Kırşehir Cacabey Medresesi

Kırşehir’de gezilecek yerler arasında yer alan Cacabey Medresesi, 1271-1272 yılları arasında bir gözlem evi (rasathane) ve medrese olarak inşa edilen tarihi bir yapıdır.

Kırşehir Cacabey Medresesi

Kırşehir’in il merkezinde bulunan yapı, rasathane ve medrese olarak yapıldıktan sonra camiye çevrilmiştir. Birkaç kez onarımdan geçen Cacabey Medresesi, minaresinde yer alan mavi renkteki çinileri nedeniyle halk arasında Cıncıklı Camii olarak da anılmaktadır. Zamanında astronomi alanında çalışmaların gerçekleştiği yapının kubbesi açıktır ve bir kuyu bulunmaktadır. Kubbeden suya yansıyan yıldızlar incelenerek, bunun üzerine çalışmalar yürütülmüştür.

Cacabey Medresesi Kırşehir
Cacabey Medresesi Kırşehir

 

Cacabey Kimdir?

Nurettin Binril Bin Cacabey, Selçuklular döneminin Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri olarak görev yapmış bir Türk devlet adamıdır. 1240 yılında İskilip’de doğan Cacabey, 1301 yılında vefat etmiştir.


Henüz genç yaşta zekası ile dikkat çeken Caca Bey, yetenekleri sayesinde devrin önde gelenlerin dikkatini çekmiştir. Türk diline önem vermesiyle tanınan Caca Bey, yönetim işlerinde Türkçe konuşmanın yanı sıra yazışmalarında ve kendi kurduğu medresesinde Türk dilini kullanmıştır.

Cacabey, dönemin ön gelen isimlerinden Mevlana ve Hacı Bektaş Veli ile de tanışmıştır. Mevlana, yazdığı bir mektupta Caca Bey’den bahsetmiş ve onun yeteneklerine, başarılarına övgüde bulunmuştur. Anadolu’da birçok hayır kurumu ve ayrıca cami, zaviye gibi pek çok kamusal yapının da onarımını yaptırmıştır. Caca Bey, 1301 yılında Bizanslılara karşı savaşırken ölmüştür. Cenazesi, Kırşehir’e getirilerek yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedilmiştir.

Kırşehir Cacabey Medresesi
Kırşehir Cacabey Medresesi

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir