Edirne Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın ”ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Edirne’de gezilmesi gereken yerler arasında yer almakla birlikte, Türkiye’nin önemli gezi yerlerinden bir tanesidir.

Edirne’de bulunan Selimiye, Padişah II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Caminin kapı kısmında yer alan kitabeye göre, caminin yapımına 1568 yılında başlanmıştır. O dönemde Mimar Sinan’ın 90, bazı kitaplara göre ise 80 yaşında olduğu belirtilmektedir. Caminin açılış tarihi 27 Kasım 1574 Cuma günü olarak belirlenmiş olsa da II. Selim’in vefatı nedeniyle 14 Mart 1575 tarihinde açılmıştır. Selimiye’nin mülkiyeti, Sultan Selim Vakfı’na aittir.

Dünya Mirası: Selimiye Camii

Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, 28 Haziran 2011 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında, aday olarak değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda Selimiye Camii ve Külliyesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi sonucuna varıldı. Türkiye’de yer alan UNESCO Dünya Mirasları arasında, Edirne’nin Selimiye Camii de yer almaktadır. Ülkemizdeki diğer mirasları görmek için Türkiye’deki Dünya Mirasları isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Edirne Selimiye Camii
Edirne Selimiye Camii

Selimiye Camii ve Edirne

Padişah II. Selim’in Selimiye’yi yaptırmak için niçin Edirne’yi seçtiği kesin olarak bilinmemektedir. Bu görkemli camii için Edirne şehrinin neden seçildiğine dair bazı rivayetler ve varsayımlar bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de geçen, II. Selim’in rüyasıdır. Rivayete göre Hz. Muhammed, II. Selim’in rüyasına girmiştir ve ondan bir camii yaptırmasını istemiştir. Bunun için de Hz. Muhammed, Edirne’yi işaret etmiştir. Varsayımlara göre o dönemde İstanbul’da yeni ve büyük bir camiye ihtiyaç olmadığı için, Rumeli’deki Osmanlı egemenliği güçlendirmek adına Edirne’ye camii yaptırılmıştır. Ayrıca padişahın Edirne’ye ayrı bir sevgi beslediği ve gençlik yıllarının bir kısmının burada geçmesinden dolayı, camiyi Edirne’ye yaptırdığı düşünülmektedir.

Edirne Selimiye
Edirne Selimiye

Selimiye Camii Özellikleri

Selimiye Camii’nin en dikkat çekici noktalarının başında, caminin kubbesi gelmektedir. Caminin kubbesi, caminin dış görünüşünün ana hatlarını belirlemektedir. Mimar Sinan, Selimiye’de daha önce hiçbir camide görülmeyen bir teknik kullanmıştır. Önceki kubbeli yapılarda asıl kubbe kademeli olarak yarım kubbelerin üzerine inşa edilmekteydi. Selimiye’de ise 43,25 metre yükseliğinde ve 31,25 metre çapnda tek bir kubbe yer almaktadır. İç mekana ferahlık ve genişlik kazandıran bu kubbe, 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur.

Caminin mermer, çini ve hat işçiliklerindeki güzelliği, bir diğer önemli unsurdur. Caminin içerisi, İznik çinileriyle süslenmiştir. Bu çinilerin bir kısmı, 1877-1978 yıllarındaki Osman-Rus savaşı sırasında Rus General Mihail Skobelev tarafından sökülerek Moskova’ya götürülmüştür.

Caminin dört köşesinde yer alan minarelerin yüksekliği, 70,39 metredir. Minarelerin her biri 380 santimetre çapındadır. Kubbeye yakın olan minareler, caminin göğe doğru uzadığı izlenimini yaratmaktadır. Caminin kuzey tarafına, güney tarafına ve avlu tarafına açılan 3 kapısı bulunmaktadır. İç avlu kısmı, revaklar ve kubbelerle süslenmiştir. Avlunun orta kısmında ise mermerden yapılmış olan bir şadırvan vardır.

Selimiye Özellikleri
Selimiye Özellikleri

Selimiye Camii Ters Lale Motifi

Selimiye Camii’nin içerisindeki müezzin mahfilinin mermer ayaklarının birinde ters lale motifi bulunmaktadır. Bu ters lale motifi ile halk arasında bir rivayet vardır. Rivayete göre, caminin yapılması planlanan arsasında bir lale bahçesi yer almaktaydı. Lale bahçesinin sahibi olan kişi, arsasını satmaya yanaşmamıştır. Daha sonra ikna edilen arsa sahibi, caminin içinde bir lale motifinin bulunmasını isteyerek arsasını satmıştır. Mimar Sinan, bu lale motifini ters olarak işlemiştir. Camide yer alan ters lale motifi, bu arsada bir lale bahçesi olduğunu temsil etmektedir. Lale motifinin ters olarak işlenmesi ise sahibinin tersliğine işaret etmektedir.

Selimiye Ters Lale
Selimiye Ters Lale

Selimiye Camii Nerede ? Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Selimiye Camii, Edirne şehir merkezinde yer almaktadır ve Edirne merkezinin bir çok noktasından görülebilmektedir. Mimar Sinan Caddesi üzerinde yer alan Selimiye’ye, Edirne Otogarı’ndan kalkan Çarşı minibüslerine binerek rahatça ulaşabilirsiniz. Caminin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum