Kocaeli Kerpe Gezilecek Yerler

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Kerpe beldesi, çok bilinmeyen güzellikleri ve Kerpe gezilecek yerler listesiyle öne çıkmaktadır. Kocaeli şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Kerpe, yeşil ve mavinin her tonunu bulabileceğiniz eşsiz bir yer.

İstanbul’a ortalama 2,5 saat uzaklıkta olan ve hafta sonu kaçamakları için son derece ideal görünen Kerpe, Ege sahillerini aratmayan güzelliklere sahip. 2007 yılında turizm bölgesi ilan edildikten sonra adını daha çok duyurmaya başlayan Kerpe, yaz aylarındaki kadar olmasa da kış döneminde de ilgi gören bir yer.

Korunaklı yapısıyla öne çıkan Kerpe sahili, ortalama 50 metreye kadar diz seviyesini geçmeyen su yüksekliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde çocuklu ailelerin yaz tatili için uygundur. Trekking ve balık avı da Kerpe’nin öne çıkan etkinliklerindendir.

Kerpe Tarihi

Kerpe Gezilecek Yerler
Kerpe Gezilecek Yerler

Tarihteki adı Helen dilinde çanak, çömlek, testi, küp anlamına gelen Kalpe olan Kerpe ilçesinin tarihi, M.Ö. beşinci yüz yıla kadar yani Antik döneme kadar uzanmaktadır.

Bitinya Krallığı’nın liman kenti olan Kerpe’nin tarihteki adı ilk kez Yunan filazof Xenophon’un kaleme aldığı Anabasis isimli eserde, Kalpe olarak geçmektedir.

Bitinya Krallığı’nın bölgede hüküm sürmesinin ardından Roma, Bizans ve Ceneviz gemileri tarafından da sıkça kullanılan Kerpe, Osmanlı döneminde odun, kömür ve tomruk gibi maddelerin İstanbul’a taşınmasında kullanılan liman bölgesi olarak öne çıkmaktadır.

Kerpe Gezilecek Yerler

Kerpe gezilecek yerler listesinde öne çıkan kısım, sahil ve plajlardır. Kandıra’nın Kerpe beldesi, deniz kenarında bir yer olduğu olduğu turistik noktaların tamamı deniz kenarındadır. Yaz turizmi sevenler, bölgeye yazın giderek serin suların keyfini çıkarabilir.

Kerpe Sahili & Kerpe Plajları

İstanbul’a yakınlığı nedeniyle özellikle yaz döneminde bir hayli turist çeken Kerpe plajları, denize girilecek son derece güzel sahillere sahiptir. Kerpe’nin doğal güzellikleriyle beraber en dikkat çeken özelliği, mavi bayraklı plajlarıdır.

Kerpe Halk Plajı

Kocaeli Kerpe Halk Plaji

Kerpe’nin merkezinde bulunan Kerpe Halk Plajı, bir halk plajına göre oldukça temiz ve kaliteli hizmete sahip. Yaz döneminde boş yer bulmanın zor olduğu Halk Plajı’nda şezlong ve şemsiye gibi hizmetler de bulunuyor. Şezlong ve şemsiye ücreti 10 TL olarak belirlenirken, soyunma kabinleri ve duşlar ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Sosyete Plajı

Kocaeli Kerpe Sosyete Plaji

Kerpe Halk Plajı’nın 150 metre kadar yanında bulunan Sosyete Plajı, aslında aynı yerden denize girmenize rağmen ufak farklılıklar içeriyor. Sosyete Plajı’nın zemininin üzerinde kum bulunmasına rağmen altı betonla kaplı. Halk Plajı’na göre daha sakin olan Sosyete Plajı’nda şemsiye ve şezlong ücretleri Halk Plajı’na göre daha pahalı.

Miço Koyu (Kadınlar Plajı)

Kerpe Mico Koyu Kadinlar Plaji

Kerpe-Kefen yolu üzerinde bulunan Miço Koyu, Kerpe’de denize girilecek yerlerden bir tanesi. 2016 yılında belediye tarafından burada sadece kadınların denize girebileceği, Kadınlar Plajı hizmet vermeye başlamıştır.

Kerpe Diem Plajı

Kocaeli Kerpe Diem Plaji

Restaurant ve butik otel olarak hizmet veren Kerpe Diem, sahilin sonunda bulunan ve Kerpe’de denize girilecek yerlerden bir tanesi. Berrak ve sakin bir sahile sahip olan Kerpe Diem Plajı’nda şezlong ve şemsiye gibi hizmetler de bulunuyor. Yaz sezonu boyunca tam kapasite hizmet veren işletme, sezon dışında kapalı alanda manzaralı balık restaurantıyla misafirlerini ağırlıyor. Kerpe Diem otel, restorant ve beach hakkında detaylı bilgi almak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ceneviz Plajı

Kocaeli Kerpe Ceneviz Cafe Bar

Kerpe Diem’in hemen yanında Ceneviz Cafe & Bar bulunuyor ve burası da Kerpe’de denize girilecek yerlerden biri. Sabah 09:00’dan gece 02:00’ye hizmet veren Kerpe Ceneviz Cafe Bar’ın hemen önünde  çoğunluğu taşlık olan küçük bir sahil bulunuyor.

Ömerağzı Koyu

Kocaeli Kerpe Omeragzi Koyu

Kerpe beldesine 3 kilometre uzaklıkta yer alan Ömerağzı Koyu, Kerpe’deki dalgasız sahillerden biridir. Çevresi ormanlarla çevrili olan koy, özellikle tatil günlerinde pinkik yapmak ve denize girmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

Ömerağzı Kamp ve Piknik Alanı ve Güneş Piknik Alanı, bu bölgede yer alan iki işletmedir. Araç başına ücret alınan yerlerin giriş ücreti 25 TL ile 35 TL arasında.

Kerpe Kartal Kayalıkları

Kocaeli Kerpe Kartal Kayaliklari

Karadeniz’in dalgaları ve rüzgarıyla oluşturduğu bu doğa harikası yer, Kerpe’nin turizm açısından en popüler bölgesidir. Kartal Kayalıkları olarak adlandırılan bölge, görülmeye değer bir falez oluşuma sahip. Ayrıca yüksekten denize atlamak isteyenler ve bölgedeki doğal kayalık havuzlarını keşfetmek isteyenler de soluğu Kerpe Kayalıkları’nda alıyor. Bölgenin turistler için bir başka cazip aktivitesi ise günbatımın ortaya çıkan eşsiz manzarayı izlemek oluyor.

Yaz döneminde özellikle gençlerin denize girmek için tercih ettiği Kerpe Kayalıkları’nda balık avcılığı da çok yaygın. Bölgede Mayıs-Haziran aylarında istavrit avlanırken, Ekim-Kasım aylarında lüfer,palamut ve sarıkanat avı yapılıyor. Eşkina avcıları da Kerpe Kayalıkları’nda sıkça avlanıyor.

Kayalıklar üzerinde herhangi bir tesisleşme bulunmuyor. Kayalıklara yürüme mesafesinde çeşitli kafe ve restoranlar yer alıyor. Ayrıca bölgede tüplü ve tüpsüz dalış aktiviteleri de ilgi görüyor.

Kerpe’ye Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kerpe beldesi; Kocaeli’ye 50 kilometre, İstanbul’a 140 kilometre ve Ankara’ya 360 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

İstanbul’dan Kerpe’ye gitmek için TEM otoyolunu kullanmanız gerekiyor. TEM otoyolu Kandıra gişelerinden çıkarak Kandıra (sola) istikametine dönüyorsunuz ve bu yoldan 50 kilometre kadar giderek Kerpe’ye ulaşıyorsunuz.

Ankara’dan Kerpe’ye gitmek için Bolu yolunu kullanabilirsiniz. Sakarya’ya geldikten sonra Kaynarca istikametine doğru gidiyorsunuz ve buradan Kerpe’ye ulaşıyorsunuz.

Otobüs ile Kerpe’ye gitmek isteyenler, önce İzmit’e oradan da Kandıra otobüsleri ile Kandıra ilçesine geçmelidir. Kandıra ilçesinden Kerpe minibüslerine binerek Kerpe’ye ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir