Erzincan Kızlar Kalesi

Erzican’ın tarihi turistik yerlerinden biri olan Erzincan Kızlar Kalesi, Urartu devrinde önemli bir yerleşim yeri olan Altıntepe’nin yakınlarındadır. Erzincan şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Kızlar Kalesi’ne Buğdaylı Köyü’nü geçtikten sonra zikzaklı bir tırmanış yolu üzerinden ulaşılmaktadır.

Erzincan Kızlar Kalesi

Yöre halkı tarafından Köşküngar olarak da adlandırılan Kızlar Kalesi, kayaların oyulmasıyla oluşturulmuştur. Uzaktan bakıldığında kale olduğunu anlamanın zor olduğu Kızlar Kalesi, günümüzde bir harabe halindedir ve turizme kazandırma çalışmaları yapılmamıştır.

İçerisinde oyularak yapılmış iki adet sarnış yer alan Kızlar Kalesi’nde su kanalları da bulunmaktadır. Yaklaşık 3 metre aralıklarla yapılan bu sarnıçlara kaya merdiven basamaklarıyla inilmektedir. Sarnıçlar, yaklaşık 2 metre yüsekliğe ve 2 metre genişliğe sahiptir.

Erzincan Kızlar Kalesi
Erzincan Kızlar Kalesi

Erzincan-Erzurum karayolunu takip edip Buğdaylı Köyü’nün ardından zikzak çizen bir yolu takip edip tepenin zirvesine ve kaleye ulaşmak mümkündür. Kale yolunun bir kısmını özel araçla gitmek mümkünken, son kısımları yaya olarak gitmek gerekmektedir.

Yerel hikayelere göre Erzincan Kızlar Kalesi’nin ismi: Çok eski zamanlarda, Erzincan bölgesine yapılan düşman baskınlarında halkın genç kızları bu kalede saklamasından gelmektedir.

Bölgedeki bir başka tarihi yapı için Erzincan Kemah Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Kalenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir