Lefkoşa Karababa Türbesi

Lefkoşa’nın turistik Surlariçi bölgesinde yer alan Lefkoşa Karababa Türbesi, halk arasında Karabuba Tekkesi veya mescidi olarak anılmaktadır. Tarihi Lefkoşa Selimiye Camii’ne yakın bir konumda yer almaktadır.

Lefkoşa Karababa Türbesi

Her ne kadar mescit veya tekke olarak anılsa da günümüzde sadece türbe olarak kullanılan Karababa Türbesi’nin bulunduğu yerde başka odalar da bulunmasına rağmen günümüze ulaşamamıştır. Günümüzde tek katlı, küçük bir ev olan ve bir odası bulunan bu yapının içerisinde bir adet sanduka bulunmaktadır.

Sandukanın kime ait olduğu ile ilgili rivayetler bulunmaktadır. Kadiri şeyhi olan Karababa’ya ait olduğu savunulan rivayet ile birlikte bir başka rivayete göre; Bektaşi babası Karababa ve iki dervişine aittir. Rivayetler arasında en yaygın olanı ise Lefkoşa’nın fethi esnasında şehit düşen bir askere ait olduğudur. Şehit olduğu için elbiseleri ve silahlarıyla gömülen askerin mezarı zamanla önce türbeye, bir türbedarın atanması ile de tekkeye dönüşmüştür.

Lefkoşa Karababa Türbesi
Lefkoşa Karababa Türbesi

Duvarlarında kerpiç ve alçı sıvama kullanılan türbe binasının çatı ise ahşap ve kiremettin oluşmaktadır. İçeride küçük bir mihrap ve küçük bir pencere bulunmaktadır. Odanın ortasında ise Karababa’nın mezarı bulunmaktadır. Yeşil örtü ile örtülü olan sandukanın üzerinde eskiden sancak varken, 1970’lerde kaybolmuştur. Türbenin tam konumuna Google Maps linkinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Lefkoşa Girne Kapısı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir