Yalova Karaca Arboretum

Yalova şehrinin merkez ilçesine bağlı bulunan Karaca Arboretum, Yalova’da gezilecek, görülecek yerler arasında yer almaktadır. Türkiye’nin ilk özel arboretumu olma özelliği taşıyan Arboretum’da binlerce bitki türü bulunmaktadır.

Arboretum Nedir ?

Arboretum, en basit anlamıyla ağaç parkı anlamına gelmektedir. Ağaçlar, ağaççık ve çalı gibi odunsu bitkilerin yetiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan botanik bahçelerine arboretum denilmektedir. Arboretum, hem çeşitli bilimsel gözlem ve araştırmalar için kullanılmakta hem de çok çeşitli ağaç türlerini barındıran bir müze görevi görmektedir. Bunun dışında, bir botanik bahçesinde bulunan ve ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış olan bölüm de “arboretum” olarak anılabilir.

Karaca Arboretum Nasıl Bir Yer?

Yalova’da bulunan Arboretum’u, TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından 1980 yılında kurulmuştur.

135.000 m22lik bir alana kurulan arboretum, peyzaj ağırlıklı bir yapıya sahiptir. Arboretum’da kaya bahçeleri, bitki bahçeleri, gül bahçeleri, iris bahçeleri, minyatür bitkiler, Türkiye doğumlu bonsai bitki koleksiyonları gibi örnekler bulunmaktadır.

7.000’den fazla bitki türünün bulunduğu Karaca Arboretum’da yapacağınız geziye rehber eşlik etmektedir. Ziyaret sırasında çevredeki bitki kültürleri hakkında bilgiler verilmektedir. Geziyi rehber aracılığı ile yaptığınız zaman yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.

Yalova Karaca Arboretum
Yalova Karaca Arboretum


Karaca Arboretum Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Yalova’da bulunan bitki bahçesi, Cumartesi ve Pazar günleri 10:00 – 12:00 ve 13:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Hafta içi gitmek için ise randevu alınması gerekmektedir. Arboretum telefon numarası: 0 226 833 77 67’dir. Karaca ziyaretçi fiyatları hakkındaki en güncel ve sağlıklı bilgileri de yine bu telefondan alabilirsiniz.

Karaca Arboretum Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Karaca, Yalova-Termal karayolu üzerinde, il merkezine 5 km mesafede Samanlı Köyü içerisinde yer almaktadır. Yalova merkezden kalkan Samanlı Köyü veya Termal minibüslerini kullanarak bölgeye kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Yalova Yürüyen Köşk başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum