Bilecik Şeyh Edebali Türbesi

Bilecik’te gezilecek yerler listesinde yer alan Şeyh Edebali Türbesi, Bilecik’te görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olan Şeyh Edebali’nin cenazesinin bulunduğu Şeyh Edebali Türbesi, Bilecik’te en çok ziyaret edilen yerler arasında yer almaktadır.

Şeyh Edebali Türbesi, Osmanlı hükümdarlarından olan Orhan Gazi tarafından Eski Bilecik şehrinin bulunduğu vadideki küçük bir tepenin üzerine yaptırılmıştır. Türbe, Kurtuluş Savaşı döneminde Yunanlıların saldırıları sonucunda hasar görmüştür. Bir salon ve iki ayrı oda bulunan türbe içerisinde büyük oda mihraplı bir mescit, diğer odaysa sohbethane ve misafirhane olarak kullanılmaktaydı.

Orhan Gazi Camisi yakının yer alan türbenin Şeyh Edebali ve yakınlarının bulunduğu kısımda, tavanı kubbeli dikdörtgen biçiminde bir bölüm yer almaktadır. Burada yeni büyük ve dört adet küçük sanduka bulunmaktadır.

Şeyh Edebali Türbesi’nin yakınında, Şeyh Edebali’nin kızı ve Osman Gazi’nin eşi Rabia Mal Hatun’a ait türbeler yer almaktadır.

Bilecik Şeyh Edebali Türbesi
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi Tarihi

Osman Gazi tarafından yaptırıldığı düşünen türbe, bir çok onarımdan geçerek 14. yüzyıldaki durumundan farklılaşmıştır. Tek bir girişi olan türbenin yanlarda eyvan duvarındaki farklı ve güzel işçilik örneği olan pencereler, 16. ve 17. yüzyıl işçiliğinin göstergeleridir. Tavanı 14. yüzyıldan ampir üslubunda inşa edilen mescit kısmı, 1889 tarihlidir. Bu onarım sırasında Sultan Abdülhamid’in tuğrasının kullanılması, onarım zamanını belirtmektedir.

Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Kimdir ?

Şeyh Edebali, 1206 yılında doğmuş İslam ilahiyatçısı, din bilgini, Ahi şeyhi, Osman Gazi’nin kayınbabası ve hocasıdır. Osmanlı Devleti’nin kuruluş zamanlarını yaşamış olan Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu ve fikir babası olarak kabul edilmektedir.

Tefsir, hadis ve İslam hukuku konularında uzmanlaşan Edebali, Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Hacı Bektaş-ı Veli gibi dönemin büyükleri ile aynı zamanda yaşamıştır ve onlarla pek çok kez sohbet etme şansı bulmuştur. Bilecik’te bir dergah yaptırmış olan Şeyh Edebali, öğrenci yetiştirmekle ve halkı aydınlatmakla uğraşırdı.

Şeyh Edebali, 1326 yılında 120 yaşlarındayken Bilecik’te vefat etmiş ve dergahının zikir odasına gömülmüştür.

Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu ve Şeyh Edebali

Osmanlı Devleti’nin kuruluşu sırasında Osman Gazi’nin gördüğü rüya, rivayete göre Osmanlı Devleti’nin temellerinin atılmasına sebep olmuştur. Bu rivayete göre Osman Gazi, Şeyh Edebali dergahında olduğu bir gece, rüyasında Şeyh Edebali’nin göğsünden bir ayın yükseldiğini ve kendi göğsüne girdiğini görür. Osman Gazi’nin göğsünden çıkan büyükçe bir ağacın dalları biter ve alemi kaplar. Ağacında altından birçok nehirler çıkar ve insanlar bu sulardan geçer.

Sabah olduğunda Osman Gazi rüyasını Şeyh Edebali’ye atlamıştır. Şeyh Edebali, bu rüyayı şu şekilde yorumlamıştır:

“Sen, Ertuğrul Gazi oğlu Osman, babandan sonra bey olacaksın. Kızım Malhun Hatun ile evleneceksin. Benden çıkıp sana gelen nur budur. Sizin soyunuzdan nice padişahlar gelecek ve nice devletleri bir çatı altında toplayacaklar, Allah nice insanın İslam’a kavuşmasına senin soyunu vesile edecektir.”

Gerçekten de öyle olur, altı asırdan fazla devam edecek olan bir imparatorluğun temelleri Osman Gazi ile atılır ve bunun ilk müjdecisi Şeyh Edebali olur.

%C5%9EeyhEdebaliT%C3%BCrbesi%C4%B0%C3%A7i
Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi’ne Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Şeyh Edebali Türbesi nerededir ? diye soracak olursanız, hem Eskişehir’de hem de Bilecik’te türbeleri olmasına rağmen asıl türbe olarak kabul edilen yer Bilecik’tir.

Şeyh Edebali Türbesi, Bilecik şehir merkezinde yer almaktadır. Bilecik Otogarı’nın hemen karşısında türbeye giden bir yol bulunmaktadır. Bilecik halkı arasında bu yol, ”Türbe Yolu” olarak bilinmektedir. Otogarın karşısında bu yolu takip ederek yaklaşık 2-3 kilometre uzaklıktaki Orhan Gazi Camii’ne ulaşılmaktadır. Şeyh Edebali Türbesi, bu caminin sol tarafında bulunan geniş merdivenlerin sonunda yer almaktadır.

Şeyh Edebali Türbesi’ne arabanız ile ulaşabileceğiniz gibi otobüs ile geldikten sonra otogarın karşısında bulunan Türbe Yolu üzerinden yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Şehirdeki bütün turistik noktalar için Bilecik Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum