İstanbul Florya Atatürk Deniz Köşkü

İstanbul’da gezilmesi gereken yerlerden biri de Florya’da bulunan Atatürk Deniz Köşkü’dür. Bakırköy’de bulunan Florya Atatürk Deniz Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’e özel olarak yaptırılmıştır. Atatürk’ün İstanbul’a sık sık gelip gitmesiyle beraber dönemin İstanbul Belediye Başkanı tarafından Bakırköy’ün Şenlikköy bölgesine yaptırılan Florya Deniz Köşkü, İstanbul’da gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Atatürk Deniz Köşkü Tarihçesi

İstanbul Belediyesi tarafından dönemin ileri gelen mimarlarından Seyfi Arkan yaptırılan yapı, 14 Ağustos 1935 yılında tamamlanmış ve törenle Mustafa Kemal Atatürk’e teslim edilmiştir. Atatürk’ün Florya sahilinde halkla beraber denize girdiği nokta, hemen bu köşkün yanı başındadır. Köşkte bir çok misafiri ağırlayan Atatürk, burayı çalışma ofisi olarak kullanmıştır. Dolmabahçe Sarayı‘ndan sık sık Florya Deniz Köşkü’ne geçen Atatürk, 28 Mayıs 1938 tarihinde ölümden önce son kez buraya gelmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel ve Cevdet Sunay gibi devlet adamları tarafından Florya Deniz Köşkü kullanılmaya devam etmiştir. Deniz suyunun kalitesinin düşmesi ve köşkün ihtişamını yitirmesi sonrasında diğer cumhurbaşkanları tarafından pek ziyaret edilmemiştir. Bakan Kurulu kararı ile birlikte 6 Eylülü 1988 tarihinde Florya Köşkü, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredilmiştir. Bu tarihten sonra restore edilen köşk, müze haline getirilmiştir. Köşkün bazı kısımları TBMM mensuplarına hizmet vermesi amacıyla sosyal tesis olarak düzenlenmiştir.

Atatürk Florya Sahili
Atatürk Florya Sahili

Denize sıfır bir konumda yer alan Florya Atatürk Deniz Köşkü, denize kazıklar çakılarak deniz üzerine inşa edilmiştir. Karadan yaklaşık olarak 70 metre uzakta bulunan köşk, ahşap bir iskele ile karaya bağlanmaktadır. Köşk içerisinde yatak odası, banyo, büyük bir kütüphane ve çalışma odası yer almaktadır. Ayrıca Atatürk’ün misafirlerini ağırladığı zamanlarda kullanılan misafir odaları ve misafir yatak odaları vardır. Cumhuriyet Tarihi’nin ilk eserlerinden olan Florya Deniz Köşkü, bu açıdan da ayrı bir öneme sahiptir.

Köşke bahçe olarak bir koru da inşa edilmiştir. Günümüzde Florya Atatürk Ormanı olarak bilinen bu alan, halka açık bir parktır.

İstanbul’da gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, Barış Manço Evi Müzesi başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Florya Atatürk Deniz Köşkü
Florya Atatürk Deniz Köşkü

Florya Atatürk Deniz Köşkü Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Deniz Köşkü’nde bulunan müzeyi ziyaret etmek için ücret ödemeniz gerekmektedir. Köşk, Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı olduğu için Müze Kart geçmemektedir. Florya Atatürk Köşkü’ne giriş için tam bileti fiyatları 10 TL, öğrenci bilet fiyatları ise 5 TL’dir.

Florya Atatürk Deniz Köşkü Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Florya Atatürk Deniz Köşkü, Pazartesi ve Perşembe günleri haricinde ziyarete açıktır. Pazartesi ve Perşembe günleri ziyarete kapalı olan köşk için yaz döneminde ayrı ziyaret saati, kış döneminde ayrı bir ziyaret saati uygulanmaktadır. Kış döneminde köşkün ziyaret saati 09:00 ve 15:00 saatleri arasıdır. Yaz döneminde ise 09:00’da ziyaret açılan köşk, 16:00’da ziyarete kapanmaktadır.

Florya Atatürk Deniz Köşkü’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Atatürk Deniz Köşkü, İstanbul’un Bakırköy ilçesindeki İstanbul Caddesi’nin Florya Sahili tarafında yer almaktadır. Köşkün tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Florya-Yeni Bosna arasında çalışan 73T İETT otobüsü ile köşkün önünde inmek mümkündür. Halkalı Sirkeci banliyö tren hattının önünden kalkan minibüsler de Florya Deniz Köşkü’ne gitmektedir. Eminönü’nden gelen trenle Florya durağında inerek köşke kısa sürede ulaşabilirsiniz. Özel araç ile Florya Atatürk Köşkü’ne gidecek olanlar ise İstanbul Caddesi üzerinden Florya Atatürk Çiftliği yönüne doğru gitmelidir.

Telefon Numarası: 0212 426 51 51

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir