Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, sadece Gaziantep’te gezilecek yerler arasında kalmıyor ve Türkiye’nin en önemli müze noktalarından bir tanesini oluşturuyor. 9 Eylül 2011 tarihinde ziyarete açılan ve 1.700 metrekarelik mozaik ile ”Dünya’nın en büyük mozaik müzesi” olma unvanını da elinde bulunduran Zeugma Mozaik Müzesi, açıldığı ilk gün 3.000 kişinin üzerinde ziyaretçi ağırlamıştır.

Hem mimarisi hem de teknolojik olanakları ile dünyanın önde gelen müzeleri arasında Zeugma Müzesi içerisinde tarihi değere sahip mozaikler sergilenmektedir. Kullanılan teknoloji sayesinde mozaiklerin eksik parçaları, lazer sistemiyle görüntülü olarak tamamlanmak ve bütünlük içerisinde sunulmaktadır. Zeugma’dan gelen mozaiklerin sergilendiği bu müze içerisinde, Dünyanın ünlü mozaiklerinden olan ve Gaziantep şehrinin simgelerinden biri haline gelen ”Çingene Kızı” mozaiği de sergilenmektedir.

30.000 metrekarelik Gaziantep Eski Tekel Fabrikası arazisi üzerine inşa edilen müze binası, 3 tane binadan oluşmaktadır. 3 katlı bu yapının içerisinde 7.075 metrekarelik sergi salonları yer almaktadır.

Zeugma Müzesi koleksiyonunda bulunan; Roma ve Geç Antik Döneme ait 2.248 m² mozaik, 140 m² fresk, 4 Roma Dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars Heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar restorasyonu yapılarak sergiye konulmuştur.

Zeugma Antik Kenti

Mozaik müzesinin adı, Zeugma Antik Kenti’nden gelmektedir. Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Belkıs Köyü eteklerinde yer alan Zeugma, M.Ö. 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden olan Selevkos I Nikator tarafından inşa ettirilmiştir.

İlk zamanlarda kurucusunun adıyla beraber “Selevkaya Euphrates” anılan şehir, Roma İmparatorluğu’nun işgalinden sonra köprü anlamına taşıyan ”Zeugma” adıyla anılmıştır. Roma döneminden kalan mozaikler, dünyaca ünlüdür ve burada yapılan kazılarda çıkarıldıktan sonra Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir.

Zeugma Antik Kenti
Zeugma Antik Kenti

Çingene Kızı Mozaiği

Zeugma Mozaik Müzesi içerisinde sergilenen en önemli eserlerden bir tanesi, ”Çingene Kızı” mozaiğidir. Zeugma Antik Kenti’nde 1999 yılında bulunan mozaik, Gaziantep şehrinin simgelerinden biri haline gelmiştir. Akratos, Mevsim Tanrıçası ve Satir isimli eserlerle birlikte bulunan Çingene Kızı Mozaği’ne konu olan kişi hakkında çeşitli görüşler mevcuttur. Yer Tanrıçası ve Tanrıların Anası Gaia olduğu görüşünün yanı sıra bu kişinin Büyük İskender olduğu da öne sürülmektedir. Mozaiğin saç örgüleri nedeniyle halk arasında ”Çingene Kızı” olarak adlandırılmıştır. Bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eser, Zeugma Müzesi’nin açılmasıyla beraber buraya taşınmıştır. Çingene Kızı Mozaiği, Zeugma Müzesi’nin ikinci katının birinci bölümünde sergilenmektedir.

Çingene Kızı Mozaiği
Çingene Kızı Mozaiği

Mars Heykeli

Zeugma Mozaik Müzesi’nin en ilgi çekici ve değerli eserlerinden bir tanesi de Mars Heykeli’dir. M.S. 256 yılındaki Sasani saldırısı sırasında gizlendiği tahmin edilen Mars Heykeli, 2000 yılında Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazılarda bulunmuştur. Normalde bir meydan heykeli olduğu bilinen Mars Heykeli’nin Zeugma Antik Kenti’nin koruyucusu olduğuna inanılmaktadır. Yunan Mitalojisi’nde Savaş Tanrısı olarak geçen Mars’ın heykelinin yüksekliği, 1.50 metredir. 

Zeugma Mozaik Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Gaziantep’te bulunan Zeugma Müzesi, Pazartesi günleri haricinde haftanın altı günü ziyaret edilebilmektedir. Müze, Yaz Döneminde (Nisan-Ekim) 09:00 ile 17:00 saatleri arasında gezilebilmektedir. Kış Dönemi (Kasım-Mart) ziyaret saatleri ise 09:00 ile 17:30 arasıdır.

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücretleri

Zeugma Mozaik Müzesi’nde Müze Kart geçmektedir. MüzeKart sahipleri yılda 2 kez, MüzeKart+ sahipleri ise sınırsız sayıda ücretsiz bir şekilde müzeyi ziyaret edebilmektedir.

Müze Kart olmadan Zeugma Müzesi’ni ziyaret etmek için 40 TL ücret ödemeniz gerekmektedir. Güncel giriş ücretleri için dosim.kulturturizm.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep şehrinin merkezinde, Mithatpaşa Mahallesi’nde bulunan Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Bölgedeki bir başka müze için Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi Telefon Numarası: (0342) 325 27 27 / 324 38 22

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir