Kıbrıs Yedidalga Gezilecek Yerler

Lefke’nin öne çıkan yerlerinden Kıbrıs Yedidalga gezilecek yerler listesini bu yazımızda bulabilirsiniz. Kuzey Kıbrıs’ın Lefke bölgesinde bulunan ve Lefke ilçesine bağlı olan Yedidalga, adanın sakin kasabalarından bir tanesidir. Kıbrıs’ın kuzey batı tarafında yer alan Yedidalga kasabası, Gemikonağı ile Bademliköy yerleşim yerlerinin arasında kalmaktadır.

Nüfusu 1.000 civarında olan Yedidalga, deniz kenarında bulunmaktadır. Hem güzel bir deniz manzarası hem de bolca yeşillik sunan Yedidalga’nın Rumca adı Potamos tou Kampou’dur ve Türkçe’de Gambo Deresi anlamına gelmektedir. Bölge halkı geçimini tarım ve balıkçılık ile sürdürmektedir. Yedidalga kasabasının merkezinde 10-15 ev, iki büfe ve park bulunmaktadır. Kasaba merkezinde yapılacak pek bir şey yoktur. Kasaba merkezini geçtikten sonra gezilecek yerler, plajlar ve restorantlar başlamaktadır.

Kıbrıs Yedidalga Gezilecek Yerler
Kıbrıs Yedidalga Gezilecek Yerler

Kıbrıs Yedidalga Gezilecek Yerler

Yaz döneminde turistler tarafından ilgi gören Yedidalga’nın öne çıkan turistik yeri ise Soli Antik Kenti’dir. Bununla beraber Yedidalga Halk Plajı, Aspava ve Yedidalga Askeri Gazino gibi denize girilebilecek güzel yerlere sahiptir. Kırmızı Liman olarak bilinen bölgedeki CMC Limanı ise Yedidalga’nın turistik fotoğraflarında ilk göze çarpanlar arasındadır. Kıbrıs Yedidalga gezilecek yerler listesinde yer alan noktaları alt kısımdan görüntüyebilirsiniz.

Soli Antik Kenti

İlk olarak M.Ö. 11.yüzyılda kurulan Soli Antik Kenti, Kıbrıs’ın önemli şehir krallıklarından bir tanesidir. Bölgenin verimli toprakları ve stratejik konumu, Soli Antik Kenti’nin tarihteki önemini arttırmıştır. Birçok uygarlığın izini taşıyan antik kent, en parlak yıllarını Roma döneminde yaşamıştır.

Soli Antik Kenti’nde bazilika, tiyatro ve agora bölümleri ziyaretçilere sergilenmektedir. Antik kent ile ilgili detaylı bilgi almak için Kıbrıs Soli Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yedidalga Soli Antik Kenti
Yedidalga Soli Antik Kenti

Yedidalga Askeri Gazinosu

Kışlık olarak kullanılan Yeşilyurt Askeri Gazinosu’nun yaz döneminde kullandığı yer olan Yedidalga Askeri Gazinosu, Yedidalga’nın en çok ilgi gören yerlerindendir. Kaliteli ve ucuz yemekleri, alkollü olması, hem askeri personele hem sivile açık olması, manzarası ve plajıyla birlikte her gün ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Yiyecek ve içeceklerde vergi olmadığı ve kar oranı oldukça düşük olduğu için, menüdeki fiyatlar son derece uygundur. Özellikle Lefke Avrupa Üniversitesi’nden gelen öğrenciler, akşam yemeklerinde burayı tercih etmektedir. Hem açık hem de kapalı restorant alanlarının dışında Yedidalga Askeri Gazinosu’nun bir de küçük plajı bulunmaktadır. Lefke’de denize girilecek güzel yerler arasında yer alan bu plajın giriş ücreti, sivil halk için 20 TL civarındadır.

Yedidalga Askeri Gazinosu
Yedidalga Askeri Gazinosu

Aspava

Yedidalga’nın öne çıkan mekanlarından olan Aspava Restaurant, sıra dışı bir tasarıma sahip gemi restoranıyla öne çıkmaktadır. Ana yemekleriyle beraber lokanta olarak hizmet vermesinin yanında oda da kiralanabilmektedir. Yedidalga’da kalınabilecek iki yerden bir tanesidir.

Deniz ürünleri ve kebap yemekleriyle öne çıkan Aspava Beach Restorant‘ın plajı, yaz döneminde bir hayli ilgi görmektedir. Yedidalga’da denize girilebilecek yerlerden olan Aspava plajında yelken sorfü yapmak mümkündür.

Yedidalga Aspava
Yedidalga Aspava

Swan of Soli

Adını Soli Antik Kenti’nden alan Swan of Soli Restaurant, Silvan ve İrfan Yaşlı kardeşler tarafından işletilmektedir. Çocukluktan beri balıkçılıkla uğraştıktan sonra 2013 yılında Yedidalga’da Swan of Soli Restorant’ı açan kardeşler, burada ziyaretçilere hizmet vermektedir.

Swan of Soli’de deniz ürünleri, kebaplar ve mezelerden oluşan resotrant menüsü bulunmaktadır. Bununla birlikte Aspava ile birlikte bölgede motel hizmeti veren iki işletmeden birisidir. Güzel bir manzaraya sahip olan Swan of Soli, sahil yolunda bulunmaktadır. Denize biraz uzak olduğu için plajı yoktur.

Yedidalga Swan of Soli
Yedidalga Swan of Soli

King Fish

Tam adı Karabetca King Fish olan restorant, Yedidalga’daki 3 özel restaurant işletmesinden biridir. Deniz ürünleri, kebaplar, aperatifler ve mezelerden oluşan bir menü sunan King Fish, güzel plajıyla da öne çıkmaktadır. Yaz döneminde bir hayli ilgi gören King Fish Plajı’na giriş ücretsizdir. Mekanda alkollü içecekler de bulunmaktadır.

+90 0392 727 73 50 numaralı telefondan King Fish Restaurant’tan rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Yedidalga King Fish
Yedidalga King Fish

Yedidalga Halk Plajı

Kıbrıs Yedidalga’da denize girilebilecek yerlerden biri olan Yedidalga Plajı, Lefke Belediyesi tarafından işletilmektedir. Uygun fiyatlar ve kaliteli hizmet parolasıyla hizmet veren Yedidalga Halk Plajı’nda restorant bölümü ve mangal yapmak için alanlar da bulunmaktadır.

Aspava Restorant’a gelmeden hemen önce karşınıza çıkan ve sahil yolunda bulunan Yedidalga Halk Plajı, 100-200 metrelik bir sahil şeridine sahiptir. Ayrıca plaj, her yıl geleneksel olarak Yedidalga ve Yeşilırmak Muhtarlıkları işbirliği ile düzenlenen Verigo Festivali’ne de ev sahipliği yapmıştır.

Yedidalga Halk Plajı
Yedidalga Halk Plajı

CMC Limanı

Kıbrıs’ın Eyfel Kulesi olarak da bilinen CMC Limanı, Gemikonağı ile Yedidalga beldeleri arasında kalmaktadır. Renginden dolayı bölge halkı tarafından Kırmızı Liman olarak adlandırılan bu eski liman, Lefke’nin sembollerinden biridir.

1955 yılında Yunanlı iş adamı Mangli tarafından satın alınan bölgede liman işletmeciliği ve madencilik faaliyetleri başlar. Band kayış sistemi ile kullanılan liman, 1980’li yılların ortasına kadar etkinliğini sürdürmüştür. Krom, bakır ve portakal ihracatı için kullanılan liman, günümüzde atıl durumdadır. Liman ile ilgili gelecekte ne olacağı tartışmaları sürerken, günümüzde özellikle fotoğrafçılar tarafından ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir.

Yedidalga CMC Limanı
Yedidalga CMC Limanı

Zafer Gazinosu

Yedidalga Askeri Gazinosu ile birlikte bölgedeki iki askeri gazinodan biri, Zafer Gazinosu’dur. Yedidalga Askeri Gazinosu’nu geçtikten sonra Bademliköy tarafına doğru giderken deniz kenarında bulunan Zafer Gazinosu, askeriyenin işletmesinde olan bir mekandır.

Zafer Gazinosu, yemekleriyle birlikte sakin plajı ile de öne çıkmaktadır. Zafer Gazinosu, sadece askeri personele ve yakınlarına hizmet vermektedir. Gazinonun hemen üst tarafında ise manzarasıyla ünlü Çukur Galif yamacı yer almaktadır.

Yedidalga Zafer Gazinosu
Yedidalga Zafer Gazinosu

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum