New Orleans Gezilecek Yerler

Amerika’daki Louisiana eyaletinin en büyük şehri olan New Orleans, New Orleans gezilecek yerler listesiyle öne çıkan dünyanın en önemli liman şehirlerinden bir tanesidir. Kültüren birikimi, mutfağı, Jazz ve Blues müzikleri ile New Orleans’ta gezilecek yerler listesi oldukça fazladır. New Orleans, Amerika’nın en turistik şehirlerinden biridir ve “New Orleans”ın başharfleri ve “Louisiana Eyaleti”nin kısaltması ile oluşturulan NOLA olarak da isimlendirilmektedir.

Jazz müziğinin başkenti olarak adlandırılan New Orleans, 1700’lü yıllarda Fransızlar tarafından kurulmuştur. Mississippi Nehri, şehrin önemli bir liman kenti olmasında rol oynamıştır. Amerika Birleşik Devletleri, 1803 senesinde New Orleans da dahil olmak üzere Fransızların hakimiyetindeki birçok bölgeyi satın almıştır.

New Orleans şehri, gezilecek yerleriyle olduğu kadar kültürel değerleri ile de turistleri etkilemektedir. Afrika, Amerika ve Fransız kültürlerinin sentezlenmesi ile şehirde Amerika’nın en farklı kültürlerinden biri oluşmuştur. Bu kültürün en somut örneği ise New Orleans’ın ”Caz’ın Doğum Yeri” olarak adlandırılmasıdır.

New Orleans Gezilecek Yerler

Alt tarafta yer alan New Orleans gezilecek yerler listesindeki turistik noktaları gezebileceğiniz gibi, şehirde katılabileceğiniz turlar ve farklı aktiviteler de bulunmaktadır. New Orleans’ta en fazla tercih edilen turistik aktivitelerin başında, nehir turları gelmektedir. Mississippi Nehri’nde çeşitli turistik gemi turları düzenlemektedir. Steamboat Natchez sitesi üzerinden konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

1800’lü yıllara ilgi duyanlar, Plantasyon Turları ile o dönemki yaşantıya tanıklık edebilirler. New Orleans’taki Plantasyon Turları’nda, eski çiftlikleri ve malikhaneler gezdirilerek o dönemlere ilişkin bilgiler verilmektedir. Oak Alley Plantation isimli internet sitesinden tur ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mississippi Nehri demişken, timsahları da es geçmek olmaz elbette. Swamp Tour olarak şehrin birçok noktasında karşılaşacağınız bataklık turları, New Orleans’ta katılabileceğiniz bir başka turistik aktivitedir. 1-2 saat süren bu turlarda şehirden biraz uzaklaşarak doğal hayatı gözlemleyebilir ve timsahlara yaklaşabilirsiniz.

New Orleans Gezilecek Yerler
New Orleans Gezilecek Yerler

Mardi Gras ve New Orleans

Paskalya tarihine göre her sene 2 Şubat ile 9 Mart tarihleri arasındaki bir salı günü başlayan Mardi Gras festivali, bazen günlerce sürmektedir. Mardi Gras kelimesinin Fransızca’daki karşılığı ”Yağlı Salı”dır. Bunun nedeni ise Hıristiyanların oruca başlamadan önce dilediği kadar yemek yiyebildiği son gün olmasıdır. Mardi Gras boyunca kiliseler arasında farklılık göstermekle birlikte tereyağı, et, balık ve yumurta tüketilmediği bir dönemdir.

Fransa kökenli bir festival olmasına rağmen göçmenler ile birlikte Amerika’ya da geçen Mardi Gras karnavalının en geniş çaplı organizasyonlarından biri New Orleans’ta yapılmaktadır.

Mardi Gras boyunca New Orleans’ta balolar, geçit törenleri, konserler ve çeşitli eğlence etkinlikleri düzenlenmektedir. New Orleans şehir merkezi, bu dönemde oldukça renkli ve hareketlidir. Mardi Gras festivalinin bir diğer önemli sembolü ise boncuk kolyelerdir. Rengarenk kolyeler, şehirde insanların boyunlarına takılmaktadır.

Mardi Gras ve New Orleans
Mardi Gras ve New Orleans

French Quarter

Fransız Mahallesi olarak bilinen bu bölge, Ulusal Tarihi Alanlar listesinde yer almaktadır. Fransızların ”Vieux Carre” olarak adlandırdığı Fransız Mahallesi, New Orleans şehrinin en hareketli noktalarındandır. Barlar, restoranlar ve sanat galerileri gibi birçok mekan bulunmaktadır.

New Orleans gezilecek yerler listesindeki mahallenin içerisindeki en önemli noktalardan bazılar; Jackson Meydanı ve gece araç trafiğine kapatılan Bourbon Street’tir.

New Orleans French Quarter
New Orleans French Quarter

French Market

Haftanın 7 günü 10:00-18:00 saatleri arasında hizmet veren Fransız Marketi, New Orleans’tan hediyelik eşya alabileceğiniz yerlerin başında geliyor. İlk olarak şehre gelen gemilerin getirdiği malların satılması için kurulmuş olan Fransız Pazarı, günümüzde turistlerin ziyaret ettiği ve hediyelik eşya aldıkları bir yer olarak kullanılmaktadır.

New Orleans French Market
New Orleans French Market

Preservation Hall

New Orleans tatilinizde eğer fırsat bulursanız Preservation Hall’de Jazz müzik dinlemelisiniz! 1961 yılında bu küçük mekan, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak ziyaretçilerine küçük gruplar halinde Jazz dinletisi veriyor.

Fransız Mahallesi’nde 726 St. Peter Street’te bulunan mekan, haftanın 7 günü Jazz müzik yapıyor. New Orleans gezilecek yerler listesindeki Preservation Hall’e gidecekseniz, internet sitesi üzerinden rezervazyon yaptırmanızda fayda var.

New Orleans Preservation Hall
New Orleans Preservation Hall

Aziz Lois Katedrali (St. Louis Cathedral)

Fransız Mahallesi’nde Jackson Meydanı’nda yer alan Aziz Lois Katedrali, New Orleans’ta görülmesi gereken turistik yerlerden biridir. Rönesans ve Fransız kolonisi mimarisinin örneklerini yansıtan katedral, şehrin en görkemli binalarından biridir. Fransa Kralı IX. Louis’i onurlandırmak için 1718 senesinde inşa edilen katedral, 1788 yılında çıkan Büyük New Orleans yangının kullanılamaz hale gelmiştir. 1794 senesinde tekrar inşa edilen yapı, günümüzde halen kullanılmaktadır. New Orleans gezilecek yerler listesindeki katedral, her gün 08:30-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

New Orleans Aziz Lois Katedrali (St. Louis Cathedral)
New Orleans Aziz Lois Katedrali (St. Louis Cathedral)

Tarihi Mezarlıklar

New Orleans, ”Jaz Şehri” olarak anılmasının yanında ”Ölüler Şehri” ünvanına da sahiptir. Şehrin gezilecek yerler listesinde mezarlıkların da yer alması, görkemli lahit ve mozolelerden dolayıdır. Bir çeşit açık hava müzesini andıran Aziz Louis Mezarlığı, New Orleans’ın en önemli mezarlıklarından biridir.

Şehrin deniz seviyesinin altında olması, ölen kişilerin toprak yerine mozelelere gömülmesine neden olmuştur. Bu nedenle mezar taşları ilginç bir görüncü oluşturmaktadır. Easy Rider filminin de bazı sahnelerinin çekildiği St. Lois Mezarlığı’nda Voodoo Kraliçesi olarak da bilinen büyücü Marie Laveau’nun mezarı da bulunmaktadır.

New Orleans Tarihi Mezarlıklar
New Orleans Tarihi Mezarlıklar

New Orleans Şehir Parkı

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük parklarından biri olan New Orleans Şehir Parkı, 1.300 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Central Park’ın iki katı büyüklüğündeki park içerisinde oldukça büyük ve yaşlı meşe ağaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda ülkenin en eski parklarından biri olan Şehir Parkı, 1853 senesinde kurulmuştur.

New Orleans gezilecek yerler listesindeki New Orleans Şehir Parkı içerisinde yer alan önemli turistik yerlerden biri de ”NOMA” olarak bilinen New Orleans Sanat Müzesi’dir. 1911 senesinde inşa edilen müze içerisinde Kızılderililer, koloniler ve Rönesans dönemlerine ait binlerce eser sergilenmektedir.

New Orleans Şehir Parkı
New Orleans Şehir Parkı

Audubon Akvaryumu

Mississippi Nehri’nin kıyısında, Fransız Mahallesi içerisinde yer alan Audubon Akvaryumu, Audubon Hayvanat Bahçesi içerisinde yer almaktadır. Audubon Doğal Yaşam Enstitüsü’nün bir parçası olan akvaryum, Amerika’nın en büyük su altı merkezlerindendir. Farklı sualtı sergilerinin yer aldığı Audubon Akvaryumu’nda bulunan tüneller ile ziyaretçilerin gezintisi kolaylaşmaktadır. New Orleans gezilecek yerler listesindeki akvaryumda Karayip Resifi ve Meksika Körfezi gibi farklı ekosistemlerin akvaryumları sergilenmektedir.

New Orleans Audubon Akvaryumu
New Orleans Audubon Akvaryumu

Louisiana Eyalet Müzesi

New Orleans’ta gezilecek müzelerden biri olan Eyalet Müzesi, 1795 senesinde İspanyol Meclis Binası olarak inşa edilmiştir. Koloni döneminden kalan en önemli tarihi yapılardan olan bina, Cabildo olarak adlandırılmaktadır. Tarihi önemi oldukça büyük olan Cabildo binası, günümüzde koloni döneminden kalan eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır.

New Orleans gezilecek yerler listesindeki Louisiana Eyalet Müzesi, pazartesi günleri haricinde 10:00 – 16:30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzenin giriş ücreti, yetişkinler için 6 Dolar olarak belirlenirken, öğrenciler için 5 Dolar’dır. 5-12 yaş arasındaki çocuklar, müzeye ücretsiz olarak alınmaktadır.

New Orleans Louisiana Eyalet Müzesi
New Orleans Louisiana Eyalet Müzesi

New Orleans gezilecek yerler listesi dışında Amerika’daki bir başka turistik nokta için Chicago Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir