Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler

Kayseri Pınarbaşı gezilecek yerler yazımızda ilçede görülmeye değer turistik noktaları öğrenebilirsiniz. Kayseri’nin Selçuklu Devleti döneminde kurulan pazarı ile dönemin önemli ticaret noktası olan Pınarbaşı’nın tarihi M.Ö 1300lü yıllara kadar uzanmaktadır.

Anadolu’nun idari, ticari ve kültürel merkezi olan Ariaratia krallığı bu bölgede hüküm sürmüş ve devlet bölgeye refah ve mutluluk sağlamıştır. Dönemin zengin yerleşim yeri olan Ariaratia Krallığı’nın başkenti Pınarbaşı bölgesidir. Sulak bölgede kurulan ve ticaret merkezi olan Krallığın kalkınması sonucu bölgeye büyük bir baraj yapılmıştır. Karakuyu yakınlarına yapılan barajın kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.

Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler
Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler

Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler

Pınarbaşı yöresinin insanları ticaretle uğraşmakta bu bakımdan bölgenin tarihteki ticari önemini günümüzde de yaşatmaktadır. Kayseri Pınarbaşı gezilecek yerler listesine eklemek istediğiniz turistik noktaları alt kısımdaki yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Melikgazi Türbesi

Melikgazi Türbesi
Melikgazi Türbesi

Kayseri’ye 91 kilometre uzaklıkta Pınarbaşı İlçesinin Melikgazi köyünde bulunan türbe Danişmentler Devleti’nden Emir Melik Gazi adına yapılmıştır.

Türbenin tamamı ince tuğladan yapılmış ve içerisinde Melik Gazi’de dâhil olmak üzere 7 mumya ceset bulunmaktadır. Bu mumyalar bilinçli olarak yapılmış değil doğal yollarla olmuş mumya cesetlerdir. Mısır’daki mumyalama yöntemi ile oluşan cesetlerle karıştırılmamalıdır.

Melikgazi Türbesi cesetlik ve sanduka olmak üzere iki odadan oluşan itinalı işçiliğe sahip dış yüzeyi geometrik motifler ile süslü bölgedeki en gösterişli türbedir.

Yabanlu Pazarı (Pazarören)

Yabanlu Pazarı (Pazarören)
Yabanlu Pazarı (Pazarören)

Selçuklu Devleti’nin egemenliği döneminde bu bölgede günümüzde uluslararası fuarlara benzeyen her yıl büyük bir Pazar kurulmakta ve farklı topraklardan da ziyaretçiler gelmektedir. Tarihi kaynaklara göre 40 gün boyunca açık olan pazara katılmak için tacirler büyük çaba göstermişlerdir. Yol sıkıntısını ortadan kaldıran ve farklı bölgelerdeki tacirleri buluşturan pazarın adı ‘yabancılar pazarı’ anlamına gelmektedir.

Yabanlu Pazarı’nın bilinen geleneklerinin arasında satılan malın hiçbir koşulda geri alınmaması vardır. Bu da pazarda kusurlu malların kusurları gizlenerek satılması sonucunu doğurmuştur.

Selçuklu döneminde yaşamış olan Mevlana’da Yabanlu Pazarı’ndan söz etmiş ve pazarın tacirler için büyük bir kazanç yeri olduğunu vurgulamıştır. Günümüzde tam olarak yeri tespit edilemeyen Yabanlu Pazarı’nın büyük otlakların oluşu ve su sıkıntısı çekilmemesi sebebi ile Pınarbaşı Pazarören bölgesinde kurulduğu tahmin ediliyor. Yabunlu Pazar geleneğinin Moğol hâkimiyeti sonucu 13. Yüzyıl sonları ila 14. Yüzyıl başlarında son bulduğu bilinmektedir.

İlçenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehirdeki bir başka ilçenin turistik noktalarını öğrenmek için Kayseri Develi Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum