Kayseri Develi Gezilecek Yerler

Kayseri il merkezinden sonra şehrin en büyük yerleşim yeri olan Kayseri Develi gezilecek yerleriyle ön plana çıkmaktadır. Eski adı Everek olan Develi ilçesi, Erciyes Dağı’nın 6 kilometre kadar güneyine kurulmuştur.

Kayseri’nin Develi ilçesi çok eski bir yerleşim yeri olma özelliğine sahiptir. İlçe merkezinde 1280 yıllarından kesme taştan yapılmış Selçuklu dönemine ait bir cami bulunmaktadır. Tarihi kaynaklara göre Develi M.Ö.2500-2000 yıllarında yaşayan uygarlıkların kültür izlerine rastlanmıştır.Bakır Çağı,Bronz Çağı ile Selçuklu Dönemi arasındaki tarihi süreç içerisinde birçok uygarlığı içinde barındıran Develi’de, halen bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır.

Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan ilçe Kurtuluş Savaşı sırasında Haçin cephesi gibi önemli mücadelelerin geçtiği bir cephede aktif rol almıştır.

Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Kanberli Osman Bey, Osman Çoşkun Bey, Yakup Kenan Bey, Hadi Bey, Paşazade Osman Bey, Op.Dr.Osman Bey, Atıf Bey, Numan Efendi(Kara Müftü), A.Hazım Bey ve Veli Civan Bey gibi kahramanlar da Develilidir.

Kayseri Develi Gezilecek Yerler

Toplam nüfusu 65 binin üzerinde olan Develi ilçesinin ekonomisi, tarım ve hayvancılıktan oluşmaktadır. Erciyes Dağı, Seyhan Nehri’nin bir kolu olan Zamantı Irmağı ve Sultan Sazlığı ise ilçenin sembol doğa güzelliklerindendir. Kayseri Develi gezilecek yerler listesindeki noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Kayseri Develi Gezilecek Yerler
Kayseri Develi Gezilecek Yerler

Elbiz Parkı

Parkın içinde 400 yıllık bir çınar ağacı ve günümüzde de içinde alabalık yetişmekte olan Romalılardan kalma bir havuz bulunmaktadır.

Elbiz Parkına yolunuz düşerse burada yapılan meşhur ve leziz kıymalı pidesini tatmanızı tavsiye ederiz. Parkın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kayseri Develi Elbiz Parkı
Kayseri Develi Elbiz Parkı

Develi (Zengibar) Kalesi

Askeri önlem olarak halkı korumak ve gerektiğinde savunma amaçlı olarak yapılan kale Develi ovasına hâkim bir ova üzerinde bulunmaktadır.

Kalenin sadece bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Sağlam olduğu dönemde su sarnıçları, burçları ile gösterişli bir bütünlüğe sahip olduğu düşünülmektedir.

Develi Kalesi’nin Bizans İmparatorluğunun son döneminde inşa edildiği düşünülüyor.

Kayseri Develi (Zengibar) Kalesi
Kayseri Develi (Zengibar) Kalesi

Kaya Yazılı Anıtlar

Develi ilçesinde Hititlerden günümüze ulaşan Fraktin Kayasında hiyeroglif yazılar ve kabartma resimler bulunmaktadır. Bir diğer anıt ise Develi’nin İmamkulu köyünde yer almaktadır. Şimşek kaya olarak adlandırılan bu anıtta da hiyeroglif yazılar ve kabartma figürler bulunmaktadır.

Kayseri Develi Kaya Yazılı Anıtlar
Kayseri Develi Kaya Yazılı Anıtlar

Sultan Sazlığı

Develi-Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri arasında geniş sulan alan ülkemizin önemli kuş cennetlerindendir.

Sultan sazlığı belli başlı göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle pek çok farklı türde kuşun barınma, beslenme, üreme amaçlı kullandığı önemli yerlerden biri olmuştur.

Sultan Sazlığı 1988 yılında Tabiat Koruma Alanı, 2006 yılında ise Milli Park olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Avrupa ve Ortadoğu’nun önemli sulak alanlarından olan Sultan Sazlığı Ramsar Sözleşmesi kapsamında olan bir alandır. Şimdiye kadar 251 kuş türü, 6000 bin ördek, kaz ve flamingo tespit edilmiştir.

Sultan Sazlığı 1971 yılında Orman Bakanlığı tarafından Su kuşları Koruma ve Üretme Sahası olarak korumaya alınmıştır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Sultan Sazlığı Milli Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kayseri Develi Sultan Sazlığı
Kayseri Develi Sultan Sazlığı

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir