Şanlıurfa Balıklıgöl

Şanlıurfa’da gezilecek, görülecek yerler denildiği zaman ilk olarak akla Şanlıurfa Balıklıgöl gelir. Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın en çok ziyaretçi çeken yeridir.

Balıklıgöl; Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman isimli iki adet gölden oluşmaktadır. Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında bulunan bu gölün, İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü göl olduğuna inanılmaktadır. Göldeki balıkların kutsal olduklarına inanılır.

Şanlıurfa Balıklıgöl

Balıkgöl çevresinde yem satan insanlara rastlanır. Buradan yem alıp, göldeki balıkları besleyebilirsiniz. Balıklar, ziyaretçilerin yoğun ilgisi ve bakımı nedeniyle kilolu hale gelmişlerdir. Fakat bu balıklar hiçbir şekilde havuz dışına çıkartılamaz ve ziyaretçiler tarafından alınamaz. Bir inanışa göre buradan balık yiyen kişinin öleceği söylenir. Kutsal kabul edilen bu balıkların diğer bir adı da asker balıktır. Herhangi bir savaş çıktığı zaman bu balıkların birer asker haline gelip, cephede savaşacağı rivayet edilir.

Yeşil bir alana sahip olan Balıklıgöl çevresinde çay bahçesi ve restoran bulunmaktadır. Burada yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca çevrede bulunan cami, medrese gibi tarihi yapıları da gezebilirsiniz.

Peygamberler Şehri Urfa’nın en gözde mekanlarından olan Balıklıgöl, hem balıkları hem havuzları hem de çevrede yer alan cami ve medreseleriyle mutlaka gezilmesi gereken bir yerdir.

Şanlıurfa Balıklıgöl
Şanlıurfa Balıklıgöl

Şanlıurfa Balıklıgöl Efsanesi

Şanlıurfa Balıklıgöl efsanesine göre İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol”‘ emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. İbrahim bir gül bahçesinin içersine sağ olarak düşer. İbrahim’in düştüğü yer Halil-ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut’un kızı Zeliha da İbrahim’e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yerde de Aynzeliha Gölü oluşmuştur. Her iki göldeki balıklar halk tarafından kutsal kabul edilerek yenilmemekte ve korunmaktadır.

Balıklıgöl’e Nasıl Gidilir ? Balıklıgöl Nerede ? Ulaşım

Balıklıgöl, Şanlıurfa şehir merkezinde yer almaktadır. Balıklıgöl, Şanlıurfa Otogarı’na 2 kilometre, Şanlıurfa GAP Havaalanı’na ise 9 kilometre uzaklıktadır. Şanlıurfa Otogarı’ndan Balıklıgöl’e gitmek için öncelikle 61 veya 72 numaraları otobüslerden birine binmeniz gerekmektedir. Ardından Toplama Merkezi’ne geldiğiniz zaman burada inerek 63 numaralı otobüse biniyorsunuz. 63 numaralı otobüs ile El Ruha Oteli’nin önünde indikten sonra Balıklıgöl karşınızda olacaktır.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Şanlıurfa Kalesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum