Çankırı Tuz Mağarası

Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu Çankırı Tuz Mağarası, aynı zamanda Çankırı’nın turizmine de büyük katkı sağlamaktadır. Yaklaşık olarak 5.000 yıldır kullanıldığı tahmin edilen Tuz Mağarası, Çankırı’da gezilecek yerler arasındadır. Çankırı Tuz Mağarası’nın Hititler döneminden beri kullanıldığı düşünülmektedir.

Çankırı iline yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Tuz Mağarası, kaya tuzu işletmesiyle amacıyla açılmıştır. Mağaranın girişinden sonra içeride göreceğiniz manzara, modern bir karayolunu andırmaktadır. 800 dönümlük bir alana ve 8 kilometre uzunluğa sahip olan mağara içerisinde bir çok galeri bulunmaktadır.

 

Kaya tuzu üretimi yapılan Çankırı Tuz Mağarası Türkiye’nin tuz ihtiyacını karşılamaktadır. Üretilen kaya tuzlarının bir kısmı rafinasyon amacıyla Çankırı’da bulunan rafine tuz fabrikalarına, buzlanmayı önlemek için karayollarına ve belediyelere, yalama taşı olarak da Türkiye’ye dağıtılmaktadır. Bu mağaradan çıkan tuzlar, fabrikalarda işlendikten sonra sofralarımızda yerini almaktadır.

Çankırı Kaya Tuzu Madeni’nin yaklaşık 500 milyon ton rezerve sahip olduğu tahmin edilmektedir. Çıkarılan tuzun saflık oranı ise %85 ile %95 arasında değişim göstermektedir. Mağara içerisindeki kilometrelerce uzunluktaki galeriler sayesinde günlük üretim kapasitesi 500 ton, yıllık üretim kapasitesi ise 150.000 tondur.

Çankırı Tuz Mağarası
Çankırı Tuz Mağarası

Çankırı Tuz Mağarası Ölü Eşek

Çankırı Tuz Mağarası’nın en dikkat çeken noktalarından bir tanesi, mağara içerisindeki ölü eşektir. 200 yıllık olduğu tahmin edilen ölü eşek, bu süre boyunca mağara içerisinde bozulmadan kalmıştır. Ölü eşek bulunduktan sonra MTA tarafından alınarak MTA Müzesi’ne götürülmüştür. Fakat burada bozulmaya başlayan eşek, tekrar mağaraya gönderilmiştir. Mumyalanmış gibi duran eşek fosili, mağara içerisindeki özel camlı bölmede ziyaretçilere sergilenmektedir. Eşek fosilinin hemen üstünde de tavşan fosili yer almaktadır.

Çankırı Tuz Mağarası Ölü Eşek
Çankırı Tuz Mağarası Ölü Eşek

Çankırı Tuz Mağarası ve Astım Tedavisi

Çankırı’da bulunan Kaya Tuzu Mağarası, sağlık turizmi için de kullanılmaya başlanmaktadır. Tuz Mağarası’nın astım ve nefes darlığı hastalıklarına karşı tedavi edici özellikte olduğu düşünülmektedir.


Bu doğrultuda Çankırı Kaya Tuzu Mağarası içerisinde astım tedavi odalarının kurulması da gündemdedir ve bu konu ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Astım tedavi merkezleri ile birlikte galerilerin bazılarının müzeye dönüştürülmesi ve burada kaya tuzu eserlerinin sergilenmesi de gündemdedir.

Çankırı Tuz Mağarası
Çankırı Tuz Mağarası

Çankırı Tuz Lambası ve Tuz Lambası Fiyatları

Çankırı’da elde edilen kaya tuzundan yapılan lamba şeklindeki çeşitli heykeller, hem görsel açıdan hem de sağlık açıdan ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Tuz lambalarının doğal iyonlaştırıcı etkisi nedeniyle yorgunluğa, nefes darlığına, astım nöbetlerine, alerjilere, cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Sağlık açısında önem teşkil eden tuz lambalarının heykeltraşların elinde aldığı şekiller, ortaya güzel eserlerin çıkmasını sağlamıştır. Bu lambalar internet üzerinden ve Çankırı ilinde yoğun olarak satılmaktadır. Tuz lambası fiyatları 100 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.

Tuz lambası içinde yer alan ampülün yanmasıyla ortaya çıkan ısı, tuzun ısınmasına ve havaya eksi iyon dağıtmasına neden olmaktadır. Eksi iyon ise havanın vitaminleri olan moleküllerden olduğu için havayı daha temiz hale getirmektedir. Ortama 2-3 kilogram ağırlığındaki bir tuz lambası yeterli ısıya ulaştığı zaman 10m²’lik bir mekanın havasını %300 oranında daha temiz hale getirmektedir.

Çankırı Tuz Lambası ve Tuz Lambası Fiyatları
Çankırı Tuz Lambası ve Tuz Lambası Fiyatları

Tuz Mağarası’na Nasıl Gidilir ? Tuz Mağarası Nerede ? Ulaşım

Kaya Tuzu Mağarası, Çankırı’ya 20 kilometre uzaklıkta yer alan Balıbağ Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Çankırı’ya varmadan önce anayolda bulunan Çan-Kaya işletmesinin tabelasını takip ederek yaklaşık 25 kilometre süren bir yoldan Tuz Mağarası’na ulaşabilirsiniz. Yada Çankırı’yı geçtikten sonra sonra doğuya doğru devam ederek Çankırı Tuz Mağarası’na ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Çankırı Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 yorum