Hakkari Meydan Medresesi

Hakkari Meydan Medresesi, Hakkari ilinin merkezinde yer alan ve Hakkari’de gezilecek yerlerden bir tanesi olan tarihi yapıdır. Medresenin giriş kapısındaki kitabeden yola çıkarak 1701 tarihinde inşa edildiği düşünülmektedir. 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon yapılmıştır ve günümüze kadar sağlam kalmıştır.

Meydan Medresesi, kim tarafından inşa edildiği bilinmemekle beraber, Hakkari Hükümeti’nin yöneticisi olan İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Medresenin giriş kapısı üzerinde iki satır halinde dört bölümden oluşan bir kitabe bulunmaktadır. Kitabenin büyük bir bölümü, Kur’an-ı Kerim’den ayetlerden oluşmaktadır. İki parçadan oluşan mermer zemin üzerine nesih bir hatla yazılan kitabenin ölçüleri, 0,30 x 0,90 metredir. Kitabenin metni şu şekildedir:

Ve iz bevve’na li-İbrahime mekane’l-beyti en la tuşrik bî şey’en. (el-Hac-26). Fetevekkel alallah kâle İbrahimu veccehtu vechiye lillezi feterassemavati ve’l-ardı (el-En’am – 79). Zakiren bi-tarihihi fetevekkel alallah sene – 1112.

Meydan Medresesi, 18.25 metreye 23.40 metre ebatlarında dış ölçülere sahiptir ve dikdörtgen biçiminde bir alana kurulmuştur. Avlulu, iki katlı ve iki kanatlı medreseler grubuna girmektedir.

Hakkari Meydan Medresesi
Hakkari Meydan Medresesi

Hakkari Meydan Medresesi Nerede ? Ulaşım

Meydan Medresesi, Hakkari ilinin merkezindeki Medrese Mahallesi’nde bulunan Sevgi Caddesi üzerinde yer almaktadır. Medresenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Hakkari Meydan Medresesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum