Kilis Hasanbey Hamamı

Kilis Hasanbey Hamamı, 16.yüzyılda Canboladoğulları’nın kahyası olan Hasan Bey tarafından yapılmıştır. Hamam çevresinde sonradan yapılan düzenlemeler sonucunda, yapı yol kotunun alt tarafında kalmıştır. Bu nedenle yöre halkı buraya ”Çukur Hamam” da demektedir. İnşa kitabesi bulunamadığı için Hasanbey Hamamı’nın yapılış tarihi tam olarak bilinememektedir.

Hamamın giriş kapısı, yapının kuzey yönündedir. Basık kemerli kapıdan içeri girildikten sonra dar ve uzun dikdörtgen biçiminde dizayn edilmiş olan dehlizle soğukluk kısmına geçilmektedir. Mekan büyük sivri kemerlerin üzerinde dört payeye oturan büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Tepe noktasında külahlı bir aydınlık feneri bulunmaktadır.

Kilis Hasanbey Hamamı
Kilis Hasanbey Hamamı

Kuzeydeki giriş kapısından merdivenli bir dehlizle soğukluk bölümüne inilir. Bu mekân büyük sivri kemerler üzerinde dört payeye oturan büyük bir kubbe ile örtülüdür. Tepede külahlı bir aydınlık feneri vardır. Sekilerle çevrili soğukluğun zemini kırmızı, beyaz ve siyah taşlarla döşelidir. Ortada sekizgen fıskiyeli bir şadırvan vardır.

Kilis Hasanbey Hamamı Nerede? Ulaşım

Hasanbey Hamamı, Çaylak Mahallesi’ndeki Hasanbey Hamamı Sokak’ta bulunmaktadır. Şehirdeki bir başka tarihi yapıyla ilgili bilgi almak için Kilis Ravanda Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum