Bolu Göynük Gezilecek Yerler

Bolu’nun turistik noktalarından Göynük gezilecek yerler listesinde birçok nokta bulunuyor. Bolu’nun Göynük ilçesi 1951 ve 1967 depremlerinde aldığı tahribat nedeni ile evlerinin büyük bölümünü kaybetmiş olmasına rağmen Osmanlı kasabası havasını kaybetmemiştir.

Göynük halkının ekonomik faaliyetleri tarım, hayvancılık ve ormancılık üzerine yoğunlaşmış eskiden yaygın olan ipek böcekçiliği ise günümüzde önemini yitirmiştir. Göynük sokaklarında gezerken pek çok meyve ağacı ve sebze bahçeleri karşınıza çıkacaktır. Ayrıca ilçede tavukçuluk da ileri düzeyde yapılmaktadır. İlçe yolu üzerinde pek çok tavuk fabrikası bulunmaktadır.

Bolu Göynük Gezilecek Yerler
Bolu Göynük Gezilecek Yerler

Bolu Göynük Gezilecek Yerler

Tarihte Göynük ilçesine ilk yerleşimler Frigler zamanında yapılmış ve Lidyalılardan Roma İmparatorluğuna hatta Britanya Krallığına kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Türkler 1071 yılından itibaren Göynük bölgesinde görülmeye başlarlar. 1323 yılında Göynük Osman Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılmış ve 1923 yılında Bolu’nun ilçesi olarak tarihe geçmiştir.

Bolu Göynük gezilecek yerler listesinde birçok tarihi nokta bulunmaktadır.

Akşemsettin Anma Günü

Akşemsettin Anma Günü
Akşemsettin Anma Günü

1389 yılında Şam’da dünyaya gelen alim ve bilim insanı olan Akşemsettin tarihte mikroorganizmalardan bahseden ilk bilim insanıdır.

Akşemsettin İstanbul’un manevi fatihi olarak bilinmektedir. Çünkü fetih için Fatih Sultan Mehmet’i teşvik etmiştir.

İstanbul’un fethi tarihi 29 Mayıs gününe denk gelmekte ve Akşemsettin Anma Günü 1988 yılından bu güne Mayıs ayının son Pazar günü kutlanmakta ve iki gün boyunca devam etmektedir. Akşemsettin’i anmak ve anısını yaşatmak adına düzenlenen şenlikte mehter takımı gösterisi ve çeşitli etkinlikler düzenlenmekte şehir içi ve şehir dışından pek çok ziyaretçi katılmaktadır.

Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin Türbesi
Akşemsettin Türbesi

Fatih Sultan Mehmet hocası Akşemsettin 1459’da ölünce 1464 yılında türbeyi yaptırmıştır. Türbe iyi bir el işçiliğine sahip altıgen bir plan ile inşa edilmiştir. Özellikle de sanduka ceviz ağaç üzerine kabartmalı yazı ve desenlere sahiptir. Türbenin bulunduğu bölgeye ‘Akşemsettin Diyarı’ denmektedir. Göynük’e yolunuz düştüğünde ziyaretinizi türbeyi görmeden tamamlamamanızı tavsiye ederiz.

Türbe hakkında detaylı bilgi almak için Göynük Akşemsettin Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Gazi Süleyman Paşa Camisi

Gazi Süleyman Paşa Camisi
Gazi Süleyman Paşa Camisi

Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa’nın isteği ile 1331 yılında yapımına başlanmış 4 yıl sonra 1335 yılında tamamlanmıştır.

Caminin en büyük özelliği ilk Osmanlı eserlerinden günümüze kadar sağlam gelebilen nadir eserlerden biri olmasıdır.

Gazi Süleyman Paşa Hamamı

Gazi Süleyman Paşa Hamamı
Gazi Süleyman Paşa Hamamı

Efsaneye göre Gazi Süleyman Paşa Camisi’nin yapımı sırasında inşaata taş getiren bir işçi getirdiği taşı bırakmadan geri götürür Süleyman Paşa bunun nedenini işçiye sorar ve işçi ona böyle mübarek bir iş için fazla kirli olduğunu bu yüzden taşı bırakmak istemediğini söyler. Süleyman Paşa bunun üzerine caminin yanına bir hamam yapılmasını emrini verir.

Gazi Süleyman Paşa Hamamı bu sebepten ortaya çıkmış ve bölgenin en güzel ve en görkemli hamamı olmuştur. Tarihi kayıtlara göre Evliya Çelebi bu hamamı görünce ne Ankara ne İstanbul’da bu kadar güzel hamam görmediğini söylemiştir.

Zafer Kulesi

Gazi Süleyman Paşa Hamamı
Gazi Süleyman Paşa Hamamı

Göynük ilçesinin simgesi olan kule bölgenin tamamına hakim bir tepe üzerine Cumhuriyet döneminin ilk kaymakamlarından Hurşit Bey tarafından 1922 yılında yapılmıştır. Kule, hem ilçenin bir simgesi hem de Göynük gezilecek yerler listesinin önemli bir yapısıdır.

Bıçakçı Ömer Dede Türbesi (Ömer Sıkkın Türbesi)

Bıçakçı Ömer Dede Türbesi (Ömer Sıkkın Türbesi)
Bıçakçı Ömer Dede Türbesi (Ömer Sıkkın Türbesi)

Akşemsettin ile aynı dönemde yaşamış Hacı Bayram Veli’nin mürididir.  Yöre halkı ona ‘Bıçakçı Dede‘ demektedir.

Göynük Tarihi Evleri

Göynük Tarihi Evleri
Göynük Tarihi Evleri

Günümüzde restore edilerek konaklama için kullanılan tarihi evler bulundukları sokakta eski Osmanlı havasını ziyaretçilerine hissettirmekte ve yıllar önceki yaşam tarzını yaşatmaktadır. Bu tarihi evler, Bolu Göynük gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutmaktadır.

Frig Kaya Abidesi

Frig Kaya Abidesi
Frig Kaya Abidesi

1966 yılında bulunan Soğukçam Köyünde bulunan Friglere ait kaya üzerine oyulmuş kitabedir. Tarih meraklısı gezginler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

M.Ö. 8-7. yüzyıllarda Anadolu’da büyük bir devlet kuran Friglerin Bolu’da da yerleştiğinin en önemli kanıtı olan kaya abidesi, aynı zamanda bilinen en uzun Frig kitabesi olma özelliğini de taşımaktadır. Kitabe, yüksekliği 9 metreye yakın konik bir kaya kitlesinin doğu yönüne yazılmıştır. Abide üzerinde üstte, kutsal günlerde Kybele heykelciğinin konulduğu üçgen bir niş ve altında da 9 satır kitabe bulunmaktadır.

Sünnet Gölü

Sünnet Gölü
Sünnet Gölü

Bolu-Göynük arası şehrin dışında olan göl adeta bir cennet köşesi gölün etrafını saran yeşilliklere ahşaptan yapılmış bir otel mevcuttur. Hafta sonu kaçamağı için sakin ve dinlendirici bir yer olan Sünnet Gölü kalabalıktan sıkılan ziyaretçilerin tercih ettiği yerlerden biridir. Sünnet Gölü, Bolu Göynük gezilecek yerler listesinde doğal güzelliklerden biridir.

Göynük gezilecek yerler içeriği gibi Bolu’nun bir diğer ilçesiyle ilgili bilgi almak için Bolu Gerede Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir