Elazığ Hazar Gölü

Hazar Gölü, Elazığ turizmine değer katan ve Elazığ’da gezilecek yerler arasında yer alan tektonik bir göldür. Türkiye’nin en derin göllerinden biri olan Hazar Gölü’nün en derin kısmı yaklaşık olarak 213 metredir. 22 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan gölün genişliği ortalama olarak 5-6 kilometre civarındadır. Göl içerisinde yaşayan balık türleri, karabalık ve aynalı sazandır. Gölde batağan ve sakarmeke kuş türleri bulunmaktadır.

Göl, doğal sit alanı statüsünde olan bir yerdir. Göle olan ilginin artması ve turistlerin gelmeye başlamasıyla birlikte göl çevresinde yapılaşmalar olmuştur. Gölün etrafında pek çok kamu kurum ve kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesisleri yer almaktadır. Gölün turizm açısında değerini arttıran bir diğer olay ise göl tabanında bulunan eski saray ve manastır yapılarıdır. Bu durum Hazar Gölü tabanında batık şehir olduğunu göstermektedir.

Elazığ Hazar Gölü
Elazığ Hazar Gölü

Hazar Gölü Konaklama

”Doğunun gizli denizi” olarak adlandırılan Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki göl, her geçen gün popülerliğini arttırmaktadır. Sivrice ilçesinde bulunan bin yatak kapasiteli konaklama imkanı, bölge turizminin alt yapısını arttırmaktadır.

Özellikle yaz mevsiminde artan turizm talebini karşılayabilmek için göl çevresinde çeşitli tatil köyleri ve apart oteller bulunmaktadır. Bu konaklama tesislerin gecelik konaklama kapasitesi 700 kişidir. Yine işletmelere ait olan kamp alanlarında ise 300 kişilik kamp imkanı bulunmaktadır.

Deniz Bisikleti
Deniz Bisikleti

Hazar Gölü Plajları ve Aktiviteler

Yaz mevsiminde bölgeye gelen turistler için gölde yüzme imkanı bulunmaktadır. Bunun için göl çevresindeki işletmelerin düzenlediği plajlara şezlonglar ve şemsiyeler konulmaktadır. Göl çevresinde kurulan 3 farklı plaj mevcuttur. Halk plajı, otel plajı ve aile plajları bölgeye gelenlere hizmet vermektedir.

Gölde yüzmenin yanı sıra ziyaretçiler için çeşitli aktivite fırsatları da bulunmaktadır. Göl kenarında bulunan tesislerde restoran, kafeterya, çay bahçesi, plaj, market, çarpışan arabalar, spor tesisleri, futbol ve basketbol sahası bulunmaktadır. Ayrıca ziyaretçilerin iyi vakit geçirebilmesi için su sporları ve tekne gezileri de düzenlenmektedir.

Voleybol Sahası
Voleybol Sahası

Hazar Gölü Efsanesi

Hazar Gölü ile ilgili internette dolaşan bir efsane bulunmaktadır. Eski dönemlerde şimdiki gölün bulunduğu yerde hamile bir kadın yaşamaktadır. Kıtlık dönemi yaşanan Anadolu’daki bu kadın, bir köyden gelen mis gibi ekmek kokuları almaya başlar ve dayanamayıp o köye gider. Şuan gölün bulunduğu yerdeki köye gelen kadın, köylülerden ekmek ister. Ama oldukça cimri olan köy halkı, kadına ekmek vermez ve onu köyden kovarlar. Hamile kadın, ”İnşallah bu köy su keser, ben de taş keserim” diyerek beddua eder. Kadının bedduası sonucunda köy sular altında kalır ve kadın da dağa dönüşür. Hazar Baba olarak bilinen bu dağ, Elazığ’ın bir çok noktasında görünmektedir ve silüetiyle bir kadının saçlarını, yüzünü, karnını ve ayaklarını andırmaktadır. Evliye Çelebi, Seyahatname’sinde bu bölgenin ticaretle uğraşan bir Gayrimüslim köyü olduğunu belirtmiştir.

Hazar Gölü Efsanesi
Hazar Gölü Efsanesi

Hazar Gölü’ne Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Hazar Gölü, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yer almaktadır. Elazığ şehir merkezi ile göl arasında yaklaşık 32 kilometrelik bir mesafe vardır ve yarım saatlik bir zaman almaktadır. Gölün hemen yanından geçen D885 yolu, Diyarbakır-Elazığ karayoludur. Gölden Diyarbakır’dan kalkan günübirlik tren seferleriyle ulaşabileceğiz gibi, Elazığ’dan ortalama yarım saatte bir kalkan minibüs ve otobüsleri kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Gölün tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Elazığ Golan Kaplıcaları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir