Tunceli Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli ili ve Ovacık ilçesi arasında Munzur Vadisi Milli Parkı, 1971 yılında milli park statüsüne girmiştir. Türkiye’de milli parklardan biri olan ve Tunceli’de gezilmesi gereken yerler arasında yer alan Munzur Vadisi, 42.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

Türkiye’nin en büyük milli parklarından bir tanesi olan Munzur Vadisi içerisinde endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri bulunmaktadır. Tunceli kent merkezine yaklaşık 8 kilometrelik bir uzaklıktan başlayarak vadi boyunca Munzur Dağları’na kadar uzanan milli park, akarsu kaynaklarıyla da dikkat çekmektedir.

Milli parkın kuzey kısmında, Munzur Dağları üzerinde 2000-3000 metrelik zirve noktalarında krater gölleri yer almaktadır. Vadi boyunca dökülen şelaleler, parkın güzelliğini arttırmaktadır. Turizm potansiyeli oldukça yüksek olan Milli Parkı içerisinde vadinin eşsiz doğal görünümü ve yaban hayatı izlenebilmektedir.

Munzur Vadisi Milli Parkı
Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı Bitki Örtüsü


Munzur Vadisi Milli Parkı, bitki örtüsü açısından oldukça zengindir. Park içerisinde 1518 çeşit bitki türü kaydedilmiştir. Ayrıca bu bitki türlerinden 43 tanesi Munzur Dağları’na, 227 tanesi ise Türkiye’ye özgü endemik bitki türleridir. Sadece Munzur Dağları’nda görülen endemik bitkiler arasında Çan Çiçeği, Erzincan Kirazı, Bindebirdelik Otu, Munzur Kekliği, Munzur Düğün Çiçeği, Dağ Çayı ve Munzur Dağı Oltu Otu sayılabilir.


Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde en sık görülen ağaç türü meşedir. Meşe ağacı ve çeşitli meşe türlerinin hakim olduğu milli park içerisinde karaağaç, akağaç, kızılağaç, dişbudak, çınar, asma, huş, ceviz, yabani fındık, kavak, söğüt ve çalı türlerinden oluşan zengin bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Park içerisinde akarsuların çevresinde yoğun ağaç toplulukları gözlenirken dağlara doğru çıkıldıkça arazi çıplaklaşmaktadır.

Tunceli Munzur
Tunceli Munzur

Munzur Vadisi Milli Parkı Hayvanları

Munzur Vadisi içerisinde yer alan Munzur Suyu ve Mercan Deresi’nde yoğun olarak yöreye özgü nadir alabalık türleri yer almaktadır. Hayvan türleri arasından da çeşitliliğe sahip olan bölgede yaşayan başlıca hayvanlar; çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, boz ayı, kızıl tilki, yabani tavşan, kaya yediuyuru, porsuk, kızıl geyik, urkeklik ve kaya kartalıdır.

Munzur Milli Parkı
Munzur Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı Nerede ? Ulaşım

Munzur Vadisi Milli Parkı, Tunceli il merkezinden yaklaşık 8 kilometre sonra başlamakta ve Ovacık ilçesi ile Tunceli arasında kalan Munzur Vadisi’ni kapsamaktadır. Tunceli Otogarı’ndan kalkan dolmuşlar ile 65 kilometre uzaklıkta bulunan Ovacık ilçesine ulaşabilirsiniz. Tunceli-Ovacık karayolunda Munzur Suyu ile birlikte doğal güzelliklerle dolu bir yolculuk yapıyorsunuz. Vadinin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka gezilecek yer için Tunceli Sivdin Köprüsü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir