Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi, Ankara

Rahmi M.Koç Müzesi, Ankara’da gezilecek yerlerden bir tanesidir. Ankara Kalesi’nin alt tarafındaki Samanpazarı’nda bulunan M.Rahmi Koç Müzesi, tarihi Çengelhan’ın içerisine kurulmuştur.

”Ankara’da kurulan ilk sanayi müzesi” olan Rahmi Koç Müzesi‘nde pek çok eser sergilenmektedir. Müzenin bulunduğu hanın bir başka özelliği ise Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş hayatının ilk dönemlerinde kullandığı dükkanın burada bulunmasıdır.

2003-2005 yılları arasında restore edilen han, aslına uygun bir şekilde müzeye çevrilmiştir. Ankara’daki Rahmi M. Koç Müzesi içerisinde 3000’den fazla nesne sergilenmektedir. Bu nesneler, iletişim, oyuncak, tıp, havacılık, demiryolu, karayolu ve denizcilik gibi farklı kategoriler altında sergilenerek daha düzenli bir müze elde edilmiştir.

Çengelhan Tarihi

Müzenin bulunduğu Çengelhan, 1522-1523 yılları arasında dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaptırılmış olup, ayakta kalabilen ender yapılardandır. Ankara’nın Hanlar Bölgesi’nde yer alan Çengelhan, Ankara Kalesi’nin alt kısmında (Ana giriş kapısında), eskiden At Pazarı olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Son olarak tabakhane ve yün deposu olarak kullanılan tarihi han, 20. Yüzyılın sonlarına doğru terk edilmiştir.

Ankara Çengelhan
Ankara Çengelhan

Ankara Rahmi M.Koç Müzesi

Çengelhan Müzesi’nde 32 farklı oda bulunmaktadır. Bu odaların giriş kısımlarında kategorilendirme yapılmıştır ve her odaya aynı kategoriden onlarca ürün eklenmiştir. İki kattan oluşan müzenin üst kısmında Raylı Ulaşım, Oyuncaklar, İletişim, Bilimsel Aletler, Denizcilik, Günlük Yaşam, Ankara & Atatürk, Rahmi Koç Galerisi ve Havacılık ile ilgili eserler yer almaktadır. Müzenin ilk katında ise Makineler, Karayolu Ulaşımı, Esnaf Sokağı ve Vehbi Koç’un Dükkanı yer almaktadır.

Çengelhan’ın orta kısmında lokanta bulunmaktadır. Burada yemekler ve kokteyller düzenlenir. Ayrıca yaz mevsiminde, müzenin teras kısmı da açılmaktadır. Müzenin zemin katında ise sergiler düzenlenmektedir. Çeşitli dönemlerde sanatseverler için sergiler gösterime girmektedir.

Müze olarak kullanılan Çengelhan’da çeşitli etkinlikler de yapılabilmektedir. Çengelhan Brasserie, düğün ve doğum günü organizasyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Kurumsal çekimler, fotoğraf ve film çalışmalarının yanı sıra düğün çekimlerinizi de burada gerçekleştirebilirsiniz.

Müzeye oldukça yakın konumda bulunan Ankara Kalesi‘ne göz atmanızı tavsiye ederiz.

Ankara Rahmi M.Koç Müzesi
Ankara Rahmi M.Koç Müzesi

Rahmi M.Koç Müzesi Ziyaret Günler ve Ziyaret Saatleri

Rahmi M.Koç Müzesi pazartesi günler, dini bayramların arife ve birinci ile her yıl 31 Aralık – 1 Ocak tarihlerinde ziyarete kapalıdır.

Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma-Cumartesi-Pazar günleri gezilebilen Ankara Rahmi M.Koç Müzesi’nin ziyaret saatleri ise Salı-Cuma 10:00 ile 17:00 arasıdır. Hafta sonlarında ve bayram günlerinde ise (1 Ekim – 31 Mart) 10:00 – 18:00 ve 10:00 – 19:00 (1 Nisan – 30 Eylül) arasıdır.

Rahmi M.Koç Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Müzeye girişlerde Müze Kartı geçmektedir. Müze kartı olmayan yetişkinlerin giriş için 20 TL, öğrencilerin ise 10 TL ödemesi gerekmektedir.

10 kişi ve üzeri gruplara indirim uygulanmaktadır. Müze ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında güncel bilgilere rmk-museum.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Rahmi M.Koç Müzesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesindedir. Ankara Kalesi’nin hemen alt kısımda bulunan müzeye direkt olarak toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Bunun yerine metro veya minibüs kullanılarak yakın bir bölgede inebilir ve sonrasında yürüyerek yada taksiyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Minibüs ile Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi’ne gitmek için Ulus Hastaneler Bölgesi’ne giden hatları kullanabilirsiniz. Hacettepe Hastanesi’ni geçtikten sonra inip, Altındağ Belediyesi’nin önünden yürüyebilir veya buradan taksiye binerek 10-15 TL bir ücret ile müzeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile Ankara Rahmi Koç Müzesi’ne gitmek için Ulus Meydanı’na giden otobüslere binerek Hisar Caddesi üzerinden Ankara Kalesi’ne doğru giderek müzeye ulaşabilir veya taksiye binebilirsiniz.

Rahmi M.Koç Müzesi’ne gitmek için metro kullanacaksanız, Ulus Metro İstasyonu’nda indikten sonra Hisar Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilir veya buradan taksiye binerek gidebilirsiniz. Şehirdeki diğer turistik noktaları öğrenmek için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Rahmi M.Koç Müzesi Ankara Telefon Numarası: 0 312 309 68 00

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir