Kıbrıs Lefke Cengiz Topel Anıtı

Kıbrıs Lefke’de bulunan Lefke Cengiz Topel Anıtı, deniz kenarında bir park şeklinde yapılmıştır. Yeşilyurt ve Gemikonağı beldelerinin ortasındaki sahil yolunun deniz tarafında kalan anıt, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in anısına inşa edilmiştir.

Kıbrıs Lefke Cengiz Topel Anıtı

Lefke gezilecek yerler listesinde yer alan Cengiz Topel Anıtı’nın yer aldığı parkta içerisinde Cengiz Topel’in paraşüt ile atlayışını gösteren kabartma, Türk Hava Kuvvetleri Anıtı, Kıbrıs tarihi ile bilgilerin yer aldığı panolar ve Topel’in vurulan uçağının parçaları yer almaktadır. Küçük bir anıt park olan bölge, kısa süre ayırarak gezebileceğiniz bir yerdir. Anıtın yapıldığı yer, Yüzbaşı Cengiz Topel’in uçağının vurulduktan sonra paraşütle iniş yaptığı noktadır.

Ayrıca Gemikonağı’na doğru sahil yolundan devam ederek sırasıyla Soli Antik Kenti ve Vuni Sarayı gibi turistik yerleri de görmeniz mümkündür. Adadaki diğer gezilecek yerler hakkında bilgi almak için Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cengiz Topel Kimdir?

2 Eylül 1934 tarihinde İzmit’te doğan Türk Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, 8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Barış Hareketı sırasında Eskişehir’den kalkan ve Kıbrıs’a giden dörtlü kol uçaklarının komutanı olarak görevlendirilmiştir. F-100 uçağı ile Kıbrıs’ın kuzeybatısındaki Lefke’de uçuş yapan Topel’in uçağı, yerden açılan ateş sonucunda isabet almıştır. Paraşütle atlamayı başaran Topel, Rumlar tarafından esir alınmıştır.

Kıbrıs’ta Türk Hava Kuvvetleri’nin verdiği ilk şehit olarak kayıtlara geçen Cengiz Topel, esir düştüğü Rum askerleri tarafından ağır işkencelere maruz kalmıştır. İşkenceler sırasında hayatını kaybeden Cengiz Topel’in naaşı, 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlardan alınmıştır.

Kıbrıs Lefke Cengiz Topel Anıtı
Kıbrıs Lefke Cengiz Topel Anıtı

Kıbrıs Cengiz Topel Anıtı Nerede?

Cengiz Topel Anıtı, Lefke ve Güzelyurt ilçelerini bağlayan sahil yolunda bulunmaktadır. Yeşilyurt-Gemikonağı arasında, sahil tarafında kalan anıt, Lefke ilçe merkezine 7,5 kilometre ve Güzelyurt ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktadır.

Güzelyurt – Lefke seferi yapan Çimen, Akva gibi dolmuşlarla Cengiz Topel Anıtı’na ulaşabilirsiniz. Anıtın tam konumunu Google Maps üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir