Kahramanmaraş Afşin Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi, gezilecek yerler bakımından cami, türbe ve kale gibi yapılarla öne çıkmaktadır. Afşin gezilecek yerler listesindeki yerlere yazının alt kısmından ulaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş şehir merkezine 143 kilometre uzaklıkta olan Afşin ilçesinin eski adı Efsus’tur. 1944 yılında Afşin adını alan bölge, aynı yıl ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Afşin denince akla gelen ilk şey, Afşin Elbistan Termik Santrali’dir. Afşin’e 29 kilometre uzaklıkta olan Elbistan ilçesi ile arasında kalan bölgede önemli bir kömür havzası bulunmaktadır. Bölgede bulunan zengin linyit kömür yatakları, ilçe ekonomisinin en önemli geçim kaynağıdır.

Ayrıca Türkiye’nin en önemli ozanlarından biri olan Aşık Mahsuni Şerif, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde dünyaya gelmiştir. Bölgenin nüfusu, 80.000’in üzerindedir.

Afşin İlçesi Tarihi

Kahramanmaraş Afşin Gezilecek Yerler
Kahramanmaraş Afşin Gezilecek Yerler

Roma İmparatorluğu döneminde Arabissos adıyla anılan bölgenin, Arap aşiretleri tarafından iskan edildiği için bu adı aldığı düşünülmektedir. Yazılı kaynaklara göre kentin tarihi 4.yüzyıla kadar gitmektedir. 540 yılında İmparator Justinianus tarafından kurulun 3.Armenia eyaletinin yönetim merkezlerinden biri olan Arabissos, Arap kaynaklarında el-Efsus olarak adlandırılmaktadır.

1071 yılındaki Malazgirt Savaşı’ndan kısa bir süre sonra, bölge Türk topraklarına katılmıştır. Söylentilere göre, bölgeyi ele geçiren komutanın adı Afşin Bey’dir. Bu bilgi, doğrulanmış değildir.

Kahramanmaraş Afşin Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş Afşin gezilecek yerler listesi çok geniş olmamasına rağmen Eshab-ı Kehf Külliyesi gibi önemli bir yeri içermektedir. Bununla birlikte Afşin gezilecek yerler listesinde tarihi yapılar yer almaktadır.

Eshab-ı Kehf Küllyesi

Afsin Eshab i Keyf Kulliyesi

Afşin ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, ilçenin en önemli turizm yeridir. Mersin’in Tarsus ilçesinde ve İzmir Efes Antik Kenti yakınlardında da Eshab-ı Kehf adında mağaralar bulunmaktadır. Hatta Dünya üzerinde Kuran’ı Kerim’de bahsedilen Yedi Uyurlara ait olduğu belirtilen 33 mağara vardır.

İlçenin batısındaki yüksek bir tepe üzerinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, Selçuklular tarafından 13.yüzyılda inşa edilmiştir. Cami, kervansaray, ribat ve henüz planları belirlenemeyen birçok küçük yapıdan oluşan külliye, restorasyon çalışmaları sayesinde oldukça günümüzde oldukça iyi durumdadır.

Külliyenin bulunduğu yerde bulunan mağara ise Eshab-ı Kehf Mağarası olarak bilinmektedir. 3 bölümden oluşan mağara, Kuran’da Kehf Suresi’nde belirtiğildiği gibi ”Güneş sabah ve akşam mağarayı teğet geçerek değmektedir.” tanımına uymaktadır.

Ulu Camii

Afsin Ulu Camii

Afşin ilçe merkezinde yer alan Ulu Camii, Danişmentlilerden Pir Ali oğlu Muhammed Han tarafından yaptırılmış ve 1571 yılında ibadete açılmıştır. Cami, tarih boyunca ibadethane olarak hizmet vermesinin yanında medrese olarak da kullanılmıştır.

Dede Baba Mahallesi’nde yer alan Afşin Ulu Cami’nin son cemaat yeri 1717 yılında yapılmıştır. Tarih boyunca birçok kez onarımdan geçen ve eklemeler yapılan cami, günümüzde sağlam bir şekilde ibadete açıktır.

Dedebaba Türbesi

Afsin Dedebaba Turbesi

Afşin ilçe merkezindeki Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Dedebaba Türbesi, Afşin’in gezilecek-görülecek yerlerinden biridir.

İslam ordularıyla birlikte Anadolu’ya gelen Dedebaba, Eshab-ı Kehf Mağarası bu bölgede olduğu için geri dönmeyerek buraya yerleşmiştir. Selçuklu döneminden kalma bir eser olan Dedebaba Türbesi, özellikle felçli ve sara hastası olan ziyaretçiler tarafından şifa aramak için ziyaret edilmektedir.

Hurman Kalesi

Afsin Hurman Kalesi

Afşin ilçesine bağlı Morabız Köyü’nde bulunan Hurman Kalesi, stratejik bir yere inşa edilmiştir. Sarp bir kaya üzerine kurulan kalenin hemen yanından Hurman Çayı akmaktadır. Kale, bu görüntüsüyle bir kartal yuvasını andırmaktadır.

Kale burçlarının yüksekliği 10-15 metreye kadar çıkmaktadır. Kalenin yapım tarihi ve yaptıranlar hakkında kesin bir bilgi olmamasına rağmen araştırmalara göre Bizans döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

Kalenin içerisinde askeri barınaklar, kilise, yiyecek ve su depoları bulunmaktadır. Kale, tarihi süreç içerisinde kervansaray olarak da kullanılmıştır. Günümüzde biraz harap durumda olan Hurman Kalesi’nin çoğu hala ayaktadır.

Kız Oğlan Kayası

Afsin Kiz Oglan Kayasi

Afşin’e 35 kilometre uzaklıktaki Kaşanlı Köyü yakınlarında bulunan kaya kabartması, Kız Oğlan Kayası olarak da bilinmektedir.

Sarp bir kayanın üzerinde yaklaşık 7 metre kadar üzerinde yer alan kabartmada, şapel yapısı da bulunmaktadır. Bizans kaya işleme sanatının örneklerinden olan Kız Oğlan Kayası’nda İsa Meryem ve Aziz Jıhannes figürlerinin bulunduğu düşünülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir