Eskisehir Yemekleri

Eskişehir’de Neler Yenir?

Eskişehir gezilecek yerler listesi, bir hayli uzun ve şehirde keyifli vakit geçirebileceğiniz bir çok yer bulunuyor. Eskişehir’de Neler Yenir? sorusu da gezilecek yerlerle birlikte merak edilenlerden biri. İç Anadolu’da tam bir turizm kenti haline gelen Eskişehir, bu gelişimini Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e ve öğrenci kenti olmasına borçlu.

Eskişehir’de Neler Yenir?

Eskişehir’e gidip turistik noktaları gezerken, şehrin yöresel lezzetlerini de kaçırmamanız gerekiyor. Her tada, her damağa uygun yemekler içeren Eskişehir, gezilecek yerleri kadar yemekleri ile de turistleri cezbediyor.

Eskişehir’de ne yenir? Diye sorduğunuz zaman, alacağınız ilk cevap Çibörek olacaktır. Ama kentin yöresel lezzetlerinin bununla sınırlı kaldığını düşünmeyin… Balaban köfteden, met helvasına kadar Eskişehir’de tadına bakabileceğiniz çok sayıda yöresel lezzet bulunuyor. İşte o yemeklerden bazıları:

Çibörek

Sıkça ”Çiğbörek” olarak telaffuz edilen bu lezzetin asıl adı, Çibörek’tir. Kırım Tatarları’nın Eskişehir yöresel yemeklerine kattığı tatlardan biri olan Çibörek, Eskişehir denildiği zaman akla ilk gelen yiyecek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Soğan, kıyma ve çeşitli baharatların karışımı ve hamurun içerisinde yağda kızartılmasıyla yapılan Çibörek, Eskişehir’de sıkça göreceğiniz yemeklerden. Eskişehir’in ünlü Doktorlar Caddesi‘nin bir üst kısmında yer Papağan isimli mekan, şehirde deneyebileceğiniz en iyi Çibörek mekanlarından biridir.

Eskişehir'de Neler Yenir? Çibörek
Eskişehir’de Neler Yenir? Çibörek

Balaban Köfte

Eskişehir’in en bilinen ve en lezzetli yemeklerinden biri olan Balaban Köfte, şehirdeki restorantlarda sıkça karşılaşacağınız bir yemek. İskender kıvamında hazırlanan bir köfte olan Balaban; minik kareli pidelerin üzerine domates sosu, yoğurt ve tereyağı gezdirildikten sonra ızgara köftelerin eklenmesiyle oluşuyor.

Eskişehir'de Neler Yenir? Balaban Köfte
Eskişehir’de Neler Yenir? Balaban Köfte

Kıygaşa

Eskişehir’in yöresel tatlarından biri olan kıygaşa, pişiye oldukça benzeyen bir yemektir. Pişiden ayrılan özelliği, hamuruna çörek otu eklenmesi olan kıygaşa, genellikle içerisine bir şey koymadan sade olarak yapılmaktadır.

Özellikle arife ve kandil günlerinde Eskişehir’de kıygaşa pişirilir ve komşulara dağıtılır.

Eskişehir'de Neler Yenir? Kıygaşa
Eskişehir’de Neler Yenir? Kıygaşa

Yufkalı Büryan

Doyuruculuğu ile öne çıkan bir yemek olan yufkalı büryan, tavuğun kemikleriyle haşlandıktan sonra ayıklanarak pirinç ve baharat karıştırılması sonucunda oluşuyor. Karıştırılan bu lezzet, yufka kıvamındaki hamurun arasına eklendikten sonra fırına atılıyor ve Eskişehir’in meşhur yemeklerinden biri olan masamıza geliyor.

Eskişehir'de Neler Yenir? Yufkalı Büryan
Eskişehir’de Neler Yenir? Yufkalı Büryan

Kavurma Börek

Yine Tatar mutfağından Eskişehir’e geçen bir başka lezzet: kavurma börek. Kıyma ve pirincin yağ içerisinde kavrulup hamurun içerisine eklenmesiyle hazırlanan bu yemek, Eskişehir’in hamur işi lezzetlerinden biri.

Düğün ve doğum günü gibi özel günlerde sıkça karşılaşılan bu bol dolgulu börek, yarım daireler şeklinde açılmaktadır.

Eskişehir Kavurma Börek
Eskişehir Kavurma Börek

Göceli Tarhana

Tarhananın her halini sevenler, Eskişehir’in yöresel çorbalarından olan göceli tarhanayı da beğenecektir. Kabuğu kırılmış ve soyulmuş buğday olan göce, bu tarhanaya ismini veriyor. Tabi çorbanın içerisinde bundan başka birçok şey de bulunuyor. Yeşil mercimek, nohut ve yoğurt gibi farklı lezzetler, göceli tarhananın içerisinde buluşuyor.

Eskişehir Göceli Tarhana
Eskişehir Göceli Tarhana

Haşhaşlı Gözleme

Türk mutfağının en sevilen tatlarından biri olan gözleme, Eskişehir’de karşımıza haşhaşlı olarak çıkıyor. Özellikle Odunpazarı Evleri civarında sıkça bulabileceğiniz bu lezzet, yufkaların arasına eklenen sıvı yağ ve haşhaşın pişirilmesiyle oluşuyor.

Eskişehir Haşhaşlı Gözleme
Eskişehir Haşhaşlı Gözleme

Met Helvası

Bu kadar yemek yemişken üzerine Eskişehir’in yöresel tatlısı olan met helvasının tadına bakmadan geçmek olmaz elbette. Un, şeker, limon, yağ ve sudan oluşan met helvası, Eskişehir’in en bilinen lezzetlerinden biri.

Zaman zaman içerisine farklı kuruyemişler veya kakao da koyulan bu lezzet, genellikle sade olarak tüketiliyor.

Eskişehir Met Helvası
Eskişehir Met Helvası

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir