Tunceli Sivdin Köprüsü

Tunceli’de gezilecek yerlerden biri olan Tunceli Sivdin Köprüsü’nün yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tahminen 12’nci veya 13’üncü yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Sivdin Köprüsü, Tunceli’nin tarihi turistik yerlerinden biridir. Sivdin Köprüsü, Tunceli il merkezine yaklaşık 130 kilometre uzaklıktadır.

Tunceli Sivdin Köprüsü

Köprü, zaman içerisinde çeşitli zararlar sonucunda yıpranmasına rağmen onarılmıştır ve yöre halkı tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Köprünün üzerinde korkuluk olarak örülmüş olan taşlar da bulunmaktadır.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinin Sivdin Mahallesi’nde yer alan Sivdin Köprüsü, Karar Deresi’nin üzerine kurulmuştur. Yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamasına rağmen Selçuklu döneminde kalan bir eser olduğu tahmin edilmektedir.

Tunceli Sivdin Köprüsü
Tunceli Sivdin Köprüsü

Suyun iki yanındaki iki kaya üzerine oturtulan köprü, kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Köprünün kemerleri arasındaki boşluk, 11 metreyken su seviyesinden üst kısma kadar olan boşluk ise 6,5 metredir. Köprü, dışarıya doğru çıkıntı yapacak şekilde inşa edilmiştir. Köprünün üzerinde ince bir tahfif kemeri de bulunmaktadır. Bölgenin konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Tunceli Munzur Vadisi Milli Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum