Samsun Pidesi

Samsun’da Ne Yenir?

Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olan Samsun, turistik noktalarıyla olduğu kadar Samsun’da Ne Yenir? sorusuyla da ilgi çeken bir yerdir. Samsun gezilecek yerler başlıklı yazımızda şehirdeki turistik noktalar hakkında bilgiler vermiştik. Bu yazımızda ise Samsun gezinizde yiyebileceğiniz yöresel yemeklerden bazılarını derledik.

Samsun’da Ne Yenir?

Samsun’da yenebilecek yerel yemekler denildiği zaman akla ilk olarak pide gelmektedir. Karadeniz’deki hemen hemen her şehrin kendine has pide lezzetleri bulunmaktadır. Samsun pidesi de şehrin öne çıkan yemeklerinden biridir. Yine Türkiye’nin birçok şehrinde simit de kendine has biçimde yöresel lezzet olarak kabul edilmektedir. Samsun pidesi, Samsun simidi, Samsun döneri, Çakallı menemeni ve tirit ilk bakışta göze çarpan bölgenin yöresel yiyecekleridir.

Samsun'da Ne Yenir?
Samsun’da Ne Yenir?

Samsun Pidesi

Samsun’un en meşhur yöresel yiyeceği, kuşkusuz pidedir. Karadeniz’deki şehirlerin bir kısmında meşhur pide yemeklerini görsek de Samsun için bu durum biraz daha farklıdır. Pazarları günleri, pide günü olarak bilinmektedir. Pazar sabahları pide salonları, sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Şehir dışından bir misafir geldiği zaman da aynı şekilde pide yaptırma geleneği vardır.

Samsun pidesi, az yağlı veya çok yağlı olarak farklı lezzetlere de sahiptir. Bu farklı lezzetler; Bafra pidesi ve Terme pidesi gibi ilçelerle özdeşleşmektedir. Kıymalı pide, en çok tercih edilen türdür. Amisos Tepesi‘nde bulunan Amisos Kafe, pide yemek için tercih edebileceğiniz güzel bir yerdir. Bunun haricinde hem şehir merkezinde hem de ilçelerde bolca pide salonu bulunmaktadır.

Samsun Pidesi
Samsun Pidesi

Samsun Simidi

Samsun’da pideden sonra akla ilk gelen lezzetlerden biri de simittir. Türkiye’nin birçok şehrinde yöresel simit lezzetleri olsa da Samsun simidinde malzemeden pişirilişe kadar farklılıklar bulunmaktadır.

Samsun simidinin, mayası olabildiğince azdır ve mayalama/fermantasyonu kısadır. Hamuru yarı sert olup pekmezle (genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi) ile karıştırılarak yapılmakta ve bol miktarda susam (100 kg undan üretilen simide 20 kg susam) kullanılmaktadır. Samsun simidi, coğrafi işaret olarak tescillenmiştir.

Samsun Simidi
Samsun Simidi

Çakallı Menemeni

Menemen konusunda Türkiye’nin en iddialı yerlerinden olan Çakallı, farklı lezzeti ile tadını sevdirmektedir. Bir menemen ne kadar farklı ve lezzetli olabilir diyorsanız, mutlaka Samsun Çakallı menemenini denemelisiniz!

Samsun-Çorum karayolu üzerindeki Çakallı mevkii, menemeni ile meşhurdur. Samsun’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki bu beldede, küçük büyük menemen lokantaları bulunmaktadır. Yolun hem sağına hem de soluna sıralanan bu menemen lokantalarında yörenin özel lezzetini deneyebilirsiniz. Çakallı menemeni, özel Çakallı ekmeği ile birlikte servis edilmektedir. Bu ekmek, patıl olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca yine bu bölgede bulunan Tarihi Çakallı Hanı, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek menemen lokantası olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Çakallı Menemeni
Çakallı Menemeni

Samsun Nokulu

Samsun ve Sinop şehirlerinde öne çıkan nokul, Türkiye’de çok yaygın olarak bilinen bir tatlı değildir. Samsun’un Bafra ilçesiyle özdeşleşen ve Bafra nokulu olarak da bilinen tatlı, ince hamurun içerisindeki üzüm, fındık ve cevizden oluşmaktadır.

Dayanıklı ve fazlasıyla enerji veren bir lezzet olan nokul, şerbetsiz hamur tatlısıdır. Samsun’daki birçok pastanede nokul bulabilir ve bu yöresel lezzeti deneyebilirsiniz.

Samsun Nokulu
Samsun Nokulu

Tirit

Samsun’un et yemeklerinin baş tacı olan tirit, kaz etiyle yapılmakta ve kaz tiridi olarak da adlandırılmaktadır. Her restoranda bulabileceğiniz bir yemek olmayan tirit, genellikle önceden verilen siparişlerle hazırlanmaktadır. Çakallı mevkiindeki menemencilerin bazıları, tirit de hazırlamaktadır.

Samsun tiridi, dilim dilim kesilerek yağlanan yufkaların bir tepsiye dizilmesinin ardından üzerine kaz eti parçaları ve genellikle bulgur pilavı konularak hazırlanmaktadır. Samsun’un iç bölgelerindeki Havza ve Kavak gibi ilçelerin kendine has tiritleri de öne çıkmaktadır.

Tirit
Tirit

Samsun Mıhlaması

Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin gibi şehirlerde öne çıkan bir lezzet olan mıhlama, Karadeniz’in en popüler yemeklerindendir. Bölgelere göre muhlama veya kuymak olarak da adlandırılan bu lezzet; mısır unu, tereyağ ve yöresel peynir kullanılarak yapılmaktadır.

Samsun şehir merkezindeki ve ilçelerde bazı lokantalarda mıhlama hazırlanmaktadır.

Samsun Mıhlaması
Samsun Mıhlaması

Samsun Döneri

Türkiye’nin her yerinde yaygın olarak tüketilen döner, Samsun’da öne çıkan yemeklerdendir. Samsun, dönerinden çok dönercileri ile meşhurdur. Şehrin en işlek noktalarından biri olan Çiftlik Caddesi, yol boyunca dönercilerin olduğu bir caddedir.

Çalıkuşu, Beyaz Ev ve Hacı gibi lokantalar, şehirde öne çıkan yerel dönercilerdir. Her gün büyük büyük dönerler şişe asılmakta ve tüketilmektedir. Yıllardır dönerin en çok tüketildiği yerler arasında olan Samsun’da dürüm lavaşı, diğer şehirlere göre daha hamurumsu bir tada sahiptir.

Samsun Döneri
Samsun Döneri

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir