Taksim, İstanbul

İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Taksim, Beyoğlu semtinin en meşhur bölgesidir. En az Taksim kadar meşhur olan cadde ise İstiklal Caddesi’dir. Taksim’de gezilecek, görülecek pek çok yer ve mekan bulunmaktadır. Taksim Meydanı’nda hayatın akışı hızlı bir şekilde ilerlemektedir.

Özellikle Gezi Olayları’nın başlangıç noktası olan Taksim Meydanı’nı ülkemizde duymayan kalmamıştır. Taksim Meydan’ın hemen bitişiğinde yer alan Taksim Gezi Parkı, bir anda Türkiye’nin en meşhur parkı haline gelmiştir. O günden sonra olayların eksik olmadığı Taksim ve çevresi, polis ablukası altındadır. Bölgede adım başı bir polis görmek mümkündür. 1 Mayıs İşçi Bayramı günü gibi özel günlerde ise Taksim ve çevresi savaş alanını andırmaktadır.

Taksim Gezi Parkı


Taksim Gezi Parkı, Gezi Olayları’ndan sonra Türkiye’nin gündemine oturmuş bir yerdir. Park, Taksim Meydanı’nın kuzeydoğu tarafında yer almaktadır. Cumhuriyet, Asker Ocağı ve Mete Caddeleri arasındaki konumda bulunmaktadır.

Taksim Gezi Parkı
Taksim Gezi Parkı

İstiklal Caddesi

Beyoğlu’nun hatta İstanbul’un en meşhur caddelerinden birisi İstiklal Caddesi’dir. İstanbul’un en eski semtlerinden olan Beyoğlu’nda yer alan cadde, Taksim Meydanı’ndan Tünele kadar uzanan bir buçuk kilometre uzunluğunda bir alanı kapsamaktadır. Beyoğlu ilçesinin ana eksenini oluşturan İstiklal Caddesi üzerinde pek çok tarihi dükkan ve alışveriş noktaları bulunmaktadır. Ayrıca yine cadde üzerinden pek çok kafe ve mekan da yer almaktadır. İstiklal Caddesi’ni boydan yürürken alışveriş yapmak için yüzlerce seçeneğiniz bulunmaktadır.

İstiklal Caddesi’nin ortasından geçen tramvay, bölgeye nostaljik bir hava katmaktadır. Burada yer alan binaların da tarihi dokusu korunmaya çalışılmaktadır. Burada yer alan tramvaya, Nostaljik Tramvay denilmektedir.

İstiklal Caddesi Tramvay
İstiklal Caddesi Tramvay

St. Antuan Kilisesi

St. Antoine Katolik Kilisesi İstanbul’un en büyük ve cemaatı en geniş Katolik Kilisesi’dir. İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray’dan (Galatasaray Lisesi tarafında) Tünele doğru giderken sol tarafta bulunur.

İtalyan Mimar Gulio Mongeri tarafından yapılan St. Antuan Kilisesi, Beyoğlu’nun tarihi noktalarından bir tanesidir. Assisili Aziz Fransua adına, 1230 yılında Galata civarında rahipler tarafından kilise 1639 ve 1660 yıllarında çıkan yangınlar sonucunda iki kez yanmış ve aynı yerinde tekrar inşa edilmiştir. Aziz Fransua Kilisesi 1696 yılında çıkan büyük yangından sonra ise bugün Beyoğlu’nda bulunan yeni yerine taşınmıştır.

Kilise ibadete ve ziyarete açık bir yerdir. Belli günlerde Türkçe ve Latince ayinler yapılmaktadır. Ziyaret günlerinde ise mum yakılabilmektedir. Kilisenin dış mimarisi kadar iç mimarisi de oldukça ilgi çekicidir.

Adam Mickiewicz Müzesi

Polonyalı ünlü şair Adam Mickiewicz’in Beyoğlu’nda uzun süre yaşadığı evi, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Adam Mickiewicz, Tatlı Badem Sokağı’nın köşesinde yer alan 29 numaralı binada son nefesini vermiştir. Şairin ölümünün 100. yıldönümünde (1955) bu binada Adam Mickiewicz Müzesi kurma fikri çıkmıştır. 1984 yılında ise müze-ev olarak düzenlenmiştir.Müzenin mahzeninde Mickiewicz’in sembolik kabri bulunmaktadır. Aynı zamanda şaire ait belgeler, gravür ve fotoğraflar da müzede sergilenen eserler arasındadır. Müze her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Masumiyet Müzesi

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un yazdığı bir roman olan Masumiyet Müzesi, aynı zamanda Beyoğlu’nda yer alan Orhan Pamuk tarafından yapılmış bir müzedir. 1974 ile 2000’lerin başı arasında geçen aşk romanı, biri zengin diğeri orta halli iki aile üzerinden geçmişe dönüşler ve hatıralarla birlikte 1950-2000 arası İstanbul hayatını anlatıyor. Müzede ise romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler dikkatle düzenlenmiş kutu ve vitrinlerde sergileniyor. Müzeden zevk almak için romanı okumaya gerek yok. Tıpkı romandan zevk almak için müzeyi gezmeye gerek olmadığı gibi. Ama romanı okuyanlar, müzenin çeşit çeşit anlamını daha iyi kavrayacakları gibi, müzeyi gezenler de, romanı okurken fark etmedikleri pek çok şeyi görecekler. Roman 2008 yılında yayımlandı, müze ise 2012 baharında açıldı

Cezayir Sokağı (Fransız Sokağı)

Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’nde yer alan Galatasaray Lisesi’nin hemen arkasında yer alan bir sokaktır Cezayir Sokağı. Beyoğlu ve Tophane semtlerini bağlayan bir yer alan Cezayir Sokağı, Cezayir Çıkmazı olarak da adlandırılmaktadır.

2003 yılının sonlarında binaların çoğunu satın alan bir şirket, buraya tekrar düzenledi ve Fransız Sokağı olarak tanıtıldı. Fransa’nın Ermeni Soykırımı iddialarını kabul etmesi, sokağın adını tartışma konusu haline getirdi. Resmi adı olan Cezayir Sokağı olarak kullanılmasının talep edilmesinin ardından sokağın girişindeki Fransız Sokağı tabelaları kaldırıldı. Günümüzde Fransız Sokağı ibaresi sadece bazı işletmelerin girişinde yer alıyor.

Fransız Sokağı İstanbul
Fransız Sokağı İstanbul

Nevizade

Nevizade Sokakları, Beyoğlu’nun ve İstanbul’un en önemli turizm merkezleri arasında yer almaktadır. İstiklal Caddesi’nin kesişimine çıkan Nevizade, dar sokaklardan oluşmaktadır. Bu dar sokaklarda sağlı sollu mekanlar bulunmaktadır ve kaldırımlarda masalar, sandalyeler bulunmaktadır.

İçkili gece hayatı denince İstanbul’un en çok tercih edilen yerlerinden olan Nevizade, Galatasaray taraftarları için ayrı bir öneme sahiptir. Taraftarlar burada toplanarak maçları izlemekte veya stadyuma gitmeden buraya uğramaktadır.

NevizadeTabelası
Nevizade

Beyoğlu Pasajları

İstiklal Caddesi ve Beyoğlu çevresinde bir çok tarihi pasaj bulunmaktadır. Çiçek Pasajı, Suriye Pasajı, Atlas Plajı, Halep Pasajı gibi yerler tarihi öneme sahiptir. Bu pasajların pek çoğu Osmanlı döneminden kalan pasajlardır ve isimleri genellikle o dönemlerden gelmektedir.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında çiçek mezatı olarak kullanılan Çiçek Pasajı, Beyoğlu’nun en eski yapılarından birisidir. Tarihi bir atmosfere sahip olan Çiçek Pasajı, ünlüler tarafından tercih edilmektedir ve içerisinde güzel bir meyhane bulunmaktadır.

Çiçek Pasajı
Çiçek Pasajı

Orhan Kemal Müzesi

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan müzelerden bir tanesi de Orhan Kemal Kültür Sanat Merkezi tarafından 2000 yılında kurulan Orhan Kemal Müzesi’dir. Ünlü Yazar Orhan Kemal’in anılarını yaşatmak üzere üç katlı binada kurulmuş olan müze, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Müze içerisinde Orhan Kemal’in bir çoğu ünlü Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler tarafından çekişmiş 70 kadar fotoğrafları, aile fotoğrafları, yazdığı kitapların orijinal ilk baskıları, özel mektuplar, hakkında yazılan tez ve makaleler, kullandığı daktilo, özel eşyaları ve öldüğü zaman yüzünden alınan maske gibi nesneler sergilenmektedir. Müze binasında ayrıca bir kitaplık ve İkbal Kahvesi adlı bir kahve de bulunmaktadır.

Taksim’e Nasıl Gidilir ? Taksim Ulaşım


Taksim Meydan’ın metro durağı bulunduğu için ulaşım pek çok noktadan kolayca sağlanabilmektedir. Metrobüs kullananlar ise Mecidiyeköy Metrobüs durağından metroya aktarma yaparak Taksim yönüne giden metroya binebilir ve rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler. Metro seferleri 06:30 – 00:15 saatleri arasında sefer yapmaktadır.

Taksim’e otobüs ile ulaşmak için 25T hattını kullanabilirsiniz.

Tramvay ile Taksim’e gitmek için Kabataş durağında inerek aktarmayla Taksim’e ulaşabilirsiniz.

Hacıosman-Taksim metrosunun Taksim yönünde sefer yapan metrosuna binebilirsiniz.

Hacıosman-Taksim metrosuna binerek Taksim yönüne giderek Taksim’e ulaşabilirsiniz.

TaksimBeyoğluHaritası
Taksim Beyoğlu Haritası

Anadolu Yakasın’dan Taksim’e Ulaşım;

Kadıköy-Kabataş vapuruna binip Kabataş’ta inip, fünikülere binerek Taksim’e ulaşabilirsiniz. Ayrıca Bostancı-Taksim dolmuşlarınıda alternatif olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Taksim dolmuşlarıda kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum