Samsun Gazi Müzesi

Samsun’da gezilecek yerlerden birisi de Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ilk geldiği zaman konakladığı yer olan Gazi Müzesi’dir. Merkez ilçe İlkadım’daki Mecidiye Caddesi üzerinde bulunan müze, Mantıka Palas adlı bir otelin restore edilmesi ile 1940 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Gazi Müzesi’nin Tarihi

Bugün müze olarak kullanılan bina bazı kaynaklara Jean Ionnis Mantika, bazı kaynaklara göre ise Yanko Abacıoğlu tarafından 1902 senesinde Mantıka Palas ismiyle otel olarak inşa edilmiştir. 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal’in Samsun’a gelişi haber alındığı zaman atıl durumda bulunan otel düzenlenmiş ve Gazi’nin hizmetine tahsis edilmiştir. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a varan Mustafa Kemal, 25 Mayıs 1919 tarihine kadar burada konaklamıştır. Çalışmalarını tamamladıktan sonra Havza’ya gitmek için otelden ayrılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanından sonra 16-18 Eylül 1928 ve 22-26 Kasım 1930 tarihlerinde yine bu otelde konaklamıştır.

Samsun Gazi Müzesi Eski Hali 1938
Samsun Gazi Müzesi Eski Hali 1938

Samsun Gazi Müzesi

Müze binası, 1924 yılında Atatürk’ün kendisine, 1938 yılındaki ölümüyle birlikte ise vasiyeti üzerine Makbule Hanım’a devredilmiştir. Müze binası, bir süre Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak kullanıldıktan sonra 5 Ekim 1940 tarihinde Samsun Belediyesi tarafından müze olarak ziyarete açılmıştır. İlk kez ziyarete açılan binanın ikinci katı müze olarak düzenlenirken, ilk katı bir süre Atatürk Halk Kütüphanesi bir süre de Samsun Oda Tiyatrosu olarak hizmet vermiştir.

1995 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilen binada Kültür Bakanlığı tarafından yenileme çalışmaları yürütülmüştür. Yenileme çalışmalarının bitmesinin ardından 8 Kasım 1998 yılında tekrar müze olarak ziyarete açılmıştır. Bu düzenlemede de bina tamamen müze olarak kullanılmamıştır. Binanın birinci katı müze olarak, birinci katı ise konferans salonu olarak açılmıştır.

2006 yılında başlatılan son yenileme çalışmalarına Atakum Rotary Kulübü ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Samsun İl Koordinasyon Kurulu tarafından destek verilmiştir. Yapılan çalışmada Samsun Atatürk Müzesi’nde bulunan eserler buraya nakledilmiştir ve iki müze birleştirilmiştir. Ayrıca müzenin cephesi ve ışıkları da yenilenerek hizmete sunulmuştur.

Samsun Gazi Müzesi’nin İçinde Neler Var ?

Müzede Atatürk’ün çalışma odası, yatak odası ve toplantıları bulunmaktadır. Bu odalara Atatürk’ün derlenen eşyaları yerleştirilmiştir. Müzenin Kongre Salonu kısmında Atatürk ile ilgili fotoğraflar, belgeler ve Bandırma Vapuru’nun bir maketi bulunmaktadır. Müzede sergilenen önemli eserlerden bazıları Onuncu Yıl Nutku’nun aslı, Nutuk’un Osmanlıca aslının örneği ve Atatürk’ün ilk ziyareti sırasında yanında bulundurduğu gezi çantasıdır.

Samsun Gazi Müzesi
Samsun Gazi Müzesi

Samsun Gazi Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Müze, Samsun şehrinin merkezindeki İlkadım ilçesinde bulunan Mecidiye Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Müze, Samsun Cumhuriyet Meydanı’nın bir arka sokağında yer almaktadır ve oldukça merkezi bir konumdadır. Samsun Otogarı’ndan müzeye gitmek için otobüs firmalarının servisleri ile Cumhuriyet Meydanı’na gitmelisiniz. Buradan 3-5 dakikalık kısa bir yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz.

Atakum tarafından Samsun Gazi Müzesi’ne gelecek olanlar ise tramvay hattını kullanabilir. Tramvay ile Cumhuriyet Meydanı durağında meydana doğru yürümeniz gerekmektedir.

Samsun’da ilginizi çekebilecek yerlerden biri olan Bandırma Vapuru hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir