Konya Mevlana Türbesi ve Müzesi

Mevlana Türbesi, Konya’da gezilecek yerler arasında en başta gelen yapıdır. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Mevlana Müzesi, her yıl binlerce yerli-yabancı ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Eskiden Mevlana’nın dergahı olan yapı, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. 17 Aralık 1273 tarihinde vefat eden Mevlana, bugün Mevlana Türbesi olarak bilinen yere defnedilmiştir.


Mevlana’nın oğlu olan Sultan Veled, Selçuklu mimarlarından Tebrizli Bedrettin’e bugünkü türbeyi inşa ettirmiştir. Müzenin alanı bahçesiyle beraber 6.500 metrekarelik bir alandayken, Gül Bahçesi
olarak düzenlenen bölümlerle beraber 18.000 metrekareye ulaşmıştır.

Mevlana Müzesi’nin avlu kısmına Dervişan Kapısı’ndan girilmektedir. Avlunun kuzey ve batı yönleri boyunca derviş hücreleri bulunmaktadır. Avlunun doğu kısmında Sinan Paşa, Fatma Hatun, Hasan Paşa türbeleri bulunur. Bunların hemen
yanında semahane ve mescit bölümleriyle birlikte Mevlana ve aile üyelerinin mezarlarının da içinde yer aldığı ana bina bulunuyor. Avlu kısmında 1512 yılında üzeri kapalı bir şadırvan, Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmıştır.

1926 yılından beri müze olarak faaliyet gösteren Mevlana Türbesi, oldukça iyi korunmuştur. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması bunun sebeplerinden bir tanesidir.

Mevlana Türbesi Konya
Mevlana Türbesi Konya

Mevlana Türbesi Müzesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Mevlana Müzesi, haftanın her günü ziyarete açıktır. Mevlana Müzesi’nin ziyaretçi saatleri, 09:00 ve 19:00 arasıdır. Pazartesi günleri ise müze açılış saati 10:00’dur.

Mevlana Türbesi Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Mevlana Türbesi, önceden ücretli bir şekilde ziyaret edilebilirken, günümüzde ücretsiz hale getirilmiştir. Mevlana’nın ”Ne olursan ol yine gel!” çağrısına uygun olarak ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilmektedir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında resmi bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Mevlana Türbesi Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Mevlana Müzesi, Konya’nın merkezinde bulunan Mevlana Mahallesi’nde yer almaktadır. Türbenin tam konumunu Google Maps üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Konya Otogar’dan Mevlana Müzesi’ne gitmek için tramvaya binmeniz gerekiyor. Tramvay ile Alaaddin Durağı’nda indikten sonra yaklaşık 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile Mevlana Müzesi’ne ulaşabiliyorsunuz.

Konya’ya tren ile gelecekseniz, Konya Tren Garı’nın hemen önünden kalkan Mevlana Kültür Merkezi otobüslerini kullanabilirsiniz. Mevlana Müzesi’ne giden bu otobüslerin kalkış saatleri: 06:10, 07:50, 09:20, 11:30, 13:50, 15:20, 17:20 ve 19:50 şeklindedir.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Konya Sırçalı Medrese başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir