Fethiye Ölüdeniz

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Fethiye Ölüdeniz, Türkiye’nin hatta Dünya’nın en güzel kumsallarından bir tanesine sahiptir.

Ölüdeniz‘in adı nereden geliyor diye merak ediyorsanız, aklına gelen ilk cevap doğru olacaktır. Bu bölgedeki suyun durgunluğu, adeta ölü bir denizi andırmaktadır. En fırtınalı günlerde Ölüdeniz‘in hemen yanında yer alan Belceğiz Plajı dalgalarla boğuşurken, burada sadece ufak çırpıntılar meydana gelmektedir.

Fethiye Ölüdeniz, turizm açısından oldukça gelişmiş bir bölgedir ve her yıl yerli-yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır. Teke Yarımadası’nda bulunan Ölüdeniz, Likyalılar tarafından ışık ve güneş diyarı olarak tanımlanırken Ortaçağ’da ”Uzak Diyar” olarak bilinmekteydi. Ölüdeniz’in bulunduğu nokta, lagün (Deniz Kulağı) oluşumudur.

Fethiye Ölüdeniz, durgun olduğu kadar temiz bir suya da sahiptir. Peki bu bölge hem sakin hem de dalgasız nasıl olabiliyor ? Diye soracak olursanız, bunun üç farklı nedeni vardır. Ölüdeniz’de yoğun olarak bulunan kaynak suyu çıkışları dipte içerisinde açık denize doğru bir akıntı yaratmaktadır. Yine bu kaynak sularının yarattığı akıntıdaki tuz farkı, içeriden dışarıya sürekli bir sirkülasyon oluşturmaktadır. Ayrıca bölgede yaşanan gel-git etkisi, denizi yükseltip alçaltmaktadır. Bu olay yoğun miktarda su giriş çıkışı sağlamaktadır.

Fethiye Ölüdeniz
Fethiye Ölüdeniz

Fethiye Ölüdeniz Giriş Ücreti

Ölüdeniz Plajı’na girişte ücret alınmaktadır. Fethiye Ölüdeniz’e araba ile giriş için 35 TL ödemeniz gerekmektedir. İsterseniz arabayı dışarıda bırakarak içeriye yaya olarak girebilirsiniz. Yaya olarak da kişi başı 20 TL kadar ücret alınmaktadır.

Ölüdeniz Plajı’nda kiralayabileceğiniz şezlong ve şemsiyeler bulunmaktadır. Bunların fiyatları 40 – 50 TL arasında değişmektedir. Bölgede bulunan kafeden yiyecek ve içecek temin edebilirsiniz fakat fiyatları fazla gelirse, dışarıdan yiyecek ve içecek götürmenizi tavsiye ederiz.

Ölüdeniz’de Neler Yapılır ? Ölüdeniz Aktiviteleri

Ölüdeniz’de yapılan en meşhur aktivite yamaç paraşütüdür. 1975 metre yükseklikte yer alan Babadağ’dan deneyimli bir pilot eşliğinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Bu aktivite yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir ve Belcekız Plajı’nda tamamlanmaktadır. Babadağ’da bulunan uçuş noktasına gitmek için ciplerle ulaşım sağlanmaktadır. Burada yer alan engebeli yol 25 kilometredir ve 50 dakika kadar sürmektedir. Yamaç paraşütü yapmak için bölgede organizasyon düzenleyen acentalarla görüşebilirsiniz. Fethiye Ölüdeniz’de yamaç paraşütü fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında değişmektedir.

Ölüdeniz, su altı dalışı yapmak için oldukça uygun bir yerdir. Ölüdeniz’de su altı dalışı yapmak için bölgede bulunan dalış acentaları ile iletişime geçebilirsiniz. Günübirlik ve haftalık olarak düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Katılacağınız bu turlarda dalış sertifikası alınabilmektedir. Ölüdeniz dalış fiyatları 300 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.

Ölüdeniz’de Ne Yapılır? başlıklı yazımızdan aktiviteler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Dünya’nın En Güzel Kumsalı

Türkiye’nin en güzel plajı hangisidir ? Diye bir soru sorsak, Fethiye Ölüdeniz cevabı en ağır basan seçeneklerden olacaktır. Almanya’nın Bild Gazetesi’nin 2006 yılında düzenlediği ”Dünya’nın en güzel sahili” anketinde Fethiye’nin Ölüdeniz beldesi birinci seçilmiştir.

Muğla Ölüdeniz
Muğla Ölüdeniz

Ölüdeniz’e Nasıl Gidilir ? Ölüdeniz Ulaşım

Havayolu ile Fethiye’ye nasıl gidilir ? Bunun için iki farklı alternatif bulunmaktadır. Fethiye’ye en yakın havaalanı, Dalaman Havalimanı’dır. Dalaman – Fethiye arası yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Buradan Fethiye şehir merkezine ulaşmak için bir kaç farklı seçenek bulunmaktadır. Havaalanından kalkan HAVAŞ servislerini kullanarak Fethiye merkeze ulaşabilirsiniz. Araç kiralayarak veya transfer yapan firmalarla görüşebilirsiniz. Taksi ile merkeze gidebilirsiniz. Fethiye’ye ulaştığınız zaman ortalama 30 dakikada bir kalkan otobüsler ile Ölüdeniz’e gidebilirsiniz. Antalya Havaalanı ise Fethiye’ye ortalama 2,5 saat uzaklıktadır.

Karayolu ile Fethiye’ye nasıl gidilir ? Türkiye’nin hemen hemen bütün büyük şehirlerinden Fethiye’ye direkt olarak otobüs seferleri bulunmaktadır. Bunun haricinde özel araç ile de Fethiye’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Kendi aracınız ile gelecekseniz, aşağıda yer alan güzergahları kullanabilirsiniz:

Ankara yönünden gelecekseniz: Ankara-Sivrihisar-Afyon-Burdur-Tefenni-Çavdır-Söğüt-Kemer-Fethiye güzergahını izleyebilirsiniz.

İstanbul yönünden gelecekseniz: İstanbul-İzmit-Sakarya-Kütahya-Afyon-Burdur-Tefenni-Çavdır-Söğüt-Kemer-Fethiye güzergahını izleyebilirsiniz.

İzmir yönünden gelecekseniz: İzmir-Aydın-Muğla-Dalaman-Fethiye güzergahını izleyebilirsiniz.

Fethiye’den Ölüdeniz‘e Nasıl Gidilir ? Fethiye Otogarı’ndan kalkan Ölüdeniz dolmuşlarına binerek yaklaşık 30 dakika süren bir yolcuğun ardından Ölüdeniz’e ulaşabilirsiniz.

Fethiye – Ölüdeniz arası ortalama 14 (km) mesafede ve araçla yaklaşık yarım saat(30 dakika)  kadar sürmektedir.

Muğla – Ölüdeniz arası ortalama 131 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 2 saat 15 dakika kadar sürmektedir.

İstanbul – Ölüdeniz arası ortalama 814 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 11 saat 30 dakika kadar sürmektedir.

Antalya – Ölüdeniz arası ortalama 205 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 5 dakika kadar sürmektedir.

Kocaeli – Ölüdeniz arası ortalama 724 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 10 saat kadar sürmektedir.

Bursa – Ölüdeniz arası ortalama 636 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 8 saat 40 dakika kadar sürmektedir.

İzmir – Ölüdeniz arası ortalama 347 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 5 saat kadar sürmektedir.

Ankara – Ölüdeniz arası ortalama 634 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 8 saat 50 dakika kadar sürmektedir.

Kayseri – Ölüdeniz arası ortalama 816 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 12 saat kadar sürmektedir.

Adana – Ölüdeniz arası ortalama 765 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 11 saat 40 dakika kadar sürmektedir.

Samsun – Ölüdeniz arası ortalama 1055 (km) mesafede ve araçla yaklaşık 14 saat kadar sürmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum