Mersin Tisan Koyu

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Tisan Koyu, bu bölgeyi bilenler tarafından ‘’Saklı Cennet’’ olarak adlandırılmaktadır. Yeşilovacık beldesi sahilinde yer alan Tisan Koyu, denizi ve yemyeşil doğası ile buraya gelen turistleri büyülüyor. Akdeniz’in Saklı Cenneti olan Tisan Koyu, çok güzel bir kumsala sahip. Tisan’da denizin, doğanın ve tarihin keyfini çıkartabilirsiniz.

Tisan Koyu’nun Tarihçesi Nedir?

Tisan Koyu, sadece sakin denizi ve doğasıyla ön plana çıkmakla kalmıyor. Yunan kolonisi olarak kurulan tarihi kentte, pek çok tarihi kalıntı da bulunuyor.

Tisan adıyla bilinen bölgenin tarihteki Aphrodias’tır. Doğu ve Batı bölgelerinde olmak üzere iki adet limanı bulunan Aphrodisias İ.Ö. VII yüzyılda kurulmuş bir Yunan kolonisidir. İ.Ö. IV. yüzyılda Pers satraplığının bir parçası olan kent, satrap Pharnabazos yönetimi altındayken (İ.Ö. 379-374) gümüş sikkeler bastırıldı. Aphrodisias önemini, Hellenistik dönemde kaybetti. Roma Döneminde sikke basımı gerçekleşmedi ve Papazlık merkezi olmayan kent Erken Bizans Döneminde ise ”polis” (kent) statüsünü kaybetti. Kentteki kilise ve kale kalıntılarında halen birçok medeniyetin izleri görülebiliyor.

Mersin Tisan Koyu
Mersin Tisan Koyu

Tisan Sitesi Konaklama

Tarihi kalıntıların yanı başında bir adet tatil köyü bulunuyor. Tisan adını taşıyan tatil köyü, 1976 yılında kurulmuş ve bölgenin sakinlerinin hemen hemen tamamı Ankaralı. Bölgeye oldukça hakim bir yerde bulunan Tisan Tatil Köyü’nde yaz döneminde kiralık evler bulunuyor. Bu evleri günlük, haftalık veya sezonluk olarak kiralayabiliyorsunuz. Tisan Tatil Köyü dışında bölgeye biraz uzak olsa da farklı kiralık ev seçenekleri de bulunuyor.

Fakat bu tatil köyünde konaklayan kiracıların önemli bir sıkıntısı bulunuyor. İnternet üzerinden yaptığımız araştırmaya göre, Tisan Sitesi’nde kiracılara pek sıcak bakılmıyor. Tisan Sitesi’nde ev kiralayanlar, plajda bulunan şezlongları, şemsiyeleri ve duş kabinlerini kullanma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Açıkçası site yönetimi ve mülk sahipleri bu tatilcileri pek sıcak karşılamıyor.

Tatil Ana sitesi ekibi olarak bölgeye gitmediğimiz için çok detaylı bir yorum yapamıyoruz. Ama derlediğimiz bilgiler doğrultusunda bölgede ev kiralayacak olan kiracıların, ev sahibi ile bu konular hakkında görüşmeli ve site malzemelerinin kullanımı konusundaki kaygılarını belirtmelidir. Bunun haricinde bölgeye günübirlik olarak geldiğiniz zaman siteye ait olan duş, şezlong ve şemsiyeleri para karşılığı da olsa kullanmanıza izin verilmiyor. Plaj ve deniz kullanımı konusunda ise kamu malı olan bir bölgenin kullanımı konusunda hukuki olarak hakkınız bulunuyor. Zaman zaman site görevlileri etrafınızda dolansa da bölgenin kamu malı olduğu ve halka açık bir alan konumunda olduğu için bir şey diyemiyorlar.

Mersin Silifke Tisan Koyu
Mersin Silifke Tisan Koyu

Tisan Koyu Nerede ? Tisan Koyu’na Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Tisan, Mersin’e bağlı Silifke ilçesine 31 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaz döneminde düzenlenen günlük tekne turları, Tisan Koyu’na uğramadan geçmiyor. Silifke’den özel araç ile ulaşım sağlayacaklar, virajlı ve inişli – çıkışlı bir yolculuğun ardından bölgeye varabiliyor. Bölgenin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

İlçedeki bütün turistik noktalar için Silifke Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 yorum