Beypazarı Gezilecek Yerler

Ankara’nın ilçelerinden birisi olan Beypazarı gezilecek yerleri ile dikkat çeken bir turizm bölgesidir. Tarihi dokusuyla, doğal güzellikleriyle ve yöresel yemekleri ile ün kazanan Beypazarı gezilecek yerler listesini, Beypazarı tatil rehberi olarak hazırlanmış olan bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ankara’ya 98 kilometre, İstanbul’a 320 kilometre uzaklıkta bulunan Beypazarı, özellikle Ankara’ya yakın olması ve ulaşımın kolaylığı nedeniyle hafta sonlarında şehirden kaçış adreslerinden bir tanesidir.

Beypazarı Gezilecek Yerler

Anadolu’nun hemen hemen her noktasında olduğu gibi Beypazarı ilçesi de bir çok eski uygarlığa şahit olmuş bir yer. İstanbul ve Bağdat ticaret yolunun bir parçası olan Beypazarı, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı döneminde tımarlı sipahi merkezlerinden bir tanesi olan Beypazarı, yöredeki ekonomik yoğunluk nedeniyle Beğ Bazarı olarak anılırdı.

Peki bu tarih kokan ve bir çok doğal güzellik barından Beypazarı gezilecek yerler, Beypazarı görülecek yerler nereler? Bunlar hakkında kısa kısa bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Alt kısımdaki listeden Beypazarı gezilecek yerler listesindeki turistik yerleri öğrenebilirsiniz.

Beypazarı Gezilecek Yerler
Beypazarı Gezilecek Yerler

Hıdırlık Tepesi

Beypazarı’na gelenlerin ilk uğradığı yerlerin başında, Hıdırlık Tepesi gelmektedir. Hıdırlık Tepesi, Beypazarı’na hakim bir yükseltidir. Şehri tepeden görebileceğiniz bu nokta, Beypazarı’nda fotoğraf çekmek için de ideal yerlerden bir tanesidir. Ayrıca tepede bir de çay bahçesi bulunmaktadır. Hıdırlık Tepesi, Beypazarı gezilecek yerler listesinde turistlerin ilk uğradığı noktalardandır.+++++++

Hıdırlık Tepesi Beypazarı
Hıdırlık Tepesi

İnözü Vadisi

İnözü Vadisi, Beypazarı ilçesinin doğal güzelliklerinde ve ziyaret alanlarından bir tanesidir. İnözü Vadisi, doğal kuş alanlarından bir tanesidir. 100’ün üzerinde kuş türünün yanı sıra bir çok kelebek türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

İnözü Çayı’nın aşındırması sonucunda oluşan vadinin dik yamaçlarında mağaralar bulunuyor. Vadinin eski dönemlerde Hitit ve Frig uygarlıklarına ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.

4 kilometre uzunluğa sahip olan vadiye giden yolun kenarında restoranlar bulunuyor. Bu restoranlar, Beypazarı gezilecek yerler listesini tamamlarken yemek yemeniz için iyi birer seçenek oluşturuyor.

İnözü Vadisi Beypazarı
İnözü Vadisi

İmaret Meydanı

İmaret Meydanı, Beypazarı’nın kültürel değerlerini korumak ve devam ettirmek için düzenlemiş bir sokakta. Beypazarı merkezinde yer alan İmaret Meydanı’nda çeşitli el işi eserleri satılmaktadır. El sanatlarıyla uğraşan zanaatkarlara tahsis edilen küçük dükkanlar, şimdi turizmin canlandığı bir alan haline gelmiş. El sanatları ve hünerli ustaların birbirinden güzel eserlerini burada görebilir ve satın alabilirsiniz.

İmaret Meydanı Beypazarı
İmaret Meydanı

Alaaddin Sokak

Beypazarı’nın tarihi çarşının içinden geçen uzun sokağın adı, Alaaddin Sokak’tır. Restorasyon çalışmalarının ardından Beypazarı turizmine kazandırılan bölgede, tarihi Beypazarı Evleri bulunmaktadır. Osmanlı mimarisini yansıtan yaklaşık 3.500 konağın, büyük bir kısmı bu bölgede yer almaktadır.

Alaaddin Sokak Beypazarı
Alaaddin Sokak

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Beypazarı gezilecek yerlerden bir tanesi de Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi’dir. Kent Tarihi Müzesi olarak da bilinen müze, 150 yıllık bir binada bulunmaktadır. Beypazarı’nın yaşayışı hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz müzede 100 yıllık mutfak eşyaları, Arapça-Osmanlıca eserler, eski yöresel kıyafetler gibi ürünler sergilenmektedir. Müzenin bahçe kapısının hemen sol tarafında ise ilginç bir buğday ambarı yer almaktadır.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi
Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Halk Evi

Beypazarı’nda bulunan Halk Evi, 29 Ekim 1939 tarihinde açılmıştır. Günümüzde müze kullanılan Beypazarı Halk Evi, Türk kültürünü, yöre sanatını ve geleneklerini tanıtmak amacıyla açılmıştır. İçerisinde kütüphane bulunan binada edebiyat ve tiyatro etkinlikleri düzenlenmiş, o dönemde Beypazarı’nda sinema bulunmadığı için uzun süre sinema salonu olarak kullanılmıştır. Zaman zaman sergilerin açıldığı, kongre ve seminerlerin düzenlendiği bir bina olarak kullanılmıştır. Şu anda Cahide Gürsoy Müze Evi olarak kullanılmaktadır. Müze içerisinde el işi kilimler, battaniyeler, ipekli örtüler ve gümüş takılar gibi şeyler yer alıyor. Ayrıca buradan hediyelik eşya da satın alabiliyorsunuz.

Beypazarı Halk Evi
Halk Evi

Yaşayan Müze

Beypazarı’nın tüccarlarından Katırcıoğlu Ali’nin torunu ve Büyük Abbas Ahmet’in oğlu olan Abbaszade Mustafa Efendi tarafından 19.yüzyılda yaptırılan yan yana iki konaktan bir tanesi, günümüzde Yaşayan Müze adıyla ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Osmanlı döneminin mimarisini yansıtan Beypazarı Yaşayan Müze içerisinde konakta yer alan tarihi doku ziyaretçilere sergileniyor. Müzenin en önemli taraflarından biri ise ziyaretçilere uygulamalı bir şekilde gösterilen sanatlar. Müzeyi ziyaret ederek ebru, ıhlamur baskı, hat sanatı ve kurşun dökümü gibi sanatlarını uygulamaları olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Yaşayan Müze, Beypazarı gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardandır.

Beypazarı Yaşayan Müze
Yaşayan Müze

Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

1928 senesinde inşa edilen ve bir dönem okul olarak da kullanılan Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, günümüzde Beypazarı’na gelen turistlere gezebilecekleri bir alternatif oluşturuyor. İlk çağlardan itibaren Beypazarı’nın tarihini belge ve eserlerin sergilendiği müze, ziyaretçiler tarafından oldukça fazla ilgi görüyor. Müzenin en ilgi çekici noktalarından birisi de eski dönemlere ait esnaf ve sanatkarların balmumundan yapılmış heykelleri. Müze, Beypazarı gezilecek yerler listesinde yer almaktadır.

Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

Nasuh Paşa Hanı (Suluhan)

Beypazarı Çarşısı’nın içinde bulunan ve 17.yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen Suluhan, Beypazarı’nda gezilecek bir başka nokta. İki katlı bir mimariye ve kareye yakın bir plana sahip olan Nasuh Paşa Hanı, Osmanlı mimarisinin hanlarının özelliklerini yansıtıyor. Bu hanın Sadrı Esba Nasuh Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Nasuh Paşa Hanı, Beypazarı gezilecek yerler listesindeki önemli yerlerden biridir ve yenilenerek tekrar turizme kazandırılmıştır.

Nasuh Paşa Hanı (Suluhan) Beypazarı
Nasuh Paşa Hanı (Suluhan)

Beypazarı’nda Ne Yenir ? Beypazarı’nın Meşhur Yemekleri

Beypazarı ilçesi tarihi ve doğal güzellikleriyle olduğu kadar Beypazarı yöresel yemekleri konusunda da oldukça iddialıdır. Çok sayıda yöresel yemeğin bulunduğu Beypazarı’na gelen ziyaretçiler, gezilecek yerlere olduğu kadar yörenin mutfağına da ilgi göstermektedir.

Yöresel mutfağı ile meşhur olan Beypazarı’nın kendine has şekillerde yapılan yemek ve tatlıları arasında; tarhana, yaprak dolması (sarması), yalkı, bici, göce, perçem, yarımca, Beypazarı güveci, kartalaç, bazlama ekmeği, oğmaç, tohma, şerit, uruş kapaması, Beypazarı kurusu, mumbar (Beypazarı sucuğu), baklava (80 katlı yufka), ebesüt, höşmerim ve havuç lokumudur. Bu yemek ve tatlıların bir kısmı Türk Patent Enstitüsü’ne kayıtlıdır. İlçede turizm sektörünün canlanması ile yöre mutfağı canlandırılmıştır.

Beypazarı Yöresel Yemekleri
Beypazarı Yöresel Yemekleri

Beypazarı’nda Nerede Kalınır? Beypazarı Konaklama

Beypazarı’nda gelişen turizm ile birlikte bir çok pansiyon hizmet vermeye başlamıştır. Beypazarı’ndaki konaklama seçeneklerinin bir çoğu, tarihi Beypazarı Konakları’ndan işletmeye çevrilen tesislerde yapılmaktadır.

Beypazarı’nda kalınacak yerler ile ilgili detaylı bilgiye, Beypazarı Pansiyonları isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Beypazarı’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ankaralıların özellikle hafta sonu tatili için veya günübirlik olarak gitmeyi tercih ettikleri Beypazarı, Ankara’dan 98 kilometre ve İstanbul’dan 320 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İlçenin tam konumuna Google Maps üzerinden bakabilirsiniz.

Ankara’dan Beypazarı’na nasıl gidilir diye endişelenmenize gerek kalmıyor. Çünkü hem otobüslerle hem minibüslerle hem de özel araç ile kolayca sağlanıyor. Ankara’dan Beypazarı’na otobüsle gitmek için Etlik Otobüs Terminali’nden (Eski Garajlar) saat başı veya Akköprü Ankamall’den yarım saat arayla kalkan Beypazarı otobüslerini, minibüslerini kullanarak 1 saatlik bir yolculuk ile Beypazarı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ankara’dan özel araba ile Beypazarı’na gitmek için ise Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımına kadar devam ediyorsunuz. Yol ayrımına geldikten sonra Yenikent istikametini takip ederek Ayaş-Beypazarı yoluna çıkıyorsunuz. Bu yol sizi doğruca Beypazarı ilçesine götürüyor.

Ankara’dan Beypazarı’na gitmek ne kadar, Beypazarı otobüsleri ücreti diye soracak olursanız; fiyatlar firmalara göre değişmektedir. Ortalama ücretler 30 TL – 50 TL arasıdır. Bu konu hakkında sağlıklı bilgi almak için seyahat firmalarının telefon numarasını arayarak detayları öğrenebilirsiniz.

Lüks Beypazarı Seyahat Telefon Numarası:  0312 342 1500 / 0312 762 5525
Lider Seyahat Telefon Numarası: 0312 341 22 23 / 0312 341 22 24
BEYTAŞ Telefon Numarası: 0312 341 96 73 / 0312 762 80 02

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum