Ayvalık Alibey Cunda Adası

Alibey veya diğer adıyla Cunda Adası, Balıkesir’e bağlı Ayvalık ilçesinde yer almaktadır. Ayvalık Alibey Cunda Adası, Ayvalık denince akla gelen ilk yerlerden ve Ayvalık’ta gezilmesi, görülmesi gerekenler yerlerden bir tanesidir.

Ayvalık koyunda irili ufaklı 22 farklı ada bulunmaktadır. Ayvalık şehir merkezi sahilinden denize bakıldığı zaman çok sayıda ada görülmektedir. Bu adalar içerisinde Lale Adası ile birlikte yerleşime açık olan tek ada Ayvalık Alibey Cunda Adası’dır.

cunda adasi
Cunda Adası

Ayvalık Alibey Cunda Adası’nda Ne Yapılır ?

Alibey Adası, özellikler liman bölgesinde yer alan restoranları ve lokantaları ile ünlüdür. Denize karşı bir şeyler yiyip  içmek için oldukça ideal bir yerdir. Cunda Sahili’nde bolca balık lokantası, Türk kahvecisi ve özel dondurmacılar bulabilirsiniz.

Sahilde yapılan yeme – içme organizasyonundan sonra çeşit çeşit sergilerin bulunduğu Cunda Çarşısı’nı ziyaret etmelisiniz. Burada Ayvalık ile ilgili hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Çarşı kısmındaki tezgahlar, yerli halk tarafından açılmaktadır.

Adanın bir diğer ziyaretçi çeken yeri de ”değirmen”dir. Aşıklar Tepesi olarak bilinen bölgede yer alan bu değirmen, restore edilmiş ve kafe olarak ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Burada Cunda Adası’nın manzarasını izlemek mümkündür.

Geçmişte Rumların kontrolünde bulunan adada pek çok manastır bulunmaktadır. Adada bulunan kilise 2014 yılında restore edildikten sonra müze haline getirilerek, ziyarete açılmıştır. Çamlı Manastır, Koruyan Meryem Manastırı, Ay Işığı Manastırı, Ayos Apostolos Manastırı, Tavuk Adası Manastırı, Güvercin Adası Manastırı, İlyas Peygamber Manastırı ve Kızlar Manastırı, Cunda Adası’nda ve çevresindeki adalarda yer alan manastırlardır.

Alibey Adası sahilinde yer alan bir diğer şey ise tekne turlarıdır. Günübirlik olarak düzenlenen bu tekne turları ile çevre adalara ve koylara yolculuk edebilirsiniz. Ayvalık’ın karşısında bulunan Midilli Adası’na da bu bölgeden tekne turları düzenlenmektedir.

Ayvalık’ta gezilecek yerlerinde tamamını, Ayvalık Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Cunda Alibey Adası
Ayvalık Alibey Cunda Adası

Ayvalık Alibey Cunda Adası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ayvalık merkezden Cunda Adası’na ulaşım oldukça kolaydır. Yaz aylarında nüfus artışı olduğundan dolayı ulaşım ağı sıktır. Ayvalık merkezden taksi dolmuşlar, otobüsler veya minibüsler ile adaya ulaşım sağlanabilmektedir. Bunun haricinde yine Ayvalık merkezden kalkan teknelerle Alibey Adası’na saat başı ulaşım sağlanabilmektedir.

Alibey Adası’na giderken önce doldurulan yol yardımıyla Lale Adası’na daha sonra Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçerek Cunda Adası’na varıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum