Sofya Sehirici Ulasim

Bulgaristan Sofya Ulaşım Bilgileri

Sofya ulaşım bakımından rahat bir şehir olmakla beraber Türkiye’den ulaşım kolaylığı açısından da Türk turistleri cezbeden bir yerdir. Sofya’da şehiriçi ulaşımı; otobüs, tramvay ve metro hatları ile sağlanmaktadır. Toplu taşıma aracı ile şehrin her tarafına gitmeniz mümkündür. Sofya toplu taşımasının çalışma saatleri ise sabah 05:00 ve gece 00:00 arasıdır. Bu saatler dışında ise taksi kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan, ülkedeki sorunlar nedeniyle Romanya gibi henüz Schengen Bölgesi’ne kabul edilmemiş bir ülkedir. Geçerli Schengen Vizesi sahibiyseniz, 5 günü aşmamak şartıyla Bulgaristan’da gezebilir veya transit geçiş yapabilirsiniz.

1930 yılında inşa edilen Sofya Havaalanı, şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havaalanından şehir merkezine gitmek için otobüs hattını kullanabilirsiniz. Bunun dışında taksi ya da araç kiralama seçenekleri de bulunmaktadır. Sofya gezilecek yerler yazımızdan şehirdeki turistik noktaları öğrendikten sonra bu yazıdan şehrin ulaşımıyla ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz.

İstanbul’dan Sofya’ya gitmek için hem otobüs hem de bilet fiyatları ile ilgili en güncel bilgilere oBilet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul’dan Sofya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul Sofya Ulaşım
İstanbul Sofya Ulaşım

Türkiye’den Sofya’ya gitmek için İstanbul’dan otobüsler, en çok kullanılan seçenektir. Huntur, Has Turizm ve Metro Turizm başta olmak üzere İstanbul-Sofya arası çalışan otobüs firmaları bulunmaktadır. Sofya’ya gidiş-dönüş otobüs biletleri, ortalama 150 TL tutmaktadır. Otobüslerin duraklamasıyla beraber İstanbul-Sofya arası yolculuk, ortalama 10 saat sürmektedir. Kapıkule Sınır Kapısı’nda pasaport kontrol noktasında sıraya girerek görevliye pasaportları onaylatmanız gerekmektedir.

Uçakla Sofya’ya Nasıl Gidilir?

Uçakla Sofya Ulaşım
Uçakla Sofya Ulaşım

Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Sofya’ya direkt seferleri bulunmaktadır. Ayrıca çoğu Atina aktarmalı olmak üzere İstanbul’dan Sofya’ya Aegean Hava Yolları, Ukrayna Hava Yolları, Lufthansa, Hırvatistan Hava Yolları ve Katar Hava Yolları gibi uçak firmalarının seferleri bulunmaktadır.

Türk Hava Yolları başta olmak üzere İstanbul veya Ankara’dan Sofya’ya giden uçakların bilet fiyatlarına internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

1930 yılında inşa edilen Sofya Havalimanı, şehir merkezine yakın bir konumdadır. 84 numaralı otobüslerle Sofya şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. 384 numaralı otobüsler ise ekspres çalışmaktadır ve merkeze daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Gişe otomatlardan otobüs biletini satın alabilirsiniz. Ayrıca bavullar için ek ücret ödemeniz gerekmektedir.

Sofya Metro Hattı

Sofya Ulaşım Metro Hattı
Sofya Ulaşım Metro Hattı

Bulgaristan’ın ilk ve tek metro hattı olan Sofya Metrosu, 1998 yılında hizmete açılmıştır. 2012 yılının Şubat ayı itibariyle 27 istasyondan oluşan Sofya Metrosu, 31 kilometre uzunluğundadır. Günde ortalama 450.000 yolcu taşıyan Sofya Metrosu, Sofya gezilecek yerler listenizdeki yerleri gezerken en sık kullanacağınız ulaşım türüdür.

Sofya Metrosu, toplam 3 hattan oluşmaktadır. Hat 1, Hat 2 ve Hat 3 olarak isimlendirilen Sofya Metrosu’nun durakları şu şekildedir:

Hat 1: Obelya (Обеля), Slivnitsa (Сливница), Lyulin (Люлин), Zapaden park (Западен парк), Vardar (Вардар), Konstantin Veliçkov (Константин Величков), Opılçenska (Опълченска), Serdika (Сердика), Kliment Ohridski (Климент Охридски), Stadyon Vasil Levski (Стадион Васил Левски), Jolio Küri (Интерпред) (Жолио Кюри), G. M. Dimitrov (Г. М. Димитров), Musagenitsa (Мусагеница), Mladost 1 (Младост 1).

Hat 2: Obelya (Обеля), Vrıbnitsa (ж.к. Връбница), Nadejda 3-4 (ж.к. Надежда 3-4), Nadejda 1-2 (ж.к. Надежда 1-2), Bul. Luiza, Blizo do Peta Gradska (бул. Мария Луиза, близо до Пета Градска), Mejdu Tsentralna Jp Gara i Avtogara (Между Централна Жп Гара и Автогара), Lıvov Most (Лъвов мост), Serdika 2 (Сердика 2), NDK 1 – izgradena (НДК 1 – изградена), Hotel Hemus (хотел Хемус), Lozenets (ж.к. Лозенец), Hladilnika (ж.к. Хладилника), Lev Tolstoy (ж.к. Лев Толстой), Svoboda (ж.к. Свобода), İliyantsi (ж.к. Илиянци).

Hat 3: Knyazhevo (Княжево), Nikola Petkov (Никола Петков), Ovcha Kupel (Овча Купел), Krasno Selo (Красно Село), Lagera (Лагера), Pirogov (Пирогов), Ruski Pametnik (Руски Паметник), Vitosha (Витоша), Patriarh Evtimiy Sq. (пл. Патриарх Евтимий), Sofia University St. Kliment Ohridski (Софийски университет), Theatre Sofia (Театър София), Poduyane (Подуяне), Vitinya (Витиня), Avtostantsiya Iztok (Автостанция Изток).

Sofya’da Taksi Kullanımı

Sofya Ulaşım Taksi
Sofya Ulaşım Taksi

Sofya’da toplu taşıma araçları dışında tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek, taksilerdir. Özellikle gece 00:00 sabah 05:00 saatleri arasında toplu taşıma olmadığı için taksi tercih etmek durumunda kalabilirsiniz.

Sofya ulaşımında taksilerde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, özellik turistlerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde bulunan korsan taksilerdir. Sofya fake taksilerinin ücretleri daha fazladır. Sofya’da bütün taksiler, arka koltuklarının penceresine tarifeleri gösteren bir tablo asmaktadır. Bu tablonun olmadığı taksileri binmeyiniz. Ayrıca bindiğiniz taksinin taksimetresinin açık olduğundan emin olunuz.

Özellikle gece hayatının canlı geçtiği mekanlara gidecekseniz, dönüşte taksi kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Sofya’da sabaha kadar açık gece kulüpleri bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Sofya Gece Hayatı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir