Kırıkkale Çeşnigir Köprüsü

Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan Çeşnigir Köprüsü,  Kırıkkale ilçelerinden biri olan Karakeçili ilçesine bağlı Köprüköy beldesinde bulunmaktadır.

Çeşnigir Köprüsü, Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Bilinen kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında bulunan han Selçuklu dönemine aittir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 13. yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Ankara Savaşı’nın yapılacağı alana ilerleyen Timur ordularının bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim in Mısır Seferi esnasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçmesinden önce yol güzergahı üzerinde iken, sonraları köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kalmıştır. 110 m. uzunluğunda 6 m. genişliğindeki köprü kayalık arazide sağlam temeller üzerine oturur. Kızılırmak içinde sağlam bir zemine oturabilmesi için köprünün orta bölümde belirgin bir eğim vardır.

Köprünün yapımında kesme taş kullanıldığı görülmektedir. Toplam uzunluğu 110 metre olup, 6 metrelik bir genişliğe sahiptir.

Kırıkkale Tarihi Çeşnigir Köprüsü
Kırıkkale Tarihi Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü Efsanesi

Köprü, Kızılırmak’ın üzerinde kurulu, dokuz yüz sene önce yapılmış, muhtemelen Selçuklu devleti zamanından kalma, yüzoniki metre uzunluğunda onüç kemerden oluşmuştur. Köprünün çok büyük bir kemeri var. O kemeri zamanın mimarları bir türlü tutturamamışlar. Çok uğraşmışlar ama tutturmak bir türlü mümkün olmamış. Köprü yapılmadan evvel zamanın hükümdarı sefere giderken Kızılırmak’ın sığ yerinden geçip gidermiş. Yine bir sefer esnasında hükümdar mimarlarına ve köprü ustalarına ‘’Ben seferden dönünceye kadar buraya bir köprü yapılsın’’ diye emretmiş.

Ustalar Mimarlar yedi-sekiz defa köprüyü yapmaya uğraşmışlar ama her defasında ortadaki büyük kemeri tutturamadıkları için köprü yıkılmış. Neticede Rum asıllı Hıristiyan bir mimar bu köprünün yıkılmaması ve büyük kemerin tutturulabilmesi için Allah’a gece boyunca yalvarıyor. Bir ara dalıp rüyasında kızı ile oğlunun kurban edilip onların kanı ile yoğrulan iki taşın köprüye konulması ile büyük kemerin tutturulmuş ve köprünün kurulmuş olacağını görüyor. Bu rüya üzerine adamcağız kızı ile oğlunu kurban ediyor, onların kanı ile yoğrulan taşları köprünün büyük kemerine yerleştiriyor ve büyük kemer tutuyor. Köprüde o kanlı iki taş hala görülmektedir.

Hükümdar seferden dönerken köprüyü beğeniyor ve mimarlarını çağırıyor. ‘Çok kısa sürede çok güzel köprü yapmışsınız’ diyor. Mimarlarda: ‘Sayenizde hükümdarım’ diyorlar. Hükümdar bu söze sinirleniyor. Nasıl olur da siz benim sayemde yaparsınız, bu yapılan eserler Allah’ın sayesinde yapılmıştır. Ben sizin köprünüzden geçmem’ diyor. Hükümdar Kızılırmak’ın yine sığ yerinden geçip otağına gidiyor.

Kırıkkale Çeşnigir Köprüsü
Kırıkkale Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Köprüye ulaşmak için Keskin yolundan Karakeçili ilçesine oradan da Köprüköy beldesine ulaşmanız gerekmektedir. Konaklamak için Keskin ilçesine 15 km geride, Hasandede beldesinin girişinde bulunan Dem Otel kullanılabilir.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum