Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı

Kuzey Kıbrıs’ta gezilecek önemli tarihi yerlerden biri olan Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı Harabeleri’nin tarihi, M.Ö. 5.yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Deniz seviyesinden yaklaşık 250 metre kadar yüksekte yer alan, sarp bir tepnin üzerine inşa edilen Vuni Sarayı, Kıbrıs’taki Pers egemenliği zamanında yapılmıştır. Adadaki Pers hakimiyetine karşı ayaklanmalar başlayınca, Marion kentinin Pers hayranı olan kralı Doxandros of  Marion tarafından civarda bulunan Yunan yerleşim yerlerini kontrol altında tutmak için inşa edilmiştir. Bu yerleşim yerlerinden en önemlisi ise, Vuni Sarayı’na yaklaşık 7-8 kilometre uzaklıkta bulunan Soli Antik Kenti‘dir. Güzelyurt ve Lefke bölgesine yapılan turistik gezilerde, hem Soli Antik Kenti hem de Vuni Sarayı, görülecek tarihi yerlerin başında yer alır. Bu iki bölgede de çıkartılan tarihi eserlerin büyük bir kısmı, Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi‘nde sergilenmektedir.

Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı

Yapımı 4 yılda tamamlanan Vuni Sarayı’nda idari bölümler, yatak odaları, erzak depoları, hamam ve çalışma odaları gibi 137 adet oda bulunmaktadır. Etrafı surlarla çevrili olan Vuni Sarayı, genel olarak 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; tepenin en üstünde bulunan Athena Tapınağı, tapınağın alt kısmında yer alan saray ve diğer tapınaklar, en aşağı kısımda kalan evlerdir. Tepeden başlayarak denize doğru uzanan üç farklı teras üzerine kurulan bu yapılar, günümüzde kalıntılarıyla sergilenmektedir. Bununla birlikte saraydaki dikkat çekici yapılardan biri de su sarnıçlarıdır. Su kuyularından gelen su, sıcak su sistemleri ile ısıtılarak su kanalları yardımıyla hamamlara aktarılmaktaydı.

Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı
Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı

Vuni Sarayı, M.Ö. 449 yılında Atinalı general Kimon tarafından ele geçirilmiştir. Bu tarihten itibaren Vuni Sarayı’nın yapılarında Yunan mimarisinin özelliklerine rastlanmaktadır. M.Ö. 380 yılında Yunan hakimiyetinde bulunan Vuni Sarayı, Pers hakimiyetinde olan Soli Krallığı tarafından yakılıp, yıkılmıştır. O tarihten sonra bir daha kullanılmayan Vuni Sarayı, Kuzey Kıbrıs’ta gezilecek yerlerden biri olarak günümüze harabe halinde ulaşmıştır. Vuni Sarayı, 1927-1931 yılları arasında İsveç Kıbrıs Keşif Gezisi ekibinin yaptığı kazı çalışmalarıyla ortaya çıkartılmıştır.

Adada gezilecek diğer yerler hakkında bilgi almak için Kuzey Kıbrıs  Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bölgeye yakın gezilecek yerlerden biri Soli Antik Kenti‘ni ve bu bölgede çıkartılan eserlerin sergilendiği Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi‘ni de gezmenizi öneririz.

Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı Ziyaret Saatleri ve Günleri

Vuni Sarayı, haftanın her günü ziyarete açıktır. Sarayın ziyaret saatleri ise yaz ve kış dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Buna göre yaz döneminde 08:00 – 18:00 ziyarete açık olan Vuni Sarayı, kış döneminde ise 08:00 – 15:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Lefke Vuni Sarayı
Lefke Vuni Sarayı

Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı Giriş Ücreti Ne Kadar?

Vuni Sarayı’nın işletmesi, Kuzey Kıbrıs Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’ndedir. Bu müdürlüğe bağlı diğer turistik yerlerde olduğu gibi saraya giriş için de 10 TL öğrenci ücreti, 15 TL tam ücret ödemek gerekmektedir.

Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı’na Nasıl  Gidilir?

Vuni Sarayı, Güzelyurt ile Bademliköy-Yeşilırmak arasında kalmaktadır. Güzelyurt’tan çıktıktan sonra Lefke ayrımını geçip, Gemikonağı-Yedidalga ve Bademliköy rotasını takip ettikten sonra sağ taraftaki büyük tepenin üzerinde kalan Vouni Sarayı tabelasını görebilirsiniz.

Saraya çıkmak için iki farklı güzergah bulunmaktadır. Bunlardan biri, asfalt yoldur ve araç ile çıkmaya uygundur. Yürüyerek çıkacaksanız, telleri geçer geçmez sol tarafta kalan Soli-Bademliköy trekking yolunu kullanarak 15 dakika bir tırmanış ile tepeye ulaşabilirsiniz. Yürüyüş yolu boyunca renkli yol işaretleri bulunmaktadır. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir