Hatay Adalı Konağı

Her köşesi ayrı ayrı, buram buram tarih ve kültür kokan Antakya (Hatay) şehrine gidildiğinde gidilmesi gereken yerlerin başında gelen Hatay Adalı Konağı, şu anda bir işletme sahibi tarafından tarihini koruyarak ufak bir restorasyonla birlikte restaurant olarak halka açık şekilde hizmet vermektedir.

Birçok çeşit yemek ve içecek hizmetiyle şehrin merkezinde hizmet vermekte olan Adalı Konağı, lokasyon bakımından merkezi konumda olmasından ötürü buraya ulaşım oldukça rahattır.

Hatay Adalı Konağı Tarihçesi

Fransa’da o dönemin ünlü, genç ve dinamik mimarlarından biri olan Jacques De La Boucherie, Paris şehrinin asilzadelerinden  Tortue ailesinin kızı olan Marie Therese Charlotte’ı gördüğü gibi aşık olmuştur. Charlotte da aynı duyguları Jacques’e karşı beslemektedir.

Köşkte bulunan aşçının yardımııyla Charlotte’la mektuplaşan Jacques duygularını Charlotte’a daha iyi tanımlar. 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Jacques askeriyede Yüzbaşı olarak Fransız ordusuna katılır ve birlikte Hatay’a gelir.

Biraz zaman geçmesinin ardından sevdiği kadın olan Charlotte’un vefat ettiğini öğrenen Jacques, çok üzülür ve asıl mesleği mimarlık olan Yüzbaşı Jacques’e o dönem Antakya’nın varlıklı ailelerinden birisi olan Adalı ailesi tarafından konak inşası teklifi gelir. Hatay’da da sevdiği kadın olan Charlotte’ın anısını yaşatmak amacıyla Paris’te Tortue ailesine yapmış olduğu mimari yapının aynısını Adalı Konağı olarak inşa eder. Yüzbaşı Boucherie, konağın inşasının bitmesinin ardından her gün önüne gelerek sevdiği kadını düşleyerek ağlar.

Hatay Adalı Konağı
Hatay Adalı Konağı

Hatay Adalı Konağı’na Nasıl Gidilir?

Asi Nehri’nin yanında ve Cumhuriyet Meydanı’nda olan, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 500 metre mesafedeki, şehrin en merkezi konumunda bulunan Hatay Adalı Konağı’na birçok farklı yoldan gidilebilmektedir. Konağın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Hatay Adalı Konağı
Hatay Adalı Konağı

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Hatay Saint Pierre Kilisesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum