Kırklareli Kıyıköy Mağarası

Kırklareli iline bağlı olan Vize ilçesinin küçük kasabası olan Kıyıköy’ün 2 km güneyinde bulunan Kırklareli Kıyıköy Mağarası, Kırklareli’nin görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biridir.

Mağaralar, Kırklareli turizminde önemli rol oynamaktadır. Dupnisa Mağarası, bölgenin daha popüler bir yeri olmasına rağmen, Kıyıköy de görülmesi gereken yerler arasında önemli sırada yer almaktadır.

Kırklareli Kıyıköy Mağarası

Kıyıköy kasabasına Kırklareli merkezinden ya da Vize ilçe merkezinden saat başı kalkan otobüslerle ulaşılabilmektedir.

Mağara, bölge halkı tarafından Büyük Kurudere olarak adlandırılan akar suyun yamacında yer almakta ve vadi tabanından 25 metre kadar yüksekte bulunmaktadır. Bu yüzden mağaraya ulaşmak biraz zahmetli ve yorucudur.

Kıyıköy Mağarası yarı aktif kireçtaşı içinde gelişmiş ve büyük bölümlük kuru olan bir mağaradır. Büyük bölümü kuru olan mağaranın içerisinde duvarlarından sızan ince suların sebep olduğu küçük gölcüklere rastlamak mümkündür.

Kırklareli Kıyıköy Mağarası
Kırklareli Kıyıköy Mağarası

Kıyıköy Mağarası’nda dikkat çeken canlıların başında kelebekler ve yarasalar gelmektedir. Kırmızı ve kahverengi kelebekler, mağaranın her tarafından ziyaretçilerin karşısına çıkmaktadır. Yarasalar ise girişe yakın bölümlerde yaşamaktadır. Kıyıköy bölgesinin haritadaki konumunu Google Maps üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Bölgedeki bir başka mağara için Kırklareli Dupnisa Mağarası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir