Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi

Kurtuluş mücadelesi veren Gaziantep’in tarihinde var olan şehitlerini geleceğe aktarmak amacıyla Şahinbey Savaş Müzesi, 2008 senesinde dönemin Şahinbey Belediye Başkanı tarafından halka sunulmuştur.

Dış görünümü bakımından tarihi esintiler gözlenmesine olanak sağlayan Gaziantep Savaş Müzesi, Şehitler Caddesi’nde tarihi bir olarak düzenlenmiş ve Şehitler Hamamı yanında hizmete açılmıştır.

Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi Hakkında Bilgi

Bu ev görünümlü müzede Gaziantep’in kurtuluşu için mücadele veren tarihi kahramanların hikayeleri, heykelleri, fotoğraflarının yanısıra bu mücadelede kullanılmış olan silahlar ve mühimmatlar da sergilenmektedir. Müzenin duvarlarında kurtuluş mücadelesi dönemine ait bazı kahramanlıkların fotoğraflaştırılmış halleri halka sunulmaktadır. Antep Savunması’nın anlatılması adına açılan bu müzenin altında varlığını sürdüren mağarada, bu destanın yazılmasına öncülük eden kahramanların yaşamış olduğu hikayelerden bazı sahneler, heykellerle anlatılarak geçmişin akılda canlandırılması amaçlanmıştır. Müzenin halka arz edilmesi ile birlikte halkın elinde bulunan kurtuluş dönemine ait tarihi eserlerin bazıları halk tarafından Gaziantep Savaş Müzesi’ne bağışlanmış, bazıları ise müze tarafından satın alınmıştır. Bu bağışlarla veya satın alımlarla birlikte müzede sergilenen ürünlerin sayısında gün geçtıkçe ciddi artışlar olmuştur.

Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi
Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi

Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; evlerinde Kurtuluş Savaşı’ndan kalma eşyaları bulunduran vatandaşların müzede sergilemek üzere müzeye sadece satması veya bağış yapması gerekmemektedir. Eşyalar, insanların şahsına zimmetli olarak da müzede sergilenebilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli parça, Taktak ismindeki alettir. Dönemdeki askerlerin elindeki mühimmat bittiğinde yemek yerken silahtan ateş ediliyormuş hissiyatı yaratan sesler çıkartan taktak düşmanın korkmasını sağlayan bir alet olarak göze çarpmaktadır. Günümüzde yenisi de yapılarak halka arz edilen Taktak, Gaziantep Savaş Müzesi’nde en çok ilgi gören alettir.

Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi Ziyaret Saatleri

Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan 6317 şehidin anısının yaşatılması adına halka sunulan bu müze, 08.00-16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi Nerededir?

Gaziantep şehrinin Şahinbey ilçesindeki Şehreküstü semtinde yer almaktadır. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Gaziantep Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir