Kars Peynir Müzesi

Türkiye’nin alanında ilk ve tek olan Kars Peynir Müzesi, Kars’ın Boğatepe Köyü’nde bulunuyor. Gravyer peyniri ile ünlü Kars, bu ününü Boğatepe’deki Peynir Müzesi’nde gururla sergiliyor.

1880 yılında inşa edildikten sonra uzun süre kullanılmayan bir mandıranın Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği öncülüğünde restore edilmesiyle açılan Peynir Müzesi’nde peynir yapımında kullanılan onlarca malzeme sergileniyor. Ekomüze olarak adlandırılan Kars Peynir Müzesi’nde çeçil, gravyer ve kaşar peyniri haricinde Kars’ta bulunan toplam 30 çeşit peynirin envanteri bulunuyor. Müze sayesinde Kars’ın unutulmaya yüz tutan 6-7 çeşit peyniri de tekrardan pazara kazandırılmış durumda.

Boğatepe Köyü’nde kurulan Peynir Müzesi, bölgenin cazibesini de artmış durumda. Müzeyle birlikte hem köydeki hane sayısı hem hayvan sayısı hem de mandıra sayısında artış oldu.

Asıl adı Zavot Eko Müzesi olan bu yer, Peynir Müzesi olarak biliniyor. Kars şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki müzenin içerisinde geleneksel peynir yapımında kullanılan 100 yıllık kreme çırpıcısı, yayık fıçısı, el yapımı ahşap kaşar sepeti gibi aletler sergileniyor. Müzede ayrıca bölgede yetişen yaklaşık 100 bitki türünün tanıtıldığı bir pano da yer alıyor. Panoda bitkilerin isimleri, görselleri ve ne için kullanıldıkları gösteriliyor.

Kars Peynir Müzesi
Kars Peynir Müzesi

2005 yılında hizmet vermeye başlayan Zavot Eko Müzesi, Kars’ta gezilecek yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte Kars Ani Harabeleri ve Kars Sarıkamış Kayak Merkezi de görülmeye değer turistik yerlerden.

Kars Peynir Müzesi Nerede?

Kars şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Boğatepe (Zavot) Köyü’nde yer alan Peynir Müzesi’ne Kars-Artvin karayolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Köy, Kars-Artvin karayolunun 2 kilometre kadar içerisinde kalmaktadır. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir