Paris Ünlüler Mezarlığı – Père Lachaise

Paris’te gezilecek yerler arasında yer alan Père Lachaise Mezarlığı, Paris Ünlüler Mezarlığı veya Paris Park Mezarlığı olarak da biliniyor. Paris’teki en büyük mezar olan Père Lachaise Mezarlığı, aynı zamanda dünyanın en ünlü mezarlıklarından biri. Bunun nedeni ise mezarlık içinde ünlü kişilerin olması.

Paris Ünlüler Mezarlığı Tarihçesi

Mimarı Alexandre Théodore Brongniart olan Père Lachaise Mezarlığı’nın yapımına 1803 senesinde başlanmıştır. Küçük bir kızın gömüldüğü tören ile 18 Mayıs 1804 tarihinde ise mezarlık açılmıştır. Yapıldığı dönemde Paris’in dışında kalan mezarlık, ilk zamanlarda ilgi görmemiştir.

1803 yılında yapımına başlanan mezarlığın inşaatının mimarı Alexandre Théodore Brongniart’dir. 18 Mayıs 1804 tarihinde küçük bir kızın gömüldüğü bir törenle mezarlık açılmıştır. Mezarlık Paris’te ikamet edenler için inşa edilmesine rağmen, o zamanlarda Paris dışında kaldığı için pek kullanılmadı.

Père Lachaise Mezarlığında, 1804’te 13, 1805’te 44, 1806’da 49, 1807’de 62 ve 1812 yılında 833 mezar bulunuyordu. Paris Belediyesi, Père Lachaise Mezarlığı’nın popülerleşmesi amacıyla Héloïse d’Argenteuil, Pierre Abélard, Molière ve Jean de La Fontaine gibi ünlü kişilerin mezarlarını, buraya taşıdı. Bunun sonucunda 1830 yılında mezarlıktaki mezar sayısı 33.000’i buldu.

Paris Ünlüler Mezarlığı, 43 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Mezarlık içerisinde 70.000 mezar, 5.300 ağaç ve yüzlerce kedi bulunmaktadır.

Paris Ünlüler Mezarlığı
Paris Ünlüler Mezarlığı

Zamanla büyüyen ve halk arasında Ünlüler Mezarlığı adlandırılan mezarlıkta Jim Morrison, Oscar Wilde, Edith Piaf, Balzac, Moliere, La Fontaine, Apollinaire, Allen Kardec, Gilbert Becaud, Sarah Bernhardt, Marcel Proust, Edith Piaf, Modigliani, Pierre Bourdieu, Victor Hugo, Lady Prescott, Frederic Chopin, Claude Chabrol, Emmanuel Cabut gibi bir çok ünlü isim bulunuyor. Edebiyatçı, sanatçı ve bilim adamı olan bu kişilerin mezarlarını bulabilmek için girişte bir harita almanızda fayda var.

Mezarlıkta ayrıca Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney de yatıyor. 17:30’da ziyaretin bittiği mezarlıkta görmek istediğiniz çok mezar varsa, biraz erken gitmeniz de fayda var. Bu kadar büyük bir mezarlığın içinde aradığınız mezarları bulmak zaman alabiliyor.

Père Lachaise Mezarlığı
Père Lachaise Mezarlığı

Père Lachaise Mezarlığı’na Nasıl Gidilir ? Père Lachaise Nerede ? Ulaşım

Paris Ünlüler Mezarlığı, Paris’te 20.Bölge olarak isimlendirilen yerde bulunuyor. Buraya ulaşım için en kolay seçenek, metro kullanmak. Google Maps üzerinden mezarlığın tam konumuna ulaşabilirsiniz.

Paris Ünlüler Mezarlığı’na gitmek için 2 nolu metro hattını veya 3 nolu metro hattını kullanabilirsiniz. 2 nolu metre hattını kullandığınız zaman Philippe Auguste İstasyonu’nda, 3 nolu metro hattını kullandığınız zaman ise Gembetta İstasyonu’nda inmeniz gerekiyor.

Gembetta İstasyonu, ilk seçeneğe göre daha iyi bir tercih. Çünkü metrodan çıktığınız zaman hafif bir eğim ile yokuş aşağıya yürüyorsunuz. Bu arada her iki kapı girişinde de ücretsiz olarak verilen mezarlık haritaları bulunuyor. Bu haritalardan edinerek ünlülerin mezarlarını daha rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Paris Erotizm Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir