Haymana Gavurkale

Ankara ve Ankara’nın ilçelerini gezenler veya gezmeyi planlayanlar, listelerine Haymana’da yer alan Haymana Gavurkale’yi de ekleyebilirler. Bu tarihi yer, Haymana’nın Dereköy tarafında bulunuyor ve çok fazla kişi tarafından bilinmiyor.

Özellikle tarih meraklıların ilgisini çekebilecek olan Gavur Kalesi, Georges Perrot isimli arkeolog tarafından 1861 yılında keşfedilmiş. Perrot, Ankara ve çevresindeki tarihi bölgeleri incelerken, Gavur Kalesi denilen bölgeyi keşfetmiştir.

1930 yılında Gavurkale bölgesi Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkatini çeker ve burada çalışma yapılması talimatını verir. Arkeolog Von Der Ostesn önderliğinde kurulan kazı ekibi, kazı çalışmalarına ve araştırmalara başlar.

Doğal bir tepe üzerinde bulunan Gavurkale’de taşın üzerine kabartma şeklinde yapılmış 3 adet figür bulunmaktadır. Bu figürlerin Hititler döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kabartma, 1 tanrı ve bu tanrının karşısında iki kişiyi yansıtmaktadır. Tarihi bilgilerden yola çıkarak bu figürlerin kral ve oğlunun tanrıçaya ibadetini anlattığını öğrenmekteyiz. Gavur Kalesi’nde kabartma figürlerinin yanı sıra sur kalıntıları bulunmaktadır. Bu sur kalıntılarının ise Hititlerden sonra gelen Frigler’in yaptığı ortaya çıkmıştır.

Gavurkale tam olarak turizme hizmet veren bir yer olmadığı için çevrede yapılacak pek bir etkinlik bulunmamaktadır. Ankara, Haymana civarına yolu düşen tarih meraklıların uğrayabileceği yerler arasındadır.

Haymana Gavurkale Ankara
Haymana Gavurkale Ankara

Haymana Gavurkale Nerede ? Ulaşım

Gavurkale, Ankara’nın 60 km güney-batısında, Haymana İlçesi’ne bağlı Dereköy’e 2 km. uzaklıkta, Babayakup deresinden 60 metreye ulaşan yükseklikte bir kayalık alan üzerinde bulunmaktadır. Gavurkale’nin tam konumu için Google Maps bağlantısına bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum