Prag Gezilecek Yerler (Çek Cumhuriyeti)

Orta Avrupa’nın gezilmeye değer ülkelerinden olan Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag gezilecek yerler listesindeki tarihi, turistik yerleriyle ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor.

Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehridir. Prag, aynı zamanda eski Çekoslavakya’nın başkentiydi. Tatilcilerin gözdesi olan Prag, “Altın Şehir”, “Doksanların Sol Bankası”, “Masal Şehri”, “Şehirlerin Anası” ve “Avrupa’nın Kalbi” gibi isimlerde de anılmaktadır.

Prag Gezilecek Yerler

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag şehrinin tarihi merkezi, 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Prag gezilecek yerler listesinde görülmesi gereken bir çok yer vardır. Bunlardan bazıları:

Old Town Meydanı

Wenceslas Meydanı ve Charles Köprüsü arasında yer alan Old Town Meydanı, Prag şehrinin en eski merkezidir. Saat Kulesi ve Church of Our Lady before Tyn Kilisesi bu meydandan görülebilmektedir. Prag gezilecek yerler listesindeki Old Town Meydanı, Prag şehrine gelen turistlerin mutlaka gezmesi gereken yerler arasındadır.

Prag Old Town Meydanı
Prag Old Town Meydanı

Charles Köprüsü

Prag’taki Charles Köprüsü’nün yapımına 1357 yılında başlandı ve 43 yıl sonra 1400 yılında tamamlandı. Charles Köprüsü, Vltava Nehri üzerinde bulunmaktadır. 516 metre uzunluğa ve 10 metre genişliğe sahip olan köprüde 30 Barok stilinde heykel ve 16 adet kemer bulunmaktadır. Binlerce turist Charles Köprüsü’nde yürüş yapmaktadır.

Prag Charles Köprüsü
Prag Charles Köprüsü

Prag Kalesi (Prazsky Hrad)

Prag’ta yer alan Prazsky Hrad (Prag Kalesi), Dünya’nın en büyük kalesi olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Tam 570 metre uzunluğunda olan kalenin genişliği 130 metredir. Prag Kalesi, 14. Yüzyılda saray, kilise ve manastır olarak da kullanılmıştır. Tarih boyunca önemli medeniyetlerin ev sahipliğini yapan Prag Kalesi’, günümüzde Çek Cumhuriyeti devlet başkanlarının ofislerini barındırmaktadır.

Prag Kalesi (Prazsky Hrad)
Prag Kalesi (Prazsky Hrad)

Astronomik Saat

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ta bulunan Astronomik Saat, Dünya üzerinde bulunan 3 astronomik saat arasından günümüzde hala tek çalışan saattir. Astronomik Saat, her saat başı yaptığı animasyon ile turistlerin Prag’ta en çok ilgisini çeken yapıların arasındadır. Ayrıca Astronomik Saat’in en üst kısmına çıkarak, muhteşem bir Prag manzarasını seyredebilirsiniz. Prag şehrinin en önemli simgelerinden olan Astronomik Saat, her yıl binlerce ziyaretçi ile buluşmaktadır.

Prag Astronomik Saat
Prag Astronomik Saat

Aziz Vitus Katedrali (Katedrala Svateho Vita)

Aziz Vitus Kilisesi, Prag Kalesi’nin içinde bulunmaktadır. Prag Kalesi’nin ilk iki avlusunu geçtikten sonra kilise karşınıza çıkıyor. Aziz Vitus Kilisesi, bir Roma Katolik Kilisesi’dir. Aynı zamanda Prag Başpiskoposluğu’nun bulunduğu kilise Prag’ın en önemli ve en büyük kilisesidir. Gotik mimari örneği olan katedralde sayısız hazineyi ve Bohemya krallarının mezarlarını ziyaret edebilirsiniz.

Prag Aziz Vitus Katedrali (Katedrala Svateho Vita)
Prag Aziz Vitus Katedrali (Katedrala Svateho Vita)

Eski Kraliyet Sarayı

Eski Kraliyet Sarayı, Prag Kalesi’nde bulunan bir diğer önemli yapıdır. Eski Kraliyet Sarayı, kalenin üçüncü avlusunun güney ucunda bulunmaktadır. Sarayda en eski kalıntılar arasında bulunan Romanesk döneme ait olan eserleri görebilirsiniz. Önemli bir salon olan Ladislav Salonu günümüzde Çek Cumhurbaşkanlığı yemini, devlet törenleri ve sergiler gibi durumlarda kullanılıyor.

Prag Eski Kraliyet Sarayı
Prag Eski Kraliyet Sarayı

Wallenstein Sarayı (Valdstejnsky Palace)

Wallenstein Sarayı, 30 Yıl Savaşları’nda yer alan en önemli generallerden Wallenstein için yapılmıştır. Prag’da bulunan Wallenstein Sarayı, Barok tarzında yapılan ilk saray olma ünvanına sahiptir. Etkileyici görüntüsü ve bahçeleri ile günümüzde konser ve resmi kutlamaların yapıldığı sarayda aynı zamanda Çek Cumhuriyeti senatosu bulunmaktadır.

Prag Wallenstein Sarayı (Valdstejnsky Palace)
Prag Wallenstein Sarayı (Valdstejnsky Palace)

Nerudova Sokağı (Nerudova Ulice)

Neruda Sokağı, adını bu sokakta yaşamış olan şair Jan Neruda’dan almaktadır. Prag gezilecek yerler listesindeki sokağın en önemli özelliği, sokakta bulunan her evin farklı şekillerle tasarlanmış olan ev plakalarına sahip olmasıdır. Bunun amacı eskiden bu plakalar sayesinde evin kime ait olduğunun anlaşılması ve evlerin birbirlerinden ayırt edilebilmesidir.

Prag Nerudova Sokağı (Nerudova Ulice)
Prag Nerudova Sokağı (Nerudova Ulice)

Dans Eden Bina (Tancici Dum)

Dans Eden Bina, Prag’a gittiğiniz zaman mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. 90’lı yıllarında başında inşa edilen bina, halk arasında Fred ve Ginger Binası olarak da biliniyor. Ginger camdan ve tuğlalardan yapılmış tarafını oluştururken; Fred onu tutuyormuş gibi duran kule gibi bir görünüme sahip.  Tancici Dum ismi ile anılan bina dans eden bir çifte benzemesi ile ünlü ve Prag gezilecek yerler listesindeki mekanlardan biri olarak turistlerce en çok ziyaret edilen yerler arasında.

Prag Dans Eden Bina (Tancici Dum)
Prag Dans Eden Bina (Tancici Dum)

Prag Hakkındaki Diğer Kaynaklar:

Prag Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım, başlıklı yazımızı okuyarak havaalanından şehir merkezine gitmek için hangi araçları kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Prag Metro Haritası konumuzu okuyarak, bu yazıda yer alan gezilecek yerlere metro ile nasıl ulaşım sağlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Prag City Map
Prag City Map

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum