Karaman Müzesi

Karaman Müzesi, tarih meraklıları için Karaman’da gezilecek yerler listesinde yer alan bir yerdir. Önemli bir tarihsel geçmişe sahip olan Karaman ilinin tarihi miraslarının sergilenmesi amacıyla kurulan müzede önemli eserler sergilenmektedir.

1970 yılında yapımına başlanan ve 1980 tarihinde hizmete açılan müze, iki kattan oluşmaktadır ve her katta 550 metrekarelik kapalı kullanım alanı yer almaktadır. Müzenin giriş katında sergi salonu, arkeolojik ve etnografik eser depoları, müze kitaplığı, fotoğrafhane, arşiv ve laboratuvar yer almaktadır. Müzenin üst katında ise idari bölüm, müze sanat galerisi ve arkeolojik-etnografik-sikke eserlerinin sergilendiği sergi salonu bulunmaktadır.

Müzenin çevresinde yaklaşık 2.500 metrekarelik bir yeşil alan bulunmaktadır. Bu yeşil alanda ağırlıklı olarak Roma Dönemi’ne ait olan mezar strelleri ile birlikte, Bizans ve Türk-İslam Dönemleri’ne ait olan taş eserler sergilenmektedir.

Epi Paleolitik Devir’den başlayarak günümüze kadar pek çok döneme ait eserlerin sergilendiği müze koleksiyonunda, Canhasan Höyüğü Neolitik ve Kalkolitik Devir eserleri ile sikke koleksiyonu en dikkat çekici olanlardır.

Karaman Müzesi
Karaman Müzesi

Mumyalanmış Ceset

Karaman Müzesi’nde en dikkat çeken sergi, mumyalanan cesettir. Yakın zamanda ulusal basına da konu olan bu haber ile Karaman Müzesi’nin popülerliği artmıştır.


Müzede sergilenen mumyanın, 6.yüzyıldan kaldığı düşünülen bir kız cesedi olduğu belirtilmektedir. Herhangi bir kimyasal koruma yapılmamasına karşın 1400 yıl kadar sağlam kalan mumyalanmış ceset, ziyaretçileri şaşırtmaktadır.

1980’li yıllarda Taşkale bölgesi yakınlarındaki Manazan Mağaraları’nda yapılan çevre düzenlemesi esnasında bulunan cesedin, yapılan inceleme ile 17 yaşlarında bir genç kıza ait olduğu saptanmıştır. Kafatasında oluşan parçalanma dışında oldukça sağlam halde bulunan bu ceset, müze içerisinde hava almayan bir cam bölmede sergilenmektedir.

Karaman Mumyalanmış Ceset
Karaman Mumyalanmış Ceset

Karaman Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Karaman Müzesi, haftanın her günü açık haldedir. Haftanın her günü ziyaret edilebilen müzenin ziyaret saatleri ise 08:00 ile 17:00 arasıdır.

Karaman Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Müzeyi ziyaret etmek için ödemeniz gereken bir ücret yoktur. Müze ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Karaman Müzesi Eserleri
Karaman Müzesi Eserleri

Karaman Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Müze, Karaman şehrinin merkezinde yer alan Turgut Özal Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Müze, Karamanoğulları Beyliği devrinden kalan Hatuniye Medresesi’nin arka tarafındadır. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik noktayla ilgili bilgi almak için Karaman Taşkale Tahıl Ambarları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir