Kocaeli Gayret Gemi Müzesi

Kocaeli Gayret Gemi Müzesi; Amerikan yapımı olan ve Türk Deniz Kuvvetleri’nde 1973-1995 yılları arasında kullanılan TCG Gayret isimli gemi, günümüzde İzmit Yelken Kulübü’nün yanındaki marinada Kocaeli Gayret Gemi Müzesi olarak hizmet vermektedir. TCG Gayret, Türkiye’nin ilk müze gemisidir.

Kocaeli Gayret Gemi Müzesi
Kocaeli Gayret Gemi Müzesi

Gayret Gemisi, 8 Ocak 1946 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapıldı. Gemiye USA Everson ismi verildi. USA Everson Gemisi, Kora ve Vietnam savaşlarında yer aldı. Bu savaşlar sırasında Kanada, İngiltere, Hollanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore gibi müttefik ülkerin gemileriyle beraber görevlere katılmıştır.

USA Everson gemisi, Midway Savaşı sırasında hayatına kaybeden donanma pilotu Teğmen John Eversole’nin adından gelmektedir. Todd-Pacific Shipyards şirketi tarafından, ölen Teğmen Eversole’un annesi S. R. Eversole sponsorluğunda suya indirilmiş, 10 Mayıs 1946’da B. P. Ross komutasında göreve başlamıştır.


TCG Gayret (D-352), Türk Deniz Kuvvetleri’nde 22 yıl kullanılmış, Gearing sınıfı bir muhrip. Türkiye satın almadan önce USS Eversole (DD-789) ismiyle ABD Deniz Kuvvetleri’nde kullanıldı. Geminin ikinci ismi 1915-1942 yılları arasında yaşamış, Midway Savaşında hayatını kaybetmiş olan donanma pilotu Teğmen John T. Eversole’un adından gelmektedir.


USA Eversole Gemisi, 11 Temmuz 1973 tarihinde Türkiye tarafından satın alınmıştır. Satın alındıktan sonra Türk Deniz Kuvvetleri’nce TCG Gayret (D-352) adıyla görev yapmaya başlamıştır. TCG Gayret, görev yaptığı 1975-1995 yılları arasında Milli Tatbikatlarda ve NATO Tatbikatlarında kullanılmıştır. Toplam 49 yıl boyunca ABD ve Türkiye tarafından kullanılan gemi, 5 Mayıs 1995 tarihinde hizmet dışına alınmıştır.

TCG Gayret Gemisi, hizmet dışına alındıktan sonra 1997 yılının Ocak ayında Gölcük Donanma Komutanlığı, Kocaeli Valiliği ve İzmit Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ortak girişimi ile Yüzer Sanatlar Galerisi ve Müze olarak düzenlenmiştir. Müze restorasyon çalışmalarının bitmesinin ardından 13 Ağustos 1997 tarihinde İzmit Garı’nın önünde bulunan Yat Limanı’na getirilmiştir. Bu olay, Türkiye’nin ilk müze gemisinin açılması olarak tarihe geçmiştir.

TCG Gayret Gemi Müzesi
Kocaeli Gayret Gemi Müzesi

Gayret Gemisi Ziyaret Günleri ve Saatleri

TCG Gayret Gemisi, Pazartesi ve Salı günleri haricinde haftanın beş günü ziyaret edilebilmektedir. Kocaeli Gayret Gemi Müzesinin ziyaret saatleri ise 09:00-17:30 arasıdır. Gayret Gemisi, 12:00-13:30 arasın kapalıdır. Konum bilgilerine Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

TCG Gayret Gemisi Telefon Numarası: 0 262 323 33 83

Kocaeli’nde gezilecek bütün yerlere, Kocaeli Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir