Ordu Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan Ordu gezilecek yerler açısından son dönemlerdeki tanıtım çalışmalarıyla büyük bir atılım göstermiştir. Başta doğal güzellikleri olmak üzere Ordu’da gezilecek yerlerin sayısı bir hayli fazladır.

Büyükşehir statüsündeki Ordu, kuzeyde Samsun, güneyde Tokat ve Sivas, doğuda ise Giresun ile komşudur. 19 ilçeden oluşan Ordu, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük 57. ilidir ve ilin bir kısmı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır.

Ordu yemek lezzetleri açısından da damak zevkimize hitap eden bir şehir. Ordu da hayvancılıkla uğraşıldığı için et ve et ürünleri sıklıkla tercih ediliyor. Ordunun çeşitli otları da yemeklerde çok sık tercih edilmektedir. Karadeniz pidesi Karadeniz’in birçok yöresinde çok harika yapılmaktadır. Tabi ki Orduda da harika Karadeniz pidesi tadabilirsiniz. Pancar çorbası, turşu kavurması, lahana dolması ve elbette ki mısır ekmeği de Orduda tadabileceğiniz en güzel en meşhur yemeklerdir.

Ordu Gezilecek Yerler

Ordu gezilecek yerler listesinde yeşil ve mavinin her tonunun buluştuğu doğal güzellikler başta gelmektedir. Yaylalar, dereler ve göller Ordu gezilecek yerler listesindeki başlıca doğal güzellikleri oluşturmaktadır. Bununla birlikte şehirde az sayıda tarihi yer ve müze bulunmaktadır. Ordu gezilecek yerler listesini alt kısımdaki sıralamadan inceleyebilirsiniz:

Ordu Gezilecek Yerler
Ordu Gezilecek Yerler

Ordu Boztepe

Ordu Boztepe manzara açısından gözünüzü doyurabileceğiniz muhteşem bir yerdir. Boztepe’de manzaranın tadını çıkarabilir, Ordunun meşhur yemekleriyle damak zevkinizi arttırabilirsiniz.. Ordu’ya gidip teleferiğe binmeden olur mu? Bu müthiş manzarayı teleferiğe binerek daha güzel bir havada seyredebilirsiniz. Ayrıca Boztepe yamaç paraşütüne meraklı olanlar için de ideal yerdir. Çünkü yamaç paraşütü yapabileceğiniz imkânınız da bulunmaktadır.

Ordu gezilecek yerler listesindeki bölge hakkında detaylı bilgi almak için Ordu Boztepe başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ordu Boztepe
Ordu Boztepe

Ordu Perşembe Yaylası

Perşembe yaylası denildiğinde genel olarak yaylanın Perşembe de olduğu düşünülmektedir. Ancak yayla Perşembe’de değil Ordu ve Tokat sınırındaki Aybastı ilçesinde bulunmaktadır. Perşembe yaylası bölgedeki en turistik yerdir. Yaylanın yerleşim tarihiyle alakalı kesin bir bilgi elde edilmemiş olsa da bilinene göre yayla da yalpan faaliyet ve etkinlikler yaylanın tarihinden itibaren yapılmaktadır. Ülkemizde güreş denildiğinde ilk akla gelen şüphesiz ki Edirne Kırkpınar Güreşleridir. Ancak bundan sonra Ordu Perşembe Yaylası Güreşleri de gelmektedir.

Perşembe Yaylasının en önemli özelliği doğal ortamda yetişmiş kuzuların harika etleridir. Burada ki etler tat olarak yediğiniz birçok eti geride bırakacak ve muhteşem bir lezzetle karşılaşacaksınız. Manda yoğurdu ve manda ayranı da bölgede en çok tüketilen ve ilgi toplayan besinlerdir.

Ordu Perşembe Yaylası
Ordu Perşembe Yaylası

Ordu Ulugöl

Ordu manzaralarıyla büyüleyen ve manzaralarıyla ilgi toplayan bir şehirdir. Doğal güzellikleri Ordu’nun ziyaretçi toplaması için yeterli olmaktadır. Ordu Ulugöl de aynı şekilde güzellikleriyle büyüleyen yerlerin başında gelmektedir. Ulugöl Tabiat Parkı’nda üç heyelan set gölü bulunmaktadır. Bu göllerden bir tanesi büyük yapıdayken, diğer ikisi çalılıklarla kapanmış durumdadır. Ordu Ulugöl’de ki heyelan set göllerinden büyük olanında Abant Alası yaşamaktadır. Ulugöl, Ordu gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardandır.

Ordu Ulugöl
Ordu Ulugöl

Karaoluk Çişeli Şelalesi

Karaoluk Çiseli Şelalesi, Ordu’nun Karaoluk köyünde bulunmakta ve yapısı itibariyle hayranlık duyulacak bir görüntüye sahiptir. Bu şelale yalnızca manzarasıyla değil Ordulular için yaz aylarında eğlendikleri, vakit geçirdikleri bir alana dönüşmektedir. Ordulular yazları şelale kıyısında piknikler yapmakta, şelalede yüzmekte hatta öyle ki şelalenin suyunu kullanmaktadırlar. Bu anlamda Karaoluk Çiseli Şelalesi özellikle köy halkının en gözde mekanı olmayı başarıyor.

Karaoluk Çişeli Şelalesi
Karaoluk Çişeli Şelalesi

Uzundere Şelalesi

Uzundere Şelalesi Ordu’nun Aybatı köyünde bulunuyor. 120 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biridir. Uzundere Şelalesi Ordu’nun en çok turist çeken yerlerindendir. Ancak Uzundere Şelalesine yalnızca arabayla ulaşmak mümkün değil. Bunun için yürümeniz de gerekecek ve yürüyeceğiniz yol patika ve dar bir yol olacağından yürüyüş için uygun ayakkabı tercih etmeniz önem kazanıyor. Ayrıca Şelaleye gitmek için bahar mevsimini tercih etmeniz en doğru seçenek olacaktır. Çünkü yaz aylarında şelalenin suyu kurumakta ya da azalmaktadır.

Uzundere Şelalesi
Uzundere Şelalesi

Ünye Kalesi

Ünye kalesinin bulundu yerde kalenin yapımından önce bir yanardağın varlığı söyleniyor. Daha sonra M.Ö 200’lü yıllarda Pontus Hükümdarı II. Mitradates bu kaleyi yaptırmıştır. Daha sonradan bölgeyi kim ele geçirmişse kaleyi kullanmış ve ihtiyaçlarına göre kaleye ilaveler yaptırmıştır. Ünye kalesinde derin dehlizler, kuyular, kral mezarları, kral oda ve mağaraları bulunmaktadır. Kale üzerinde Osmanlılar ve Romalılarından etkisi söz konusudur. Kale surlarından bir bölümünü Romalılar yaptırırken, bir bölümünü de Osmanlılar yaptırmıştır. Bunun yanı sıra kalenin kapısı Osmanlı mimarıdır.

Birinci derecede arkeolojik sit alanında bulunan Ünye Kalesi istediğiniz zaman ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz, Ordu gezilecek yerler listesindeki bir turistik bölgedir.

Ünye Kalesi
Ünye Kalesi

Gaga Gölü

Gaga Gölü Ordu’nun Fatsa ilçesinin Meşebükü ve Yassıtaş köyleri arasında bulunmaktadır. Göle hiçbir akarsu akmamaktadır. Ancak gölün derinliği çevre göllerdeki derinliklere göre çok daha derindir. Hatta öyle ki göle birkaç adım atıldığında gölün yüksekliği 4 – 5 metreyi geçmektedir. Canlı yaşamına uygun olan gölde sazan, kerevit ve yerel balıklar yaşamaktadır.

Gaga Gölü
Gaga Gölü

Gölköy Kalesi

Gölköy Kalesi Ordu turizminde çok önemli bir yere sahiptir. Her yıl yüzlerce turist çekmeyi başaran Gölköy Kalesi M.Ö. 3. 4. Yüzyıla ait bir kaledir. Bu kale Ordu’da işgal edilemeyen tek yer olup, Seyit Tayfun Paşa ve komutasındaki askerler tarafından korunmuştur. Bunun için de Gölköy Kalesi aynı zamanda Seyit Tayfun Paşa Kalesi olarak adlandırılmaktadır. Bazıları tarafından Gölköy Kalesi olarak bilinirken, bazıları tarafından da Seyit Tayfun Paşa Kalesi olarak bilinmektedir. Tarihte birçok amaca hizmet eden kale savunma, gözlem ve sığınma amaçlı kullanılmıştır. Ancak kalenin önemi 18. Yüzyıl itibariyle yitmeye başlamıştır. Günümüzde ise çok fazla turist çekiyor olmasıyla ilgi toplamakta ve değer kazanmaktadır.

Gölköy Kalesi
Gölköy Kalesi

Hoynat Adası

Hoynat Adası, Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunmakta ve Ordulular haricinde çok bilinen bir bölge olmamaktadır. Ordu’nun birçok güzelliğine kıyasla turist çeken bir bölge değildir. Ancak bu henüz tanınmamışlığından kaynaklanmaktadır. Hoynat Adasının inanılmaz güzel bir manzarası vardır. Bunun yanı sıra bulunduğu konum itibariyle zamanında denizcilerin konaklama ve depolama amacıyla kullandıkları bir alandır. Ordu gezilecek yerler listesindeki Hoynat Adasının en önemli özelliği ise özellikle Karabatak kuşlarının tek yerleşim yeri olması ve nesli tükenmekte olan bu kuşların korunması amacıyla adanın Önemli Kuş Alanı olarak ilan edilmesidir.

Hoynat Adası
Hoynat Adası

Taşbaşı Kültür Merkezi

Taşbaşı Kültür Merkezi ordu merkezinde bulunan merkezin yapım tarihi 1853’tür. Mimarinin yapım amacı kilisedir. Rumlar tarafından yapılan kilise ilk yapıldığı dönemde kilise olarak hizmet vermiştir. Ancak 1937 ve 1977 yılları arasında 40 yıl boyunca hapishane olarak kullanılmıştır. Yapının kültür bakanlığı tarafından alınması ise 1983 yılında olmuş ve Kültür Bakanlığı binayı restore ederek kültür merkezi olarak kullanıma açmıştır. Restore sırasında yapının bozulmamasına dikkat edilmiş ve yapının ana tarzı bozulmadan yalnızca çan bölümün yapısı değiştirilerek restorasyon gerçekleştirilmiştir. Ancak bugün Taşbaşı Kültür Merkezi olarak kullanılan yapı 40 yıl boyunca hapishane olarak kullanıldığı için halk arasında mapushane olarak da adlandırılmaktadır.

Taşbaşı Kültür Merkezi
Taşbaşı Kültür Merkezi

Asarkaya Milli Parkı

Asarkaya Milli Parkı Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunmaktadır. Asarkaya Milli Parkı şehrin gürültüsü ve karmaşasından uzak kalarak, huzurlu saatler geçirebileceğiniz, doğayla iç içe olabileceğiniz müthiş bir bölgedir. Eğer ki bir Ünye gezisi yapacaksanız Ünye kalesini ve Asarkaya Milli Parkını kesinlikle atlamamalısınız. Ordu gezilecek yerler listesindeki Asarkaya Milli Parkı hem piknik yapabileceğiniz, hem çoluk çocuk hep birlikte güzel vakit geçirebileceğiniz hem de isterseniz spor yapabileceğiniz bir alanı oluşturmaktadır.

Asarkaya Milli Parkı
Asarkaya Milli Parkı

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Paşaoğlu Konağı Ordu’nun merkezinde bulunmakta ve en çok ziyaretçi çeken turistik alanların başında gelmektedir. 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından inşa edilen yapının adı da Paşaoğlu Hüseyin Efendi’den gelmektedir. Paşaoğlu Konağı 1987 yılında Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Etnografya Müzesi Ordu’nun en çok ziyaret edilen alanlarının başında gelmektedir. Etnografya Müzesinin ilk katında silahlar, takılar, kadın ve erkek kıyafetleri sergilenirken, ikinci katında odalar yer almaktadır. Gezilesi bir yapıda olan konak Ordu’ya gelenlerin mutlaka gelmesi ve görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi
Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Bolaman Kalesi

Bolaman Kalesi Fatsa’da yer almaktadır. Ordu gezilecek yerler listesindeki Bolaman Kalesinin Pontus Rum İmparatorluğuna ait olduğu düşünülmektedir. Ancak kalenin yapım tarihi net olarak bilinmemektedir. Ayrıca kalenin üzerine sonradan Osmanlı döneminde 19. Yüzyılda ahşam bir konak yapılmıştır. Bu anlamda da konak bir kültür harmanı olmuş ve ilgi toplamıştır. Eğer ki Ordu’da bir seyahat düşünüyorsanız Bolaman Kalesi’ni atlayarak hata yapmış olursunuz.

Bolaman Kalesi
Bolaman Kalesi

Kadılar Yokuşu

Ordu’nun Ünye ilçesi gezilecek yerler bakımından çok zengin bir ilçedir. Kadılar Yokuşu da ordu Ünye’de bulunmakta ve mutlaka gezilip görülmelidir. Osmanlı Devletinde adalet sorumlularına Kadı denilmekteydi ve Ünye de çok fazla kadı yetiştiği için de bu bölge Kadılar Yokuşu olarak adlandırılmıştır. Ordu gezilecek yerler listesindeki Kadılar Yokuşunda birçok eski tip ev ve konak bulunmaktadır. Söylentilere göre bu ev ve konaklar Osmanlı kadıları tarafından Ünye’ye gelip gittikçe yaptırılmıştır. Tarihi bir kokusu olan bu sokakta mutlaka yürüyüş yapmalısınız.

Kadılar Yokuşu
Kadılar Yokuşu

Melet Nehri

Ordu’nun Mesudiye ilçesinde yer alan Melet Nehrinin oluşumu bölgeyi çevreleyen dağlar akan akarsulardır. Ordu gezilecek yerler listesindeki Melet Nehri kıyılarında harika pide ve balık yiyebileceğiniz yerler bulunmakta. Bunun için Ordu’ya gittiyseniz Melet Nehrini asla es geçmemelisiniz.

Melet Nehri
Melet Nehri

Ordu Gezilecek Yerler Videosu:

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir