Ankara Eymir Gölü

Türkiye’nin başkenti Ankara’da yaşayan insanların deniz hasretini biraz olsun giderebilecekleri yerlerden biri de Eymir Gölü’dür. Ankara’nın iki büyük gölünden biri olan Eymir, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin arazisi içinde yer almaktadır.

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan ve ODTÜ arazisinde bulunan Eymir Gölleri, şehir merkezinden özel araç ile ulaşımın kolay olması nedeniyle özellikle hafta sonları Ankaralı ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Eymir Gölü, özellikle Pazar günleri ziyaretçi akınına uğramaktadır. Göl ve çevresi her mevsimde hizmet vermektedir. Şehrin gürültüsünden ve koşuşturmasından bunalan Ankaralılar için, doğa ile iç içe olan bu güzel göl kafa dinlemek için çok ideal bir yerdir.

Kışın golün üzeri buz tuttuğu zaman, Eymir Gölü’nün güzelliği bir kat daha artmaktadır. Etrafı ufak dağlarla çevrili olan Eymir ve çevresinde 160 farklı kuş türü yaşamaktadır.

Eymir Gölü ODTÜ
Eymir Gölü ODTÜ

Eymir Gölü’nde Neler Yapılır ? Aktiviteler

13 kilometrelik göl çevresiyle Eymir, ağaçların arasında kalan küçük ama şirin bir göl. ODTÜ’de yer alan Eymir Gölü ve çevresinde yapabileceğiniz pek çok sportif aktivite bulunmaktadır. Bunların başında Ankaralıların genellikle tercih ettiği doğa yürüyüşü gelmektedir. Göl kenarında ve civar arazide güzel bir yürüyüş yaparak, ciğerlerinizi oksijenle doldurabilirsiniz. Bisiklet ve fotoğraf tutkunları için de Eymir Gölü biçilmiş kaftandır. Burada kiralanan bisikletlerle güzel bir yolculuk yapabilir ve doğa manzarasını fotoğraflayabilirsiniz. gölde sportif olarak olta balıkçılığı da yapılabilmektedir. Kiralanan sandallarla ve yunuslarla göle açılabilirsiniz. Ayrıca ODTÜ kürek takımı da antrenmanlarını burada yapmaktadır.

Eymir Bisiklet Kiralama Fiyatları

Eymir Gölü’nde yapılan en güzel aktivitelerden bir tanesi göl kenarında bisiklet sürmektir. Bunun için Eymir’in TRT Kapısı ve Gölbaşı Kapısı’nda bisiklet kiralayan yerler bulunmaktadır. Göl çevresinde bisiklet kiralanmamaktadır. Eymir’de bisiklet kiralama ücretleri saatlik 40 TL’dir. Buradan koltuklu, seleli, ikili gibi çeşitli bisikletler kiralayabilirsiniz. Çoklu kiralamalarda indirim yapılmaktadır. Biraz pazarlıkla 30 TL’ye kadar fiyatı düşürebilirsiniz.

Eymir Bisiklet
Eymir Bisiklet

Eymir Gölü’nde Neler Yenir ? Kahvaltı

Eymir Gölü’nün çevresinde kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Burada tavuk, et, salata gibi her türden yemek bulmanız mümkündür. Fakat Ankaralılar hafta sonları ve özellikle Pazar günleri burayı kahvaltı yapmak için tercih ederler. Burada yer alan işletmelerin bir kısmı hafta sonları veya Pazar günleri için açık büfe kahvaltı servisi sunmaktadır.

Eymir’e Gölbaşı tarafından giriş yaptıysanız karşınıza ilk olarak Balıkçı restoran gelmektedir. Burada taze balık veya işletmenin kendi imalatı olan köfteden yiyebilirsiniz. Göl kenarında minderlerde oturarak yiyeceklerini yiyebilirsiniz. İki kişi yarım ekmek köfte ve içecek ücreti ortalama 30 TL – 50 TL arasındadır.

Eymir Kahvaltı
Eymir Kahvaltı

Eymir Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Eymir Gölü, ODTÜ arazisinin içinde yer almaktadır. Eymir Gölü’ne ulaşım sağlamak özel araç ile kolaydır fakat içeriye giriş için kimlik almak gereklidir. Bu kimlikler sadece arabalar için geçerli olup, ziyaretçiler için bir kimlik gerekmemektedir.

Eymir’in içerisine EGO otobüsleri veya minibüs hatları ile ulaşım sağlanamamaktadır. Golün bulunduğu alana Oran tarafından TRT Kapısı veya Gölbaşı tarafından giriş yapılabilmektedir. Göle gitmek için Kızılay Güvenpark’tan veya Sıhhıye Köprüsü üzerinden Gölbaşı dolmuşlarına binebilirsiniz. Bu dolmuşlarla Gölbaşı’nın girişine kadar gitmeniz gerekmektedir. Gölbaşı’nın hemen girişinde bulunan benzin istasyonunda inerek ortalama 10-15 dakika yürüyüşle Eymir’e ulaşabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise indiğiniz noktadan taksiye binmektir. (Petrol içerisinde taksi durağı mevcut.) Bu bölgeden Eymir’e girişine taksi ücreti ortalama 40 TL’dir.

Arabalar için: Eymir Giriş Kartı satın almak isteyenler, 200 TL karşılığında ODTÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nde bu kartı alabilir ve 1 yıl boyunca aracınız ile giriş yapabilirsiniz. Giriş kartı olmayanlar ise arabalarını tesis dışında bırakarak, yürümek zorunda. Yürüyerek yaklaşık 15-20 dakikada ilk tesise varmış oluyorsunuz.

Şehirdeki bütün turistik noktalara Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum