Karabük Safranbolu Gezilecek Yerler

Karabük ilinin en gelişmiş ilçesi olan Safranbolu gezilecek yerler, tarihi dokusu ve geleneksel Safranbolu evleri nedeniyle çok sayıda turist çeken bir bölgedir.

Safranbolu, 17 Aralık 1994 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi‘ne alınmıştır. Safranbolu, müze kent durumundadır ve Türkiye’de bulunan ortalama 50.000 adet korunması gereken kültür ve tabiat varlığının 1.125 tanesi burada bulunmaktadır.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafında Safranbolu şehri, 1975 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Bu kadar tarihsel bir yapıya sahip olan Safranbolu, 90’lı yıllardan itibaren yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmeye başlanmıştır.

Safranbolu’da Neler Yapılır ? Aktiviteler

Safranbolu’da yapılacaklar arasında en ilgi çekenlerden bir tanesi mini arabalarla yapılan kent turudur. Tatilinize renk ve eğlence katacak olan bu gezi ile keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kazdağlıoğlu Camisi’nin altında bulunan acenta, golf arabalarıyla yapılan bu gezileri ayarlıyor.

Golf arabalarıyla Safranbolu’da yapacağınız gezi için 45, 90 veya 120 dakika süren üç farklı tur seçeneği bulunuyor. Bu gezi sırasında rehberlik hizmeti de alarak Safranbolu tarihini rehberler eşliğinde öğrenebiliyorsunuz.

Arnavut kaldırımlı dar sokaklar ve yüz yıllık tarihi Safranbolu evleri, Safranbolu’da bir yürüyüş yapmanız için en büyük neden. Safranbolu ilçesinde yürüyüş yaparken görmeniz gereken yerleri alt kısımda yer alan Safranbolu’da gezilecek yerler kısmından bulabilirsiniz.

Karabük Safranbolu Gezilecek Yerler
Karabük Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Gezilecek Yerler

Yörük Köyü

Safranbolu’ya 11 kilometre uzaklıkta bulunan Yörük Köyü, adet bir müze köydür. Bu Türkmen Köyü, 1997 yılında koruma altına alınmıştır ve Safranbolu’nun küçük bir maketi gibidir. Korunmaya alındığı dönemden sonra geniş çaplı restorasyon çalışmaları ile taşlı yollar ve evlerin büyük bir kısmı yenilenmiştir.

Safranbolu’nun hemen yanı başında bulunan Yörük Köyü, 750 yıllık bir tarihe sahiptir. Taştan dar sokakları ve irili ufaklı ahşap evleri, bölgenin dokusunu güzel bir şekilde yansıtmaktadır.

Yemeniciler Çarşısı Arastası

Safranbolu’nun Çarşı Meydanı’nda bulunan asma ağaçların altındaki Yemeniciler Arastası, bölgenin alışveriş merkezi olarak bilinmektedir.

İki adet sokağa karşılıklı olarak dizilmiş olan 48 ahşap dükkanın yer aldığı Yemeniciler Çarşısı Arastası, Osmanlı döneminde ”Lonca Çarşısı” olarak adlandırılmaktaydı. Şimdilerde ise birbirine bitişik olarak sıralanan bu dükkanlar, Safranbolu’ya gelen turistlerin ziyaretine açık bir çarşı haline gelmiştir. Dükkanların önünde bulunan tezgahlarda el işi ürünler sergilenmekte ve satılmaktadır.

Safranbolu Yemeniciler Çarşısı Arastası
Safranbolu Yemeniciler Çarşısı Arastası

Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi veya Hıdırlık Seyir Tepesi olarak adlandırılan bu nokta, Safranbolu manzarasını seyredebileceğiniz bir noktadır. Türkler, Safranbolu’ya geldikten sonra yerleştiği bölge burasıdır. Şehrin bütün bölgelerine hakim olan bu tepe, Açık namazgah olarak da kullanılmıştır. Burada yağmur duası, hıdrellez kutlamaları, bayram namazları ve asker uğurlamaları yapılmıştır.

Safranbolu Hıdırlık Tepesi
Safranbolu Hıdırlık Tepesi


Safranbolu Hıdırlık Tepesi üzerinde Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi (1845), Hızır (Hıdır) Paşa’nın makamı/mezarı, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı (1955) ve iki namazgah bulunmaktadır.

Safranbolu Hıdırlık
Safranbolu Hıdırlık

Kent Tarihi Müzesi

1904-1906 yılları arasında Safranbolu’nun kale olarak isimlendirilen Hükümet Konağı, 19 Ocak 1976 tarihine kadar hükümet konağı olarak kullanımda kalmıştır. Bu tarihte çıkan bir yangın sonucunda bina kullanılmaz hale gelmiştir. Aradan 24 sene geçtikten sonra Kültür ve Turizm bakanlığı 2000-2006 yılları arasında restorasyon çalışmaları yapmış ve bu tarihi bina Kent Tarihi Müzesi olarak Safranbolu’da ziyarete açılmıştır.

Kent Tarihi Müzesi, 3 kattan oluşan bir yapıdır ve içerisinde kentin kültürel, tarihsel ve sosyal zenginlikleri tanıtılmaktadır. Safranbolu ile ilgili pek çok bilgiye, belgeye ve eşyada bu müzeden ulaşılabilmektedir. Müzede Safranbolu kültürünü ve yaşayışını anlatan eski eşyalar, fotoğraflar, madeni paralar, eski el yazmaları, haritalar ve yöresel kıyafetler sergilenmektedir.

Kent Tarihi Müzesi Safranbolu
Kent Tarihi Müzesi Safranbolu

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu’nun tarihi büyüleyiciliği arasında dikkat çeken doğa güzellikleri de bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan Tokatlı Kanyonu. Çeşitli aktivitelerin yapıldğı Tokatlı Kanyonu’na giriş için 3 TL ödemeniz gerekiyor. Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyü’ne diğer ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’ne uzanıyor.

Tokatlı Kanyonu Safranbolu
Tokatlı Kanyonu Safranbolu

9 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahip olan bölgede doğa yürüyüşü

yapabiliyorsunuz. Bu yürüyüş sırasında kanyon civarında yaşayan bol miktarda sincapla karşılaşabilirsiniz. Kanyonda ayrıca ata binebiliyor veya paintball oynayabiliyorsunuz.

Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan 80 metre yüksekliğinde ve 11 metre genişliğindeki Kristal Teras (Cam Seyir Terası) ise bölgenin manzarasını izleyebilmeniz için oldukça ideal bir yer.

Tokatlı Kanyonu Kristal Teras
Tokatlı Kanyonu Kristal Teras

İncekaya Su Kemeri

Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunan gezilecek yerlerden bir tanesi de İncekaya Su Kemeri’dir.

İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış olan bir eserdir. İncekaya Su Kemeri, Safranbolu’ya 7,5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 116 metre uzunluğunda ve 6 adet kemere sahip olan yapı, su kaynağından ilçeye su getirmek amacıyla yapılmıştır.

Safranbolu Gezilecek Yerler: İncekaya Su Kemeri
Safranbolu Gezilecek Yerler: İncekaya Su Kemeri

Bulak (Mencilis) Mağarası

Sarkıt ve dikitleriyle dikkat çeken Safranbolu Bulak Mağarası, 15 milyon yıl yaşında olan bir mağara ve 12.Y.Y.’da sığınak olarak kullanılmış.

Aktif ve fosil bölümlerden oluşan mağaranın iki girişi bulunmakta. Bulak Mağarası, ilçe merkezine 8,5 kilometre uzaklıkta yer alıyor.Mağaranın uzunluğu, toplam kollarıyla 6,5 kilometre olsa da sadece 400 metrelik bir kısmı gezilebiliyor.

Safranbolu Gezilecek Yerler: Bulak Mencilis Mağarası
Safranbolu Gezilecek Yerler: Bulak Mencilis Mağarası

Cinci Hanı ve Cinci Hamamı

Safranbolu’da yer alan tarihi yapılardan bir tanesi de Cinci Hanı ve Cinci Hamamı’dır. Safranbolulu olduğu bilinen Cinci Hoca tarafından yaptırılan bu iki eser, halen ayakta ve kullanıma açıktır.

Cinci Hoca’nın psikolojik tedavi konusundaki ünü, bir süre sonra ülke sınırları içerisine yayılmıştır.Kösem Sultan, 1642 yılında Cinci Hoca’yı Sultan İbrahim’i (Deli İbrahim) iyileştirmesi için onu saraya çağırmıştır. Tedavi sonucunda sultan bir süre sonra iyileşince, Cinci Hoca büyük bir servet ve makamlarla ödüllendirilmiştir. Padişah Hocalığı ve Anadolu Kazaskerliği’ne kadar yükselen Hüseyin Efendi (Cinci Hoca), Sultan İbrahim’in tahttan indirilmesinin ardından tutuklanmış ve idam ettirilmiştir. (1648)

Safranbolu Gezilecek Yerler: Cinci Hanı
Safranbolu Gezilecek Yerler: Cinci Hanı

Cinci Hoca, 1645 senesinde annesi Hamide Hatun adına bir vakıf kurdurmuştur. Bu vakfın senedinde Cinci Hanı ve Cinci Hamamı olarak bilinen eserlerin 1645 yılında tamamlandığı bilgisi yer almaktadır. Dönemin baş mimarlarından olan Koca Mimar Kasım Ağa tarafından yapılan bu iki eser, günümüzde halen sağlam bir şekilde durmaktadır.

Safranbolu Gezilecek Yerler: Cinci Hamamı
Safranbolu Gezilecek Yerler: Cinci Hamamı

Safranbolu’dan Ne Alınır ? Hediyelik Eşyalar

Tarihi Yemeniciler Çarşısı’nda olmak üzere Safranbolu ve çevresinde karşınıza pek çok tezgah çıkıyor. Bu tezgahları el emeği, göz nuru olan hediyelik eşyalarla süsleniyor.

Ahşap oymalar ve Kastamonu dokumasından yapılan giysiler, bölgenin en çok tercih edilen hediyelik eşyaları. Bunlar dışında bakış eşyalar, Safranbolu evlerinin maketleri, magnetleri ve kartpostalları da tercih ediliyor.

Safranbolu Hediyelik Eşyalar
Safranbolu Hediyelik Eşyalar

Safranbolu’da Ne Yenir ? Yöresel Yemekler

Safranbolu, yeme-içe konusunda zengin bir mutfağa sahiptir. Safranbolu’da hem Karadeniz mutfağından lezzetleri hem de yöresel lezzetleri tatma şansınız bulunmaktadır. İlçe merkezinde restore edilmiş olan restoranlar ve kafeler bulunmaktadır. Yemek yemek için bu restoranları tercih edebilirsiniz.

Safranbolu’nun en meşhur yöresel yemekleri: Safranbolu lokumu, kuyu kebabı, Safranbolu Bükmesi, gözleme çeşitleri, cevizli yayım makarnası, etli yaprak sarma, peruhi (mantı çeşidi) ve ev baklavasıdır.

Safranbolu Yöresel Yemekleri
Safranbolu Yöresel Yemekleri

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bir çok otobüs firması tarafından direkt olarak seferler bulunmaktadır. Safranbolu, İstanbul’a 400 kilometre, Ankara’ya 230 kilometre ve Karabük’e 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

İstanbul’dan Safranbolu’ya gitmek için TEM Otoyolu’ndan Bolu istikametine gitmek gerekmektedir. Gerede gişelerinden çıktıktan sonra Karabük üzerinden Safranbolu’ya ulaşılabilmektedir. İstanbul-Safranbolu arası yaklaşık olarak 5 saat sürmektedir.

Ankara’dan Safranbolu’ya gitmek için TEM Otoyolu kullanabilir. Diğer seçenek ise Kızılcahamam-Çerkeş-Eskipazar ve Karabük üzerinden Safranbolu’ya gidilebilmektedir. Bu yol yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum