Gaziantep Kalesi

Gaziantep merkezde şehri gören bir tepenin üzerinde bulunan Gaziantep Kalesi ilk olarak Roma Döneminde gözlem kulesi olarak yapıldığı anlaşılmış daha sonra yapılan kazı çalışmalarında Bizans Döneminde M.S 527-565 yılları arasında bu günkü görünümüne ulaştığı ortaya çıkmıştır.

Gaziantep Kalesi

Antep Kalesi mimarisi hakkında Evliya Çelebi kalenin 36 kuleye sahip olduğunu yazmıştır. Fakat günümüzde sadece 12 kule ayakta kalabilmiştir.

2000 yılında kale içerisinde yapılan kazı çalışmalarında bir cami ve bir hamam ortaya çıkarılmıştır. Osmanlı mimari yapısına uygun olan hamam ve cami teknik olarak da gelişkin yapılardır.

Ayrıca kalenin ana kapısı yer alan kitabeden ana kapı ve kale köprüsü yanında yer alan kulelerin Kanuni Sultan Süleyman döneminde bizzat onun emri ile 1557 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Kale şehir merkezinde olduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. Aydınlatma sistemi ile akşamları hoş bir görüntü sunan kalenin çevresinde yeşil alanlar ve parklar bulunmaktadır. Bölgedeki bir başka turistik nokta için Gaziantep Bakırcılar Çarşısı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir