Kantara Kalesi Nerededir?

Arapça ”köprü” anlamına gelen Kantara adını alan Kantara Kalesi, Kıbrıs’ta Beşparkmak Dağları üzerinde yer alan bir kaledir. 700 metre yükseklikteki bu ihtişamlı kaleyi Bizanslıların inşa ettiği tahmin edilmektedir.

Kıbrıs Kantara Kalesi

Kale, bölgede yer alan Mesarya Ovası’nı ve Karpaz Yarımadası’nın girişini kontrol altında tutabilmek için inşa edilmiştir. Bu bölgede Kantara Kalesi’nin dışında yine Bizanslılarca inşa edildiği tahmin edilen St. Hilarion ve Buffavento kaleleri de bulunmaktadır.

Kıbrıs Kantara Kalesi
Kıbrıs Kantara Kalesi

Kalenin 965 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiliz kralı I.Richard, kaleyi işgal etmiştir. 1373 yılında denizcilik alanının önde gelen devletlerinden Cenevizliler, adaya saldırmıştır. Bu saldırı sırasında Lefkoşa ve Mağusa, Cenevizliler tarafından ele geçirilse de kalenin komunu buraya sığınan Kıbrıs Kralı II. Peter’in yakalanmasını önlemiştir. 1489 yılında ise ada bu defa Venediklilerin saldırısına uğradı ve kale de Venedikliler tarafından ele geçirildi. Venediklilerin adayı ve kaleyi fethinden sonra burada yer alan kalelere önem vermedikleri ve kullanmadıkları söyleniyor.

Kale, 1914 yılında aslına sadık kalınarak onarıldı ve sağlamlaştırıldı. Detaylı bilgi için Wikipedia sayfasına göz atabilirsiniz.

Adanın kuzeyindeki diğer turistik noktaları Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir